Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.1.12

Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition 2010

Willy Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition 2010
  • Valmistaja: Willy Gisselbrecht
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12,99e (Joulukuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 13,69e (Tammikuu 2014, Alko)

Tämä puolikuivan ja puolimakean välimaastossa tasapainotteleva valkoviini valikoitui hieman aasialaishenkisen, mangolla maustetun kanan seuraksi. Gisselbrechtin tuoksu on Traminerille ominaisen kukkea ja avoin, mutta viinin kohtuullisenpuoleinen jäännössokeri nousee tuoksuun asti mehevällä aprikoosihilloisuudellaan ja hunajaisuudellaan. Väri on haalean kullankeltainen.

Maku on voimakas ja suuntäyttävä, runsaan aromikas ja suutuntumaltaan melko paksun täyteläinen, sokerisuuden tuoman paksun viskositeettinsä myötä jopa kevyen öljyinen. Gewürztiksi viini on myös yllättävänkin hapokas, joka tuo siihen miellyttävää karheutta ja särmää. Lisäksi maun hunajaisuuden vuoksi viini on yllättävän samanoloinen aromeiltaan kuin esimerkiksi saksalaiset, melko makeat Auslesen-viinit ja muut vastaavan makeat jälkiruokaviinit, vaikkei viini yllä makeudellaan lähellekään samoja tasoja.

Gisselbrechtin jälkimaku on melko pitkä ja se on edelleen siinäkin makean hunajainen, mutta esiin nousee enemmän myös pistävää pippurisuutta sekä aiemmin jo esillä ollutta hapokkuutta.

Yleisesti tämä kevyen makeahko viini oli varsinainen nappihankinta hieman makeamman ja maustetun mutta kuitenkin melko kevyen kanan ryydittäjänä, sen aromit komppasivat ruoan aromeja ja viinin makeus kesti erinomaisesti ruoan mausteisen ja makeahkon kastikkeen. Viini on Alsacen viineistä matalampaa keskihintaluokkaa, mutta laatu ja aromimaailma oli siinä hintaan nähden vallan kohdallaan. Viini ei kuitenkaan vaikuta rakenteeltaan kovinkaan pitkäikäiseltä ja se lieneekin parhaimmillaan nuorena, jolloin sen aromikkuus ja hedelmäisyys on runsaimmillaan. Kelpo ostos miedoille juustoille ja Aasian makeille, tulisille tai mausteisille ruoille.

Lyhyesti: Hunajainen, runsaan aromikas ja makean hedelmäinen Alsacen valkoviini aasialaisille ruoille. Viinin särmikäs happorakenne saa sen kestämään hyvin öljyisempiä ja kermaisempiakin ruokia.

Arvio: Tyylikäs – viini ei makeudestaan huolimatta ole kosiskeleva ja helppo lipittelyviini, vaan luonteikas ja runsaan aromikas jälkiruokaviini, joka muistuttaa ajoittain jopa hämmentävästi jälkiruokaviinejä aromeiltaan.

Hinnan (13,69e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti