Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.6.12

Finca Moncloa 2006

Finca Moncloa 2006
  • Valmistaja: González Byass
  • Tyyppi: Punaviini, Vino de la Tierra
  • Maa: Espanja
  • Alue: Andalusia, Cádiz
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (51 %), Syrah (36 %), Merlot (12 %),
    Tempranillo (1%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 17,08e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Tarjonnaltaan erittäin sekalaiseen juhannusgrillipöytäämme nappasin kellaristani kaksi yleisesti hyvinä grilliviineinä tunnettua Cabernet-blendiä, yhden vanhasta maailmasta ja yhden uudesta, molemmat vuosikertaa 2006. Vanhaa maata edusti lähinnä Sherryistään tunnetun espanjalaistuottaja González Byassin Vino de la Tierra -tasoinen punaviini, Finca Moncloa. Myynnissä ollessaan viini oli Alkon perusvalikoimassa, mutta sitä oltiin ostettu vain muutamien satojen pullojen kokoinen erä, mistä syystä mielenkiinto heräsi viiniä kohtaan. Ostopäätös lopulta syntyi, kun netistä tuli luettua lähinnä positiivisia arvioita viinistä ja sen kypsytystäkin kestävästä rakenteesta. Tulipa myöhemmin ostettua toinenkin pullo tätä samaa viiniä pidempiaikaiseen säilyttelyyn, kun se siirtyi poistuviin tuotteisiin ja sen hinta putosi varsin kohtuulliseen 13,69 euroon.

Finca Moncloa on tosiaan Cádizin alueen viini, eli sieltä samalta Espanjan eteläisimmän niemen kärjen alueelta, mistä reilu kuukausi sitten arvioimani Barbazul oli peräisin. Tämä viini eroaa Barbazulista siinä, että tässä on käytetty vain kansainvälisiä lajikkeita, pääosin Cabernet'ta, kun taas puolet Barbazuliin käytetyistä rypäleistä oli paikallista, Sherryn valmistuksessa merkittävämpää Tintilla de Rotaa. Nyt sitten katsomaan kuinka erilainen tämä Cádizin viini on Barbazuliin verrattuna, ja kuinka tämä pärjäsi kahden Cabernet-sekoitteen nokittelussa.

Väriltään viini on hyvin syvä, tumman rubiininpunainen ja melko läpinäkymätön, muttei aivan kokonaan. Runsas tuoksu on mausteinen, melko kypsän hedelmäinen, mustaherukkainen ja kevyen puisevan tamminen. Tuoksua yleisesti sävyttää miellyttävä, hillitty Espanjan paahteisuus.

Täyteläinen maku on mausteinen ja aromikas. Hedelmäisyydeltään viinissä on kypsiä vadelmia ja kevyttä herukkaisuutta, mutta kypsyydestä huolimatta viini on kaukana hillomaisesta makeudesta. Happoja on kohtuullisesti, mutta tanniinipuolella ollaan aika vaatimattomia. Hedelmäisyyttä korostaa kevyt tamminen vaniljaisuus, Syrah'n mustapippurisuus ja paahteinen mehukkuus. Viini on moderninpuoleinen espanjalainen, mutta miellyttävän kuivanviileä ja monipuolinen ilmaisultaan.

Keskipitkä jälkimaku on kuivan herukkainen, mausteinen, kevyen pippurinen ja aavistuksen puiseva; melko klassinen Cabernet-blend aromeiltaan.

Kahdesta grilliviinistämme tämä tuntui olevan kuivemmalla aromikkuudellaan ja hieman hillitymmällä ilmaisullaan suurempi suosikki ja se loppuikin melko nopeasti. Finca Moncloa on varsin vakuuttava moderninpuoleinen espanjalainen, jota on kyllä melko vaikea varsinaisesti yhdistää Espanjaan – tämän tyylisiä Cabernet-vetoisia viinejä kun tuntuu tulevan joka maailman kolkasta. Juurettomuudestaan huolimatta viini on varsin hyvin tehty ja se välttää kaikki modernien Cabernet-viinien sudenkuopat (ylitsevuotavan runsas, yliuutettu hedelmäisyys; ylikypsän makea hilloisuus; massiivisuudessaan kovin yksipuolinen ja tylsä aromimaailma; paksunlöysä rakenne). Jos on tilausta yleishyvälle grilliviinille, eikä niinkään klassisen espanjalaiselle punaviinille, hoitaa Finca Moncloa tonttinsa moitteetta.

Palataan muutaman vuoden päästä aiheeseen kun tarkastellaan miten tämä tapaus kehittyy ajan kanssa.

Lyhyesti: Iso, täyteläinen ja moderni Cabernet-vetoinen viini, joka pelaa runsaalla punamarjaisuudellaan, herukkaisuudellaan ja tasapainoisella ilmaisullaan.

Arvio: Erittäin hyvä – moderni, mutta hyvin tehty punaviini, joka on iso, muttei liian iso.

Hinnan (17,08e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti