Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.9.12

Nederburg Noble Late Harvest 2011

Nederburg Winemaster's Reserve Noble Late Harvest 2011
  • Valmistaja: Nederburg
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, WO Western Cape
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Western Cape, Durbanville; Paarl
  • Rypäleet: Chenin Blanc (60%), Riesling (27%),
    Muscat Blanc à Petit Grains (13%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 79 SEK (~9,56e, Elokuu 2012, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 79 SEK (~9,27e, Tammikuu 2013, Systembolaget)
Kemissä käydessämme on aina helppo pyörähtää Systembolagetissa; Ruotsin puolelle kun ajelee reilussa vartissa. Siellä tulee yleensä osteltua kaikenlaisia impulssiostoksia, sillä Systemissä tuntuu olevan varsin huokea hintataso arviolta +8 euron viineissä, eikä edes elokuussa harvinaisen vahva kruunun kurssi euroon nähden saanut viinejä vaikuttamaan liian edullisilta – vaikka normaalisti n. 13-14 euroa maksavat viinit maksoivatkin nyt lähemmäs 16 euroa. Kiitos Kreikka.

Yksi impulssiostoksistani oli vallan mukiinmeneväksi eteläafrikkalaistuottajaksi todetun Nederburgin jälkiruokaviini – siitäkin huolimatta, että vastaani ei ole tullut hirveästi erityisen kummoisia jälkiruokaviinejä em. maasta kympin hintaluokasta. Tuttu etiketti ja positiiviset mielikuvat kuitenkin kannustivat ostamaan, eivätkä mielikuvat ainakaan hajonneet kun lueskelin viinistä tuottajan kotisivuilta: viini ei ole käynyt malolaktista käymistä (todennäköisesti happojen pitäisi siis tuntua tarpeeksi) eikä sitä ole kypsytetty tammessa! Sen sijaan makeutta pitäisi olla yllin kyllin – toivottavasti ei liikaa omaan makuuni – jäännössokerin yltäessä yli 220 g/l lukemiin.

Noh, vaikutelmien pariin. Viini korkattiin appelsiininkuorilla ja -mehulla maustettujen vohveleiden kyytipojaksi. Lasiin kaatuu syvän kullankeltaista ja viskositeetiltaan silminnähden paksua, öljyistä viiniä. Lasista nousee todella intensiivinen, herkullinen tuoksu, josta löytyy runsaasti ylikypsien rypäleiden hunajaa, kuivattuja persikoita, ananasmehua, sitruunamarmeladia, valkoisia kukkia ja kevyesti, muttei kovin selvästi botrytiksen persoonallista, hunajaan taittuvaa aromikkuutta.

Viini on todella makeata ja paksua, kuten viini antoi odottaa, mutta hyvin viileänä tuhdit 9 g/l happoja eivät anna viinin tuntua imelältä tai löysältä. Hyvin viilennettynä viini on jopa raikkaan oloinen, ja lämmetessäänkin se pysyy hyvin intensiivisenä ja eloisana – siitä huolimatta, että se on suussa myöskin hyvin öljyisen ja tahmean oloinen. Varsinaisen raskasta tai lihavaa mielikuvaa viini ei onnistu antamaan.

Makupuolella viini seuraa melko orjallisesti tuoksua, tarjoillen kielellä ylitsevuotavan runsasta hunajaa, ananasmehua, kuivattua aprikoosia, Muscat'n kukkeutta ja kevyttä rusinaisuutta sekä sitruunamarmeladia. Viini on varsin intensiivinen ja vie kielen mukanaan joka suullisella.

Jälkimaussa kielelle jää pitkä, hyvin hitaasti haipuva hunajainen makujälki, jota maustavat häivähdykset kukista, vaniljaisesta mausteesta, tuoreista trooppisista hedelmistä ja kypsistä omenoista. Alkoholi tuntuu ajoittain maussa ja jälkimaussa lämmöntunteena, muttei häiritseväksi asti.

Kokonaisuus ei ole mitenkään erityisen ihmeellinen, mutta jostain syystä huomaan olevani tästä varsin fiiliksissä, toisin kuin varsin samanlaisesta Noble Late Harvestista. Kyse saattaa olla Niistä Pienistä Eroista: vaikka Noblen hento tammisuus ei juuri häiritse, pidän selvästi enemmän Nederburgin puhdaspiirteisistä aromeista. Lisäksi Noblessa vastaavat määrät happoja eivät mielestäni riittäneet kantamaan viiniä loppuun saakka, kun taas Nederburg samoilla happo- ja jäännössokerimäärillä tuntuu tahmeudestaan huolimatta yllättävän freesiltä. Lopuksi Nederburg vetää pidemmän korren varsin luonnollisilla ja vivahteikkailla hedelmien aromeillaan, kun taas Noble tuntui olevan turhan siirappinen ja karamellinen. Kun lisätään peliin vielä Nederburgin alhaisempi hinta, on voittajan helppo hymyillä. Ainoa miinus heikosta saatavuudesta kotomaan puolella.

Ja pakko myöntää, appelsiinisen hedelmäisten vohveleiden kanssa tämä viini oli nappivalinta. Viini on oikein hyvä sellaisenaan, mutta sopivan, raskautta ja tahmeutta leikkaavan jälkkärin kanssa erinomainen.

Lyhyesti: Erittäin makea ja intensiivinen jälkiruokaviini, joka onnistuu pysymään ilahduttavan freesinä ja napakkana. Runsaasti hunajaa, ananasmehua, kuivattuja aprikooseja ja sitruunamarmeladia.

Arvio: Erittäin hyvä – vallan mukava impulssiostos, joka onnistui ylittämään hienosti ennakko-odotukseni. Vaikkei Nederburgissa ole hienoimpien (ja samalla kyllä selkeästi pidempään kypsyneiden) eurooppalaisjälkiruokaviinien syvyyttä ja hienostuneisuutta, on tässä niin kohtuulliseen hintaan sellaista runsautta, voimaa ja harmonista tasapainoa, ettei sitä kehtaa valittaa. Hintaluokkansa edustajana vallan verraton.

Hinnan (9,27e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti