Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.7.13

Hager Matthias Riesling 2011

Hager Matthias Riesling Kamptal Terrassen 2011
  • Valmistaja: Winzer Hager Matthias
  • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 17,04e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimassa)

Alkuvuodesta Alkon valikoimiin tuli kertaosto erilaisia biodynaamisesti valmistettuja viinejä kympin ja neljännessadan euron väliltä; yksi niistä on mm. aiemmin arvioitu Chapoutierin mehevä Viognier ja toinen on tämä itävaltalaisen pien-biodynytuottaja Hager Matthiasin Riesling arvostetulta Kamptalin alueelta, Mollandsin kylästä. Viini nautittiin työporukkamme kokkailuillassa herkullisen parsakeiton kumppanina.

Väriltään viini on nuorekkaan vihertävä.

Tuoksu on mehukas ja ihastuttavan puhdaspiirteinen: kevyen hunajaisen pinnan alta paljastuu, varsin mineraalinen sydän, kypsä mutta viileä.

Suutuntumaltaan viini on kohtalaisen täyteläinen ja jopa hennon öljyinen, mutta hapokkuutta ja ryhtiä viinistä löytyy varsin mainiosti. Kypsän sitruksinen, aromikas ja kevyen mausteinen makumaailma on heti ensisiemauksen perusteella todella maukas, eikä tämä vaikutelma pääse myöhemminkään katoamaan. Runsaimman hapokkuuden hellittaessä otettaan paljastuu viinistä myös kohtalaista mineraalisuutta ja kypsempää makeutta. Yleisvaikutelmaltaan viini on tasapainoinen ja kaikin puolin erinomainen.

Viinillä on ihastuttavan pitkä, sitruunainen, kypsän omenainen, tuntuvan mineraalinen ja varsin harmoninen jälkimaku. Nuoresta iästään Matthiasin Riesling on vallan ainiossa iskussa juuri nyt.

Yleisesti tämä viini on melkeinpä antiteesi monille Saksan kevyille ja karuille Rieslingeille: tällä viinillä on painoa ja kypsän hedelmän runsautta, mutta tästä huolimatta myös varsin riittävästi ryhtiä ja raikkautta. Nuoreksi Rieslingiksi viinissä on myös yllättävän paljon mielenkiintoa ja kiitettävää balanssia, mikä kannustaa korkkaamaan viinin mieluiten aikaisemmin kuin myöhemmin. Tuottaja lupailee viinilleen kestävyyttä vain 2-4 vuotta vuosikerrasta, mikä kuitenkin kuulostaa jo melko naurettavan pieneltä verrattuna niin viinin runkoon ja hedelmään kuin Rieslingien yleiseen kypsytyspotentiaaliin – epäilen että viini on mennyt vielä mihinkään epäkuntoon vuoden 2015 jälkeen.

Rohkeimmat voivat haastaa tuottajan sanat ja kokeilla kypsytellä viiniään puolisen vuosikymmentä, mutta muuten viini kannattaa tarjoilla riittävästi viilennettynä runsaita ja ryhdikkäitä viiniä kaipaavien ruokien parina.

Lyhyesti: Varsin runsas, täyteläinen ja aromikas mutta samalla myös erittäin ryhdikäs ja eloisa biodynaamisesti valmistettu Riesling laatuviineistä tunnetun Kamptalin alueelta.

Arvio: Erinomainen – varsin nuorekkaasta ilmaisustaan ja iästään huolimatta ilahduttavan tasokas Riesling, joka haastaa mielenkiinnossa vastaavan hintaluokan saksalais- ja elsassilaisviinit. Tosin ei ehkä ykkösvalinta runsaista ja täyteläisistä Risukoista pitäville.

Hinnan (17,04e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti