Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.9.13

Allesverloren Shiraz 2011

Allesverloren Shiraz 2011
  • Valmistaja: Allesverloren
  • Tyyppi: Punaviini, WO Swartland
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Western Cape, Swartland
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 99 SEK (~11,40e, Elokuu 2013, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 99 SEK (~11,50e, Syyskuu 2013, Systembolaget)


Kesän lopulla Kemissä piipahtaessamme tuli myös käytyä Ruotsin puolella, Haaparannan Systembolagetissa – päasiassa siksi, että olin tilannut sinne laatikollisen mielenkiintoisia viinejä, joita ei Alkosta löydy. Samalla kuitenkin tuli katseltua joitain edullisempia viinejä, jotka voisi korkata ruoan yhteydessä. Alkon hyllyiltä löytyvästä Cabernet Sauvignonistaan tuttu Allesverloren osui silmiini kahdella eri pullollaan: vaihtoehtoja olivat Shiraz ja Tinta Barocca – molemmat täysin vieraita (eli mielenkiintoisia) esityksiä. Lopulta päädyin edullisempaan Shiraziin (Tinta Barocca olisi ollut 120 SEK, ts. vajaa 14 euroa), koska melko usein Etelä-Afrikan Syrahit ovat varsin luotettavia ja miellyttäviä esityksiä. Tämä paljastuikin varsin hyväksi valinnaksi – Tinta Barocca kun saapuu Alkon valikoimiin aivan näillä näppäimillä!

Allesverlorenin historia ulottuu 1700-luvun alkuun. Vuonna 1704 tilan uudisasukkaat palasivat pitkältä ostosreissultaan Stellenboschiin vain löytääkseen tilansa paikallisten asukkaiden tuhoamana ja maan tasalle polttamana – tästä juontaa tilan nimi, alles verloren, "kaikki menetetty." Uudisasukkaat kuitenkin aloittivat kaiken alusta ja sata vuotta myöhemmin, 1800-luvun alussa, kukoistava Allesverlorenin tila tuotti ensimmäiset viininsä. Vuonna 1872 Daniël Francois Malan osti maatalon ja muutti sen loputkin viljelykset viinitarhoiksi. Vielä tänäkin päivänä Allesverloren on Malanin suvun hallinnassa ja sitä johtaa suvun 5. viinintekijäsukupolven edustaja, Danie Malan.

Viiniin käytetyt rypäleet on kerätty vuonna 1969 istutetulta tarhalta. Viini on käymisen jälkeen aluksi kypsytetty teräksessä peräti 4 kuukauden ajan sakan kanssa, minkä jälkeen viini siirrettiin kypsymään erilaisiin tammitynnyreihin – pieni osa uusia ranskalaisia tynnyreitä, valtaosa kerran tai kahdesti käytettyjä tynnyreitä ja muutama uusi amerikkalainen tynnyri. Kypsytyksen jälkeen viinistä tehtiin yksi cuvée, joka pullotettiin.

Viinillä on kohtalaisen läpinäkyvä, kirsikanpunainen väri hennosti nuorekkaan purppuraisella reunalla.

Tuoksun hennon savuinen aromikkuus kielii viinin eteläafrikkalaisesta alkuperästä – savu ei kuitenkaan missään nimessä dominoi häiritsevänä tervaisuutena ja kärtsänä, vaan pysyy mukavan hillittynä. Yleisilmeeltään viinin tuoksu on nuoren karhunvatukkainen, mehukkaan luumuinen ja aavistuksen pippurinen. Seasta löytyy kevyttä amerikkalaisen tammen vaniljaisuutta ja hillittyä ranskalaisen tammen suklaisuutta; muuten viini on kevyen paahteisen tamminen, mikä tuntuu varsin sopusuhtaiselta kokonaisuuteen nähden.

Maussa tuntuu hennosti hyvin kypsien rypäleiden makeaa marjahilloisuutta, mutta yleisilmeeltään viini on kuiva, karhunvatukkainen, mustapippurinen, kevyen toffeisen tamminen, kevyen karvas ja uuden maailman punaiseksi melko freesi. Hento savuisuus tuntuu myös maussa, mutta jälleen lähinnä mielenkiintoisena vivahteena, ei dominoivana aromina. Rungoltaan viini on hillityn tanniininen ja kohtalaisen hapokas; runsaan keskitäyteläinen suutuntuma on varsin sopusuhtainen kokonaisuuteen nähden, eikä viini tunnu läheskään niin liioitellulta Shirazilta kuin monet muut uuden maailman vastaavat esitykset. Kohtalainen alkoholisuus (14%) kuitenkin tuo pienen kauneusvirheen makumaailmaan tehden siitä aavistuksen turhan tulisen.

Kuiva, pitkähkö ja mukavan moniulotteinen jälkimaku on melko pippurisen mausteinen, karhunvatukkainen, kevyen hapankirsikkainen ja hillityn toffeinen. Niin tanniinit kuin hennon puiseva karvaus jättävät kielelle bitteristä jälkivaikutelmaa. Alkoholi jättää viinistä kevyen lämpimän tunteen nieluun ja kitalaelle.

Monien uuden maailman Syrah- ja Shiraz-viinien jälkeen Etelä-Afrikka onnistuu jälleen vakuuttamaan: Allesverloren Shiraz on hintaansa nähden yllättävänkin tyylikäs ja sopivasti Rhônen suuntaan pokkaava Syrah. Samalla viini on ryhdikkäisiin ja vivahteikkaisiin rhônelaisiin verrattuna toki hieman yllätyksetön, turhankin kypsähkö ja alkoholipitoinen esitys, mutta uuden maailman viitekehyksessä on silti aina mukava tavata näitä hillitymmin tammitettuja eikä aivan ylikypsiksi päästettyjä punaviinejä – pääsee maistamaan viinistä oikeasti viinirypäleen, eikä vain puuta ja käynyttä hedelmäsokeria.

Viinin ei tarvitse antaa hengittää kovinkaan kauan, mutta pieni viilennys tekee terää vähentäen sekä viinin alkoholin tuntua että makeimpia kypsiä vivahteita. Sen voi helposti pistää monien liha-, grilli- ja pataruokien kumppaniksi, mutta viini pelittää varsin mainiosti ihan sellaisenaankin. Viinin voi antaa myös haluttaessa kypsyä muutamia vuosia, mutta näin pyöreärunkoinen ja hedelmävetoinen viini ei missään nimessä sellaista vaadi.

Lyhyesti: Varsin hyvällä maulla tehty, miellyttävä, tasapainoinen ja sopusuhtainen uuden maailman Shiraz.

Arvio: Erittäin hyvä – vaikkei viini ole arkista perus-Syrahia kummempi, oli se positiivinen yllätys ennakko-odotuksiini nähden. Allesverloren nostaa osakkeittensa arvoa silmissäni.

Hinnan (11,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti