Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.9.12

Chapoutier La Ciboise 2009

Chapoutier La Ciboise 2009
  • Valmistaja: Maison M. Chapoutier
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Coteaux du Tricastin
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Etelä-Rhône, Tricastin
  • Rypäleet: Grenache (70%), Syrah (20%), Carignan, Mourvèdre
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 9,99e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 10,90e (Tammikuu 2012, Alko)

Arvostetun rhônelaistuottaja Chapoutierin Alkossa myynnissä olevista viineistä edullisin on La Ciboise, jota ympäröi jos jonkinlainen hämäräperäisyys – viini on etiketin mukaan Etelä-Rhônen pohjoislaidalla sijaitsevasta Tricastinista peräisin, mutta Chapoutierin kotisivuilla La Ciboise löytyykin Etelä-Rhônen etelälaidalla sijaitsevan Luberonin alueen alta. Lisäksi Cellartracker löytää Tricastinin viinejä vain vuosikertaan 2008, kun taas vuosikerrasta 2009 viinit ovat olleet AOC Côtes du Luberon -appellaation alla valmistettuja. Tästä huolimatta Alkon valikoimista löytyy La Ciboise Coteaux du Tricastin vuosikertaa 2009. Hämmentävää.

Yksi syy tähän saattaa olla Tricastinissa kesällä 2008 tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus, minkä seurauksena Tricastinin viinien kysyntä romahti. Chapoutier on todennäköisesti siirtänyt vuosikerrasta 2009 alkaen osan La Ciboisen tuotannosta mahdollisimman kauas onnettomuusalueelta, mutta alkuperäisten tarhojen tuottamia viinejä myydään yhä sinne, missä tiedetään melko vähän tästä onnettomuudesta. Tämä kaikki tosin on omaa spekulaatiotani, eli jos jollakulla on tarkempia tietoja mikä mahtaa olla tilanne tämän viinin kanssa, kuulisin mielelläni!

Joka tapauksessa, Tricastinin kaupungin viiniappellaation nimi ymmärtääkseni vaihdettiin, jotta ihmiset eivät enää yhdistäisi Tricastinin ydinvoimalaa saman alueen viineihin. Tästä syystä Tricastinin viiniejä on voitu valmistaa vuosikerrasta 2010 Grignan-Les Adhemar-nimisen appellaation alla.

No niin, sitten arvioon. Viini on siis M. Chapoutierin viini, ja tämä Chapoutierin viinitalo on tunnettu siitä, että se tuottaa viininsä luomusti ja biodynaamisesti. Edullisimpien viiniensä rypäleet Chapoutier kuitenkin hankkii sopimusviljelijöitään, joista kaikilla ei ole luomusertifikaattia, joten siksi viinejä ei varsinaisesti markkinoida luomuviineinä. Ainoastaan Chapoutierin omien tarhojen tuotteilla on luomusertifikaatti.

Viini nautittiin sellaisenaan pienessä porukassa ja sen annettiin hengitellä reilu puolisen tuntia pullossa ennen sen pariin siirtymistä. Väriltään viini on läpinäkyvähkö, sävyltään tumman kirsikkainen. Tuoksu ei ole erityisen päällekäyvä vaan hieman hillitymmänpuoleinen, vaikkakin sopivan avoin. Päällimmäisenä tuoksussa on tummaa marjaisuutta, erityisesti tuoretta mustikkaisuutta, sekä kevyttä luumuisuutta, vadelmaa ja maustekaappia.

Ensivaikutelmaltaan La Ciboisen maku on rhônelaiseksi yllättävän kepeänpuoleinen ja eloisa. Aromipuolelta löytyy perinteisen Etelä-Rhônen hedelmän sijaan kypsiä tummia marjoja, kirsikkaa, vadelmaa ja pippurisia mausteita. Runkoon nähden hieman tuhdinpuoleinen alkoholi (14%) tuntuu maussa kevyesti polttelevana tulisuutena. Muuten viini on suutuntumaltaan hapokkaanpuoleinen, keskitäyteläinen ja ilahduttavan rakenteikas; tanniinit eivät aluksi tunnu juuri ollenkaan, mutta rupeavat salakavalasti kiristämään pullon tyhjentyessä. Vajaa pari tuntia avauduttuaan viini on aromeiltaan selvästi runsaampi ja paahteisempi, mutta silti rungoltaan keskitäyteläinen ja pirteähkö. Viiniä voisi kuvailla (miellyttävän) mehumaiseksi, ellei se olisi niin tasapainoinen ja ryhdikäs.

Jälkimaku on hennon karvaan mausteinen, pippurinen, hennon mineraalinen ja alkoholiltaan lämpimänpuoleinen. Vaikutelma ei säily kuivaa karvautta lukuunottamatta kovinkaan pitkään ja viinin vahvuus onkin erityisesti paahteisessa mutta miellyttävän kepeässä, marjaisen hapokkaassa ja puhdaspiirteisessä keskimaussa.

Yleisesti La Ciboise on vallan erinomainen kympin "luomu"viini. Se on monien runsaampien ja hedelmäisyydessään selvästi mehevämpien Rhônelaisten rinnalla melko kepeä esitys, mutta kokonaisuus on eittämättä varsin hyvin balanssissa ja viini toimii varsin näppärästi ihan sellaisenaankin, mutta on myös vivahteikas yleisviini erilaisten lintu-, kasvis- ja possuruokien kylkeen. Chapoutier ei petä.

Lyhyesti: Keskimääräistä kepeämpi mutta silti miellyttävän mausteinen, aromikas ja tasapainoinen Rhônen punaviini.

Arvio: Erittäin hyvä – toisin kuin monet Rhônelaiset, tämä viini ei rynni hedelmä ja hauis edellä, vaan tarjoilee hillittyä ja eleganttia marjaisuuttaan napakkuudella ja tarkkuudella. Helppo, miellyttävä ja yleiskäyttöinen eteläranskalainen.

Hinnan (10,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti