Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.11

Loiren laakso

Yleistä

Loiren laakson viinialue ulottuu lähelle Loire-joen alkujuoksua eteläisessä Keski-Ranskassa, mutta valtaosa viininkasvatuksesta on keskittynyt alueelle, joka ulottuu pohjoisesta Keski-Ranskasta, Orléans'n kaupungin tuntumasta, aina Atlantin rannikolle, Nantes'n kaupungin tuntumaan.

Loiren alueen viininvalmistuksen historia ulottuu 1. vuosisadalle ja keskiajalla alueen viinejä pidettiin erittäin suuressa arvossa Englannissa ja Ranskassa – viinit olivat jopa arvostetumpia kuin silloin jo kuuluisat Bordeaux'n punaviinit.
Nykyisin alue on keskittynyt erityisesti valko- ja kuohuviinien valmistukseen ja alueella valmistetaankin maailman arvostetuimpia Sauvignon Blanc -viinejä. Lisäksi Loiren laakson alue on Champagnen alueen jälkeen Ranskan suurin kuohuviinien valmistaja.

Rypäleet

Loiren laaksossa valmistetaan pääasiassa valko-, kuohu- ja jälkiruokaviinejä, minkä johdosta valkoiset rypäleet ovat alueella erityisen suosittuja. Alueella on kuitenkin myös jonkin verran puna- ja roséeviinien valmistusta.

Alueen merkittävimmät rypäleet ovat:
  • Cabernet Franc – muutamissa alueen appellaatioissa kasvatettu punainen rypäle, josta valmistetut viinit vaihtelevat huomattavasti appeellaatiosta toiseen, kevyen hedelmäisistä aina paksun täyteläisiin punaviineihin.
  • Chenin Blanc – valkoinen rypälelajike, josta valmistetaan Loiren alueella viinejä, jotka ovat nuorena runsaan hapokkaita, ja joista monet ovat hyvin kypsytyskestäviä.
  • Melon de Bourgogne – melko neutraaleja, sitruksisia ja mineraalisia valkoviinejä tuottava rypälelajike, joka on monia muita lajikkeita kestävämpi kylmässä ilmassa.
  • Sauvignon Blanc – erittäin hapokkaita ja raikkaita viinejä tuottava rypäle, josta valmistetaan Loiren alueella erityisen tyylikkäitä ja pitkäikäisiä viinejä.

Viinityylit

Loiren laakson niin puna- kuin valkoviinitkin ovat usein nuorina melko hapokkaita, raikkaita ja mineraalisia, ja ilmentävät näitä ominaisuuksia pääasiassa n. 2-5 vuoden ikään asti. Tämän jälkeen viinien aromimaailma alkaa vaimentua, tosin parhaimmat ja pitkäikäisimmät viinit alkavat tällöin kehittää moniuloitteisempia, kypsän viinin aromeja, ja viini saattaakin "puhjeta kukkaan" uudestaan muutamaa vuotta myöhemmin.

Viinialueet

Loiren laakson alueella sijaitsee yhteensä 87 DOC- ja VdP-tasoista viinialuetta. Ne jakautuvat kolmeen eri alueeseen: Loiren yläjuoksulla (eteläisestä Keski-Ranskasta aina Keski-Ranskaan) sijaitseviin viinialueisiin, jotka ovat keskittyneet erityisesti Sauvignon Blanc -viineihin, Loiren keskijuoksulla (pohjoisessa Keski-Ranskassa) sijaitseviin viinialueisiin, jotka ovat keskittyneet erityisesti Chenin Blanc -viineihin ja Loiren alajuoksulla (Länsi-Ranskassa, Atlantin rannikolla) sijaitseviin viinialueisiin, jotka ovat keskittyneet erityisesti Melon de Bourgogne -viineihin. Näistä alueista mielestäni merkittävimmät ovat:
  • AOC Anjou – Loiren keskijuoksulla sijaitseva viinialue, jossa valmistetaan erityisesti Chenin Blanc'sta valmistettuja kuivia valkoviinejä sekä makeita, jalohomeisia jälkiruokaviinejä. Alueella valmistetaan myös Cabernet Franc- ja Cabernet Sauvignon -pohjaisia puna- ja roséeviinejä.
  • AOC Chinon – Loiren keskijuoksulla sijaitseva viinialue, jossa valmistetaan alueelle hyvin poikkeuksellisesti pääasiassa vain punaviiniä – vain alle 5% alueella valmistetusta viinistä ei ole punaviiniä. Alue on keskittynyt erityisesti Cabernet Franc -viineihin, ja Chinon'sta sanotaankin tulevan maailman tyylikkäimmät Cabernet Franc't.
  • AOC Muscadet – Loiren alajuoksulla, Atlantin tuntumassa sijaitseva viinialue, joka valmistaa lähes yksinomaan valkoviinejä Melon de Bourgognesta. Alueen yleisappellaation sisällä sijaitsee vielä kolme pienempää AOC:tä; Muscadet-Sèvre et Maine, Muscadet-Côtes de Grand Lieu ja Muscadet-Coteaux de la Loire. Monet alueen viineistä pullotetaan suodattamattomina hiivasakan kanssa (sur lie), minkä johdosta viinit saattavat olla sakkaisia, tai jopa sameita, mutta tästä syystä myös selvästi suodatettuja viinejä täyteläisempiä ja aromaattissempia.
  • AOC Pouilly-Fumé – toinen Loiren laakson kahdesta maailmankuulusta Sauvignon Blanc -alueesta. Pouilly-sur-Loiren kaupungin ympärille levittäytyvä Pouilly-Fumén appellaatio sijaitsee Loiren rannalla, sen yläjuoksun pohjoisosassa, Sancerren appellaatiota vastapäätä. Pouilly-Fumén viinit ovat usein pitkäikäisiä, raikkaita ja poikkeuksellisen täyteläisiä, savuisia ja mineraalisia Sauvignon Blanceiksi.
  • AOC Sancerre – toinen Loiren laakson kahdesta maailmankuulusta Sauvignon Blanc -alueesta. Sancerren kaupungin ympärille levittäytyvä Sancerren appellaatio sijaitsee Loiren rannalla, sen yläjuoksun pohjoisosassa, Pouilly-Fumén appellaatiota vastapäätä. Alueella valmistetaan myös rosée- ja punaviinejä mm. Pinot Noir'sta, mutta alue on erityisesti tunnettu Sauvignon Blanceistaan, jotka ovat usein pitkäikäisiä, raikkaita ja poikkeuksellisen täyteläisiä, savuisia ja mineraalisia Sauvignon Blanceiksi.
  • AOC Saumur – Loiren keskijuoksulla sijaitseva viinialue on Ranskan kolmanneksi suurin kuohuviiniappellaatio AOC Champagnen ja AOC Crémant d'Alsacen jälkeen. Alueella tehdään pääasiassa Chenin Blanc'sta valmistettua kuohuviiniä ja Cabernet Franc'sta valmistettua punaviiniä.
  • AOC Touraine – Loiren keskijuoksulla sijaitseva viinialue, jossa valmistetaan pääasiassa Chenin Blanc -pohjaisia kuohuviinejä ja Cabernet Franc -pohjaisia punaviinejä.
  • AOC Vouvray – Loiren keskijuoksulla sijaitseva viinialue, jossa valmistetaan valko- ja kuohuviinejä lähes yksinomaan Chenin Blanc'sta. Viileinä vuosina alueella valmistetaan pääasiassa tyylikkäitä ja hapokkaita kuohuviinejä, kun taas lämpimämpinä vuosina valmistuksen pääpaino siirtyy makeisiin, jalohomeisiin jälkiruokaviineihin. Alueen kuohuviinit voivat olla makeudeltaan rutikuivasta aina hyvin makeisiin. Vouvrayn valkoviinejä pidetään melko pitkäikäisinä; laadukkaiden ja pitkäikäisten kuivien viinien happoisuus saattaa pysyä merkittävän korkeana jopa 7 vuoden ikään ja nämä viinit saattavat kypsyä jopa 15-20 vuoden ajan. Useimmat Vouvrayn kuohuviinit ovat tarkoitettu nuorina, korkeintaan 3 vuoden ikäisinä juotaviksi, kun taas Vouvrayn makeiden jälkiruokaviinien tiedetään kestäneen erinomaisesti jopa yi 100 vuoden kypsytystä.


Loire Alkon hyllyllä

  • Punaviinit: Alkon valikoimissa on peräti yksi Loiren punaviini, ei niin yllättäen punaviinejä tuottavalta Chinonin alueelta.

    Suosittelen: Marc Brédif Chinon

  • Valkoviinit: Surullisesti myös laaja Loiren laakso on arvostettuja Sancerren ja Pouilly Fumén alueita lukuunottamatta hyvin aliedustettu; Alkosta löytyy vain yksi Muscadet ja pari paikallista Sauvignonia.

    Suosittelen: Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin, Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes, La Sancive Muscadet Sévre et Maine Sur Lie, Mellot Sancerre La Chatellenie, Pascal Jolivet Sancerre Blanc, Petit Bourgeois Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé La Forge

  • Kuohuviinit: Loiren kuohuviinipuolta edustaa ainoastaan yksi, vaikkakin oikein erinomainen, kuuluisalta Vouvrayn kuohuviinialueelta tuleva kuohuviini.

    Suosittelen: Vouvray 'Tête de Cuvée' Brut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti