Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.11.12

Château Carsin Cuvée Noire 2009

Château Carsin Cuvée Noire 2009
  • Valmistaja: Château Carsin
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Cadillac-Côtes-de-Bordeaux
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Premières Côtes de Bordeaux
  • Rypäleet: Merlot (80%), Cabernet Franc (10%), Malbec (5%), Petit Verdot (3%), Carménère (2%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,10e / 12cl (Lokakuu 2012, viiniravintola Latva)
    19,00e (Château Carsin Shop)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Suomesta on noussut muutama viinintekijä. Yksi heistä on mm. mainiota Viini-lehteä luotsaava Juha Berglund, joka on tuottanut itse viiniä aina 90-luvun alusta alkaen Bordeaux'ssa, Château Carsinin tarhoilla.

Château Carsin sijaitsee muita Bordeaux'n alueita vähemmän tunnetulla Entre-Deux-Mer'n alueella, joka ei sijaitse legendaarisella vasemmalla rannalla, muttei myöskään kuuluisalla oikealla rannallakaan, vaan niiden välissä, Dordogne- ja Garonne-jokien rajaamalla alueella. Carsinin Cuvée Noire 2009 on siitä varsin erikoinen Bordeaux'n punaviini, että siinä ei ole käytetty yhtään Cabernet Sauvignonia – juuri Bordeaux'n legendaariseksi tekemää rypälelajiketta.

Väriltään viini on reunoille asti mustanpunainen ja vain hyvin ujosti valoa vasten läpinäkyvä.

Tuoksu vaikuttaa hieman sulkeutuneelta. Siinä on kevyttä cassis-likööriä, makeankypsää mustikkaa, metsäkukkahunajaa sekä paahtuneen savuista ja vaniljaista tammea. Yleisvaikutelma on varsin fiini ja laittautunut.

Viinin mausta ensimmäiseksi tulee englannin kielen yleispätevä sana: smooth. Cuvée Noire on mehukkaan mustikkainen, kypsän mustaherukkainen, kielen kärjessä kevyen makeahko, hennon nahkea, kevyen maitosuklaisen tamminen ja miellyttävän intensiivinen. Viinistä löytyy kohtalaista hapokkuutta ja keskitanniininen puraisu, mutta niistä huolimatta viini liukuu kielellä samettisen pehmeänä ja täyteläisenä. Yleisvaikutelmaltaan viini on varsin iso ja syvä.

Jälkimaku on melko pitkä ja suuntäyttävän suuri. Kielelle jää aavistus tummia marjoja, sekä paljon enemmän toffeista tammea, puisevaa mausteisuutta ja aavistus mineraalia.

Viini on todella upean tasapainoinen ja tyyliltään jopa korostetun herkullinen, melkeinpä kosiskeleva. Mutta vaikka olen pitkään halunnut päästä maistamaan Berglundin pullotteita, olen kyllä melkoisen pettynyt. Viini on todella siisti ja sliipattu; siitä on kaikki särmät hiottu pois. Tyylillisesti on lähes vaikeata uskoa näin mehevän, lähes hilloisen ja raskaasti uutetun viinin olevan Bordeaux'sta. Minulle nuori Bordeaux on idean tasolla ehdottomasti ruokaviini ja vanhempi Bordeaux taas sellaisenaan parhaimmillaan oleva taideteos, mutta tämä oli kuin täsmäase sellaisenaan nautiskeluun; en edes keksi heti mitä ruokaa tällaisen aromipommin kanssa pitäisi tarjota. Näin modernin, tyylipuhtaan hedelmäjärkäleen olisin voinut arvata tulevan vaikka Australiasta tai Kaliforniasta, en niinkään Bordeaux'sta.

Hetkeä aiemmin nauttimani Chateau Punk onnistui säväyttämään paljon paremmin kuin tämä tapaus, vaikka rinnakkain vertailtuna ei olisi jäänyt epäselväksi kumpi on se rujo roikale ja kumpi seurapiirikelpoinen salonkileijona. Kuitenkin näin hohtavan kiiltäväksi hiottu viini on niin särmätön, ettei se onnistu jättämään juuri minkäänlaisia muistijälkiä liukuessaan kielellä kohti nielua. Olisin kaivannut vähemmän ylikypsiä marjoja, vähemmän voimakkaasti uuttunutta tammea; enemmän luonnollisuutta, enemmän maataloa, enemmän rujoja tanniineja, enemmän särmikästä hapokkuutta, enemmän cojonesia.

Tämä viini tuntui olevan tähdätty enemmän Chilen punaviineistä nauttiville kuin Bordeaux'n ystäville. En kuitenkaan ajatellut vielä heittää pyyhettä kehään tilan suhteen, vaan metsästää muita Carsinin viinejä, jotta saisin paremman kuvan tarhan tyylistä. Viini on kuitenkin kiistattomasti hyvin tehty ja maukas, ainoastaan tyylillisesti ei makuuni sopiva.

Nyt vain odotan, että itse viinintekijä eksyy blogiini ja saan kuulla kunniani arvostelustani. :D

Lyhyesti: Suomalaisen viinintekijän todella kypsän mehevä, aromikas ja syvä hedelmäpommi. Uuden maailman punaviinien ystäville sellaisenaan nautiskeluun.

Arvio: Miellyttävä – sellaisenaan nautittuna ilman referenssejä viini olisi todennäköisesti toiminut paremmin, mutta nyt kahden röyhkeän ja persoonallisen viinin (Chateau Punk ja Southern Right Pinotage) jälkeen viinin uutta maailmaa henkivä sliipattu ja kasvoton ilmaisu, josta on kaikki särmät hiottu pois, korostui turhankin paljon. Maukas viini, mutta turhan moderni minun lasiini.

Hinnan (8,10e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12 cl lasillinen oli ihan kohtuullisen hintainen.
Hinnan (19,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti