Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.5.12

Britzinger Sonnhole Gewürztraminer Auslese 2009

Britzinger Sonnhole Gewürztraminer Auslese 2009


Hetken kierreltyämme ständejä Saksan viineihin keskittyneillä messuilla, palasimme takaisin persoonallisella Gewürztraminer Spätlese Trockenilla vakuuttaneen Britzingenin pöydän ääreen. Tällä kertaa tähtäimessämme oli astetta makeampi, samasta rypäleestä tehty viini – Gewürztraminer Auslese. Erityisen makeasta viinistä ei kuitenkaan tässä tapauksessa ollut kyse, jäännössokeria oli esittelijän mukaan n. 40-50 g/l. Tämä onkin melko väliinputoajaviini – sen voi tulkita niin erittäin makeaksi valkoviiniksi kuin kuivanpuoleiseksi jälkiruokaviiniksi. Itse päädyin kuitenkin jälkimmäiseen katsellessani jälkiruokaviinistandardit täyttävää 0,375-kokoista pulloa.

Lasiini kaatuu hailakan vaaleankeltaista viiniä, joka on viskositeetiltaan selvästi keskivertoa valkoviiniä paksumpaa. Tuoksu on tyypillinen Gewürztraminerille: on runsasta kukkakedon aromaattisuutta. Seassa on myös klassista jälkiruokaviinin hunajaisuutta, mutta varsin hillitysti – kukkeus hallitsee erittäin voimakkaana tuoksua.

Maku on yllättävänkin kuiva ja valkoviinimäinen, erityisesti ensivaikutelmaltaan, mutta sitten viinin mehevä persikkahilloinen hedelmäisyys taittuu enemmän jälkiruokaviinien kuivattujen hedelmien suuntaan. Maku on kuitenkin hillityn elegantti ja aromaattisuudessaan jopa kevyesti katkeroinen. Omaperäistä, vivahteikasta aromikkuuta kannattelee hyvä happoisuus, joka pitää viinin eloisana ja raikkaana.

Jälkimaussa tuntuu pitkään erityisesti viinin persoonallinen mausteisuus ja rapsakka hapokkuus. Kokonaisuutena Britzingerin Auslese on elegantti ja hillitty paketti, joka saa runsaasti miellyttävää omaperäisyyttä makuunsa aromikkaasta Gewürztraminerista. Erittäin terhakka ja persoonallinen, makeanpuoleinen viini, joka toiminee parhaiten ruoan jälkeen jälkiruokana sellaisenaan tai jonkun ei-makean jälkiruoan kanssa, sillä viinin jälkiruokaviiniksi alhainen jäännössokeri ei jaksa pistää kovinkaan paljon kampoihin makeammille jälkiruoille. Lisäksi viinin persoonallinen mausteisuus toiminee parhaiten sellaisenaan nautittuna ja saattaa jopa riidellä herkästi liian erilaisten makujen kanssa.

Lyhyesti: Persoonallisen mausteinen ja aromikas jälkiruokaviini hyvin hillityllä jäännössokerilla.

Arvio: Tyylikäs – tämä viini on malliesimerkki siitä, kuinka tehdä hyvin persoonallinen ja omaperäisen mausteinen viini tuomatta sen selvän persoonallisia vivahteita liian framille. Rypäleen persoonalliset aromit ovat tässä erinomaisella tavalla tasapainossa makeuden ja happojen kanssa, tehden kokonaisuudesta oikein hillityn ja tyylikkään paketin.

Hinnan (6,60e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti