Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.11

Piemonte

Yleistä

Pohjois-Italiassa, Ranskan ja Sveitsin rajalla sijaitsevan Piemonten alue on tunnettu maailmanlaajuisesti sekä pitkäikäisistä punaviineistään että makeista kuohuviineistään. Alue on tunnettu jo antiikin kreikkalaisten aikaan merkittävänä viinialueena ja 1300-luvulle ajoitetuista teksteistä on löydetty kirjoituksia Piemonten viineistä.

Rypäleet

Punainen Barbera on alueen viljellyin rypäle, mutta myös Nebbiolo ja Dolcetto ovat merkittäviä alueen rypälelajikkeita. Valkoisista rypäleistä merkittävimpiä ovat Moscato ja Cortese. Lähinaapurin Ranskan vaikutuksesta alueella kasvatetaan myös runsaasti ranskalaisperäisiä lajikkeita.
  • Barbera – lajike, josta yleensä valmistetaan marjaisia, hapokkaita ja vähätanniinisia viinejä, mutta esimerkiksi Astin alueella lajikkeesta valmistetaan myös ronskeja, tanniinisia ja kypsytyskestäviä viinejä.
  • Cortese – erityisesti merenelävien kanssa soveltuvia, keskihapokkaita ja raikasaromisia viinejä tuottava rypäle.
  • Dolcetto ("Pieni makea") – nimestään huolimatta Dolcetto-viinit ovat lähes poikkeuksetta kuivia, tanniinisia, keskihapokkaita ja nuorena juotavia punaviinejä.
  • Moscato (muualla maailmassa "Muscat") – makea, kukkea ja rusinainen valkoinen rypäle, josta pääasiassa valmistetaan Astin kuuluisat, makeat kuohuviinit.
  • Nebbiolo – pääasiassa Piemontessa kasvatettu rypälelajike joka tuottaa melko hailakan värisiä punaviinejä, jotka ovat usein tervaisia ja erittäin tanniinisia. Nebbiolosta valmisteut viinit usein vaativat useiden vuosien kypsytystä, jotta niiden tanniinit ovat hyvässä tasapainossa muun viinin hedelmäisyyden kanssa.

Viinialueet ja niiden viinityylit

Piemonten viinintuotanto on keskittynyt erityisesti alueen eteläisiin osiin, lähelle Välimeren rannikkoa. Alueella sijaitsee 45 DOC-tasoista ja 12 DOCG-aluetta. Mielestäni merkittävimpiä Piemontelaisia DOCG-alueita ovat:
  • DOCG Asti – erityisesti makeista Moscato-kuohuviineistään tunnettu viinialue. Alueen viinejä ei valmisteta ns. shamppanjamenetelmällä, vaan ns. charmat-menetelmällä, jossa murskattu rypälemassa siirretään suljettuihin ja paineistettuihin terästankkeihin, joissa viinin annetaan käydä. Tällöin käymisessä syntyvä hiilidioksidi imeytyy takaisin viiniin hiilihapoksi ja seurauksena on hyvin pehmeä- ja hillittykuplainen kuohuviini. Astin kuohuviinit ovat yleensä erittäin nuorena juotavaksi tarkoitettuja mlko vähäalkoholisia, kukkeita, rusinaisia ja makeita kuohuviinejä.
  • DOCG Barbaresco – vuonna 1966 DOC-statuksen ja vuonna 1980 DOCG-statuksen saanut Barbaresco on Barolon ohella Piemonten nimekkäin punaviinialue. Barbarescot ovat Nebbiolosta valmistettuja tiukkoja, tanniinisia ja hailakanvärisiä punaviinejä, jotka ovat Nebbioloille tyypillisesti nuorena ruusuisia ja kirsikkaisia viinejä, jotka kypsyessään saavat tervaisia ja nahkaisia piirteitä. Barbarescoja suositellaan juomaan 5-10 vuotta vuosikerrasta, ja viinejä kypsytetäänkin vähintään 2 vuotta, josta 1 vuosi tammessa, ennenkuin viini päästetään myyntiin. Riserva Barbarescoja kypsytetään vähintään 4 vuotta.
  • DOCG Barbera d'Asti – nämä viinit tulee valmistaa vähintään 85% Astin alueella kasvatetuista Barbera-rypäleistä. Viineistä valmistetaan niin kevyempiä ja helpompia arkiviinejä, kuin voimakkaita ja kypsytyskestäviä Superiore-viinejä. Barbera d'Asti Superiore-viinit tulee kypsyttää vuoden ajan, josta 6 kk tammessa, ennenkuin viini päästetään myyntiin. Superioreille annetaan usein kypsytyspotentiaalia n. 10 vuotta vuosikerrasta.
  • DOCG Barolo – tämä vuonna 1966 DOC-statuksen ja vuonna 1980 DOCG-statuksen saanut viinialue tuottaa Italian tunnetuimpia ja arvostetuimpia punaviinejä. Barolot ovat yksiä maailman tanniinisimmista viineistä ja monet perinteiset Barolot saattavat vaatia jopa yli 10 vuotta ennen kuin viinien tanniinisuus ja hapot ovat pyöristyneet tasapainoisiksi viinin hedelmäisyyden kanssa. Viinit ovat usein melko vaalean hailakoita väreiltään, ja ilmentävät Nebbiololle tyypillisiä ruusujen, kirsikoiden, mausteiden ja nahan aromeja. Modernit viininvalmistajat käyttävät enemmän nuoria ja pieniä viinitynnyreitä, jotka antavat Baroloihin vaniljaista tammisuutta ja pehmentävät tanniineja nopeammin, mutta samalla saattavat peittää monia Nebbiolon ominaispiirteitä. Tällaiset Barolot vaativat lyhyempää kypsytystä ja ovat usein nuorempana juotavia, mutta eivät vastavuoroisesti ole niinkään kypsytyskestäviä. Saadakseen DOCG Barolo -luokituksen, viinin täytyy olla vähintään kolme vuotta kypsytetty, josta vähintään vuosi on tammessa. DOCG Barolo Riservat vaativat vähintään viisi vuotta kypsytystä, josta kolme tammessa.
  • DOCG Brachetto d'Acqui – tämä makea ja runsaan aromaattinen punaviini tulee valmistaa 100% Brachetto-rypäleestä. Viinit voivat olla joko perinteisiä tai pirskahtelevia punaviinejä tai jopa punaisia kuohuviinejä.
  • DOCG Gattinara – Barolon ja Barbarescon ohella Gattinara on Italian harvoja viinialueita, joissa viinit valmistetaan pääasiassa tiukan tanniinisesta Nebbiolo-rypäleestä. Toisin kuin Barolossa ja Barbarescossa, Gattinaran viineissä saa käyttää myös Bonarda- ja Vespolina-lajikkeita, mutta Nebbioloa on oltava vähintään 90% viinistä. Laadukkaimmat Gattinarat ovat kovia Baroloiden ja Barbarescojen haastajia, ja muinoin Gattinaran viinit ovat olleet edellisiä arvostetumpia. DOCG-merkittyä viiniä tulee kypsyttää vuosi tammessa ja kaksi pullossa, Riserva-merkittyä kaksi vuotta tammessa ja kaksi pullossa.
  • DOCG Gavi – Piemonten alueen tunnetuin valkoviinityyppi, jota on valmistettu nykyisellä tyylillä jo 1870-luvulta. Viinit ovat melko hapokkaita ja raikkaita.
  • DOCG Moscato d'Asti – Moscato d'Astit ovat hyvin samanlaisia kuin makeat Astin kuohuviinit, mutta ne ovat yleensä vähäalkoholisempia ja niiden kuplat ovat kevyempiä, minkä takia ne luokitellaan jälkiruokaviineiksi eikä kuohuviineiksi. Moscato d'Astit nautitaan jäähdytettyinä jälkiruokien kera.

Piemonte Alkon hyllyllä
  • Punaviinit: Piemonten punaviinit ovat maailmankuuluja ja Alkoon päätyvät Piemontelaiset ovat usein melko tasokasta tavaraa hinnasta riippumatta. Piemontelaiset punaviinit ovat lähes poikkeuksetta Nebbiolosta valmistettuja, eli viinit ovat erittäin intensiivisen voimakkaita, hapokkaita ja tanniinisia. Ne ovat siis kokemus vailla vertaa, mutta toisaalta ovat sellaisenaan turhan ärhäköitä ja nuorena liiankin rotevia. Tämän takia monet Piemontelaiset ovatkin säilytykseen hankittavia viinejä; ne rupeavat olemaan sopivan kypsässä iässä vasta 6-10 vuotta vuosikerrasta.

    Suosittelen: Andrea Oberto Barolo Bigneto Brunate, Cascina Lo Zoccolaio Barolo, Dolcetto d'Alba Lodoli, Fiulot Barbera d'Asti, Gaja Sito Moresco, Pio Cesare Barbera d'Alba, Travaglini Gattinara

  • Valkoviinit: Piemonten valkoviinien valikoima on Alkossa surullisen pieni: pirskahtelevia Astin viinejä lukuunottamatta valikoimista löytyy vain kourallinen viinejä ja vain kaksi Gavia; yksi vakio- ja yksi tilausvalikoimasta. Gavit kuitenkin ovat usein melko tasokkaita esityksiä, joita voi turvallisin mielin ostella.

    Suosittelen: Arneis Blange, Canti Gavi

  • Kuohuviinit / jälkiruokaviinit: Piemonten arvo viineistä vähemmän ymmärtävien keskuudessa on Astin makeissa kuohuviineissä. Astin kuohuvat ovat kuitenkin hyvin jäähdytettyinä erinomaisia tervetuliais- ja jälkiruokamaljoja sellaisenaan, kun taas pirskahtelevat ja elegantimmat Moscato d'Astit ovat miellyttäviä, raikkaita ja aromikkaita viinejä esimerkiksi jälkiruoalle tai crêpeille.

    Suositten: Gancia Asti, La Caliera Moscato d'Asti, Tosti Asti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti