Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.4.12

Joseph Drouhin Rully 2010

Joseph Drouhin Rully 2010
  • Valmistaja: Joseph Drouhin
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Rully
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte Chalonnaise, Rully
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 16,49e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 19,04e (Tammikuu 2014, Alko)

Usein vierastan reilummalla kädellä tammitettuja viinejä – erityisesti valkoviinejä. Niiden ongelmana on usein se, että ne ovat pääasiassa tammessa uivia, löysiä viinejä, joiden rypäleiden omat aromit ovat jääneet kokonaan tammen alle. Lisäksi tämä tammisuus on usein hyvin päälleliimatun oloista, teollista aromia, joka saadaan uittamalla tammilastuja tai -sauvoja viinissä sen kypsyessä. Tämä kun vielä yhdistetään niin ylikypsistä rypäleistä valmistettuun viiniin, että se on maultaan lähinnä vetelää hedelmämehua, jossa ei ole hapoista tietoakaan, on pettymys satavarmasti tiedossa. Onneksi tämä ongelma keskittyy lähinnä Amerikkojen valkoviineihin; on nääs ruokia, jotka lähes vaatimalla vaativat seurakseen mausteisen tammista valkoviiniä ja jos ymmärtää jättää nämä viinit sikseen ja keskittyä esimerkiksi Bourgogneen, on suuri todennäköisyys löytää oikein mallikas ja tyylillä tammitettu Chardonnay.

Bourgognen valkoviineihin tammi ei tule lisäämällä kypsyvään viiniin roppakaupalla tammilastuja, vaan kypsyttämällä viiniä sopivan kauan tammitynnyrissä. Tällä kertaa arvioitavana on Bourgognessa vaikuttavan, erityisesti punaviineistään tunnetun Joseph Drouhinin viinitalon luonnonmukaisesti ja biodynaamisesti valmistettu (perinteisen ranskalaisesti ilman sertifikaatteja ja muita krumeluureja) valkoinen Burgunderi, joka on peräisin suurelta yleisöltä hieman tuntemattomammalta Rullyn viinialueelta. Paperilta viinin tietoja katsellen tämä viini oli melko looginen valinta napata viinikaapista tuliasiksi saadessamme kutsun tulla syömään pitkänäperjantaina täyteläistä juuressosekeittoa. Seuraavaksi paneudutaankin kuvailemaan viiniä, sekä sitä, oliko se loppujen lopuksi hyvä valinta keiton kumppaniksi.

Vaaleahko, kellertävän vihreä viini on aluksi tuoksultaan hillityn hedelmäinen, melko raikas ja vaisu. Sen sijaan sen maku ei seuraa yhtään tuoksua, vaan tuntuu siihen nähden jopa räjähtävän kypsän omenaiseksi ja tuoreen persikkaiseksi hedelmäisyydeksi suussa.

Viiniltä ei kestä lasissa kuitenkaan kuin n. 5 minuuttia, kun sen tammisuus rupeaa aukenemaan ja tulemaan esille niin tuoksussa kuin maussakin. Vain vartin jälkeen viini on tuoksultaan toffeisen tamminen, elegantin voinen ja kypsän omenainen, tuoksu taittuu jopa hetkittäin aavistuksen pähkinäiseksikin. Tammi siis tulee selvästi esiin, mutta se ei peitä missään nimessä viinin omia aromeja, vaan on tyylikkäästi integroitunut osaksi tuoksumaailmaa.

Viinin keskimakua hallitsee melko runsas ja kypsä omenaisuus, jossa on aavistus päärynää, mutta sitä tukee runsas, aavistuksen palanut, kermainen ja toffeinen tammisuus. Voisista ja palaneista vivahteista mieleen nousee ajoittain mieleen popcorn, mutta se ei hallitse viinin aromeita lähellekään samalla runsaudella intensiteetillä kuin esimerkiksi Australialainen Thomas Hyland Chardonnay. Rullyn sopiva, sitruksinen hapokkuus kantaa viiniä tyylikkäästi ja pitää maun miellyttävän kuivana, mutta kypsä omenaisuus, tammisuus ja yleisesti leveä aromikkuus tekevät hapokkuudesta huolimatta viinin suutuntumasta melko täyteläisen ja runsaan.

Rullyn jälkimaku on pitkähkö, hillityn lämmin ja kuiva, sen aromeissa mineraalisuus, mausteinen tammisuus ja kevyt omenaisuus pitävät hyvin yhtä. Viinin täyteläinen suutuntuma, mausteinen tammisuus ja ryhdikäs hapokkuus toimivat erinomaisesti paksuhkon sosekeiton parina: sekä ruoan että juomantäyteläisyys tekivät parista miellyttävän samanlaisia keskenään samalla kun tammen aromit rikastivat keiton aromeja ja hapot estivät viiniä lässähtämästä keiton alle. Lisäksi viini oli vallan nautinnollinen, tasapainoinen ja miellyttävän runsas esitys aivan sellaisenaan. Drouhinin Rully on mallikelpoinen ruokaviini paksuille keitoille ja rasvaisille savukaloille, mutta riittävän viileänä oikein miellyttävä seurusteluviini. Se on nyt oikein hyvässä tikissä, mutta kestänee, ellei jopa vielä kehity, helposti vielä parin kolmen vuoden ajan.

edit: Oli korjattava viinin hinta-laatusuhdetta alaspäin viinin hinnan kohottua useita euroja reilun vuoden aikana.

Lyhyesti: Juuri sopivan tamminen, tyylikäs Chardonnay, joka säilyttää hyvin ryhtinsä tarjoillen toffeisen tammen ohella kypsää omenaa, päärynää ja persikkaa.

Arvio: Erittäin hyvä – todella mallikkaan tamminen valkoviini, jossa hedelmäisyys ja tammi pelaavat hyvin yhteen, jättäen suuhun miellyttävän mausteisen ja vivahteikkaan loppuvaikutelman.

Hinnan (19,04e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti