Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.11.12

Jaboulet Hermitage La Petite Chapelle 2004

Jaboulet Hermitage La Petite Chapelle 2004
  • Valmistaja: Paul Jaboulet Aîné
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Hermitage
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Pohjois-Rhône, Hermitage
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 39,59e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Vuorossa 500. arvostelemani viini ja samalla blogini 1-vuotissynttäriarvostelu!

Paul Jaboulet Aîné on Rhônen alueella toimiva, suuresti arvostettu viinitalo, joka toimii niin négociant-toiminnalla kuin omien tarhojensa avullakin. Lisäksi vuoteen 2006 asti viinitalo oli perheomisteinen sekä samalla jäsen erittäin arvostetussa Premium Familiae Vini -ryhmittymässä.

Maailmankuulut Hermitage-viinit tulevat Tain-l'Hermitage -kylän kyljessä sijaitsevalta Hermitage-kukkulan tarhoilta, joiden rypäleistä tuotetaan vuodessa yhteensä n. 70 000 pulloa viiniä – yhden pienen viinintuottajan vuosituotannon verran. Vaikka Jaboulet myös ostaa tuottajilta rypäleitä, Hermitagen viinien tapauksessa Jaboulet omistaa tarhoja kukkulalta (sekä La Chapelle -tarhan keskellä sijaitsevan pienen, 1200-luvulta peräisin olevan kappelin) ja tuottaa niistä itse omat viininsä. Viinitarhojen parhaat Syrah-rypäleet kerätään talon lippulaivaviiniin, Hermitage La Chapelleen, jonka hinta voi helposti olla toistasataa euroa, kun taas talon "kakkosviiniin", La Petite Chapelleen, käytetään loput rypäleistä. Nämä rypäleet ovat kuitenkin tuottajan mukaan 40-60-vuotiaiden Syrah-köynnöksistä huolellisesti käsinpoimittuja ja jo tarhoilla esivalikoituja, joten lähtökohdat ovat silti vallan erinomaiset.

Alkuperäisellä, tasan viidenkympin hinnallaan viini oli turhan tyyriin oloinen ostos omaan makuuni, mutta pari kuukautta takaperin viini siirtyi Alkon poistuviin tuotteisiin ja samalla viinin hinnasta hupeni reilu kymmenen euroa pois, joten ajattelin viinin olevan nyt jo varsin kohtuullisen hintainen Hermitageksi ja poistin yhden talteen kypsymään. Viini ei kuitenkaan päässyt loppumaan Alkosta hinnanalennuksestaan huolimatta, joten sen hintaa pudotettiin edelleen n. 35 euroon, jolloin en voinut olla ostamatta toista talteen, päästäkseni testaamaan missä kunnossa viini on nyt. Now you can both eat the cake and save the cake!

Viini on kerännyt ikääntyessään hieman sakkaa – vaikka viini dekantoitiin huolellisesti ja hitaasti karahviin, pääsi silti mukaan hieman sakkahiutaleita. Kovinkaan paksua sakkakakkua ei kuitenkaan pullon pohjalle jäänyt.

Väriltään La Petite Chapelle on melko syvänpunainen, etäisesti läpinäkyvä, reunoilta vaalea ja kirkas.

Tuoksu todella runsas, lasista voimakkaasti joka suuntaan leviävä ja muheva. Yleisvaikutelma on houkuttelevan rustiikkinen, nahkainen ja kevyesti hapettuneen omenainen, tuoden mieleeni bretagnelaisen maalaissiiderin tai jopa makeanpistävän Calvadosin. Seassa on kuitenkin myös paljon Pohjois-Rhônen Syrahia: tuoretta luumua, melko selvää savuisuutta, etäistä havuisuutta ja mustapippuria. Näiden alta rupeaa löytymään myös keväistä, huumaavaa kukkaisuutta, makeita paahdettuja mausteita, vadelmaa, kuivattuja hedelmiä ja kuivahkoa, tummapaahtoisen kahvin purut mieleen tuovaa tammea. Viinin tuoksu on niin upea ja moniulotteinen, että viinin maistamiseen ei ole mikään kiire – lasin pyörittely ja nuuhkiminen riittää tässä vaiheessa vallan hyvin.

Maultaan viini on todella intensiivinen, voimakas ja käytännössä rutikuiva. Alussa kielelle tulee kevyen makeata, kuivattua luumua ja karhunvatukkaa, mutta sitten keskimaun valtaavat hyvin mausteiset ja tiukat aromit: pippurisen polttelevaa maustetta, kuivan puista tammea, tuoretta nahkatakkia ja kuivan kitkerää espressoa. Suutuntuma on voimakkaasta mausta huolimatta enemmänkin keskitäyteläinen kuin täyteläinen ja varsin eloisa – johtuen pääasiassa viinin hyvin runsaasta ja rakenteikkaasta hapokkuudesta, joka keventää ilahduttavasti iiniä. Kokonaisuus on todella napakka, ryhdikäs ja tiukka; läskiä tai muuta ylimääräistä viinistä ei löydy etsimälläkään. Tanniineja viinissä on selvästi, mutta ne tuntuvat rauhoittuneen ja pehmenneen viinin ikääntyessä – viinistä puuttuu tanniinien terävin puraisu ja suu rupeaa kevyesti kuivumaan vasta toisen lasin jälkeen.

Jälkimaussa kielelle jää hyvin pitkäksi aikaa erittäin kuivaa ja voimakkaan bitteristä, mustapippurista mausteisuutta, espressoa, nahkaa, puista tammea, jopa kevyttä lihaisuutta ja suutapuhdistavaa mineraalisuutta. Hapokkuus ja katkeroinen ilmaisu jättävät voimakkaan, suuta supistavan tunteen.

Yhden pullollisen jälkeen ei kaduta, että kellarissa makoilee vielä toinen samanmoinen! La Petite Chapelle on erittäin vaikuttava, kuiva ja harmoninen Pohjois-Rhônen Syrah, joka kyllä selvästi kaipasi aikaa: heti korkatessa viini oli aluksi hyvin tiukka ja kirpeä, ja ainoastaan tuoksunsa puolesta varsin houkutteleva, kun taas parin tunnin karahvissa hengittelyn jälkeen hedelmää oli jo jonkin verran tullut mukaan, myöskin hieman makeammankypsänä, ja tuoksukin oli avautunut entisestään. Viini on silti kokonaisuudessaan alusta loppuun varsin kuiva ja tiukka tapaus, joka tuntuu kaipaavan ruokaa pehmittämään viinin tiukkaa ja tiivistä rakennetta – viini toimikin vallan mainiosti italialaisittain valmistetun sienirisoton kumppanina, tiukasta ja voimakkaasta ilmaisustaan huolimatta.

La Petite Chapelle on jo nyt hyvin lähestyttävissä, mutta rakennetta riittää helposti vielä vuosiksi – palataan siis asiaan tulevaisuudessa, kunhan se seuraava pullo löytää tiensä varastosta ruokapöytään! Ihan lähipäivinä ei kannata arvostelua odotella, sillä tuottajan sivut väittävät viinin olevan parhaimmillaan 10-15 vuotta vuosikerrasta.

Lyhyesti: Todella runsas, intensiivinen ja kuivan napakka laatu-Syrah Pohjois-Rhônen (ja koko Ranskan) yhdeltä kuuluisimmista viinikukkuloista. Pidemmänpuoleinen ikä on tuonut viinille paljon luonnetta ja persoonaa, mutta silti viini vaikuttaa olevan vasta matkalla huipulle.Tässä vaiheessa viini on jo hyvin korkattavissa, mutta suosittelen kuitenkin antamaan viinille vielä muutaman lisävuoden!

Arvio: Erinomainen – viini oli kaiken kaikkeaan todella upea esitys, sekä selvästi tasapainoisempi ja miellyttävämpi esitys kuin aiemmin arvostelemani Jaboulet'n Côte-Rotie. Todella lupaava ja maukas tuttavuus, jota voin hyvillä mielin kypsytellä pidempäänkin.

Hinnan (39,59e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia:

  1. Hittolainen, tuolla hinnalla voisi hankkia pullon tai pari. Joskus vuosi sitten join yhden poronfileen kanssa ja hyväähän tuo oli. Alkon sivuilta ei taida nähdä missä viiniä enää on jäljellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kyllä ei. Alkon sivuilla poistuvat tuotteet näkyvät kaiketi kuukauden ajan, jos niitä on vielä jäljellä, minkä jälkeen niitä pitää käydä kyselemässä myymälästä. Itse kävin tiedustelemassa viiniä pari viikkoa sitten ja silloin niitä oli jäljellä enää muutamia yksittäisiä ympäri Suomea, joten epäilen ettei niitä taida enää olla. Kannattaa kuitenkin käydä kyselemässä!

      Poista