Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.9.13

Green Flash West Coast IPA

Green Flash West Coast IPA
  • Valmistaja: Green Flash Brewery
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, San Diego
  • Maltaat: Pale Ale
  • Humala: Cascade, Centennial, Columbus, Simcoe
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 5,50e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 5,69e (Tammikuu 2014, Alko)

Alko näköjään yrittää olla mukana Suomen oluttrendeissä, vaikkakin vaikuttaa siltä, että aallonharjalla ei koskaan pystytä surffaamaan johtuen monopolin hidasliikkeisestä osto- ja valikoimaantulojärjestelmästä. Noh, kuitenkin, Suomen yli pyyhkäisseen humala-aallon jälkimainingeissa Alkon perusvalikoimaan saapui kesän alussa alun perin Arkadian lippulaiva-Alkossa piipahtanut, amerikkalaista craft beer -suuntausta edustava IPA varsin mainion Goose Island IPA:n rinnalle.

Auringonnousuun ja -laskuun liittyvästä optisesta ilmiöstä nimensä ottanut Green Flash Brewery on moderneihin ja uskaliaisiin oluihin keskittynyt, hädin tuskin kymmenen vuoden ikään ehtinyt kalifornialaispanimo. West Coast IPA on tarkoituksella valmistettu pelkästään Yhdysvaltojen länsirannikolta löytyvistä raaka-aineista jotta se parhaiten edustaisi panimon paikallisuutta ja siitä onkin tullut juuri se olut, joka onnistui nostamaan Green Flashin arvostettuun ja tunnettuun asemaan Yhdysvaltojen kasvavilla pienpanimomarkkinoilla. Itse nappasin tämän kesän uutuuden juhannuksena testattavaksi.

Lasiin muodostuu paksu, runsas ja vaalea vaahto, jonka alle nousevalla oluella on varsin kaunis, hennosti samean kuparinruskea väri.

Lasista tervehtii erittäin raikas ja tuoreen humalainen tuoksu, joka saattelee nokkaani varsin intensiivisen sitruksisia, kukkaisia ja kevyen mäntyisiä vivahteita. Hennosti karamellinen muttei varsinaisen makea maltaisuus häivähtelee hennosti voimakkaan humaloinnin alta.

Suutuntumaltaan olut on kermainen ja kohtalaisen vähähiilihappoinen. Ensiksi kieltä tervehtii makea maltaisuus, tosin varsin hillityllä otteella. Sen jälkeen voimakas katkerohumalointi ottaa kokonaisuudesta tiukan otteen ja vihjeet makeudesta tuntuvat katoavan täysin. Kieltä kurittavan katkeron (74 IBU) alta nousee raikasta, greippisyyteen taittuvaa aromaattista sitrusta ja kohtalaisen intensiivistä pihkaisuutta. Vaikka mallaspohja ei katkeroisuuden alta juurikaan maistu, se ja kermaisen täyteläinen suutuntuma tekevät kokonaisuudesta ihastuttavan mehevän ja tasapainoinen – tukeva mallas ja intensiivinen, kevyen karhea humalointi ovat upeassa balanssissa.

Pitkässä jälkimaussa hento, aavistukseen makeaan taittuva keksinen maltaisuus ja greippisyyttä, pihkaisuutta ja aromaattista kukkeutta tuova, intensiivisen katkeroinen humalointi tasapainottelevat kielellä; oluesta jää pitkäkestoinen, karvas, saippuainen, hillityn mausteinen ja kaikin puolin harmoninen jälkimaku.

Yleisesti West Coast IPA on varsin tyylipuhdas, tasapainoinen ja raikas jenkki-IPA, jossa tuhti alkoholi (7,3%) on saatu pysymään mainiosti piilossa. Jos Alkon valikoimaa tarkastellaan, on tyylillisesti West Coast IPA hyvin samantyylinen kuin Goose Islandin IPA, mutta siinä missä Hanhisaari on kepeämpi ja maltillisempi, on Länsirannikko tuhdimpi, intensiivisempi ja vivahteikkaampi. Kärjistäen voisi todeta Goose Island IPA:n olevan arkinen, sessioitava versio ja Green Flash IPA:n olevan enemmän maisteluun ja fiilistelyyn sopiva versio käytännöstä samasta oluesta.

Vaikka oluella on kohtalaisesti hintaa maltillisen pullokoon huomioiden, onnistuu olut lunastamaan hinnan luomat odotukset laadusta. West Coast IPA on todella herkullinen, rapsakka ja mallikkaan tasapainoinen jenkkiolut. Kunhan pienpanimoita suhteettomasti rankaiseva kotimainen alkoholipolitiikka saataisiin järkevöitettyä, olisi mahdollisuudet löytää vastaavia, mallikkaita ja kansainvälisellä tasolla asti mielenkiintoisia oluita myös kotimaisesta tuotannosta paremmat. Haastajia meiltä löytyy tälle oluelle, mutta vain pari hassua, siinä missä uskon West Coastin olevan Yhdysvalloissa vain yksi laatuolut muiden samanlaisten joukossa, kiitos maan olutkulttuuria huomattavasti parantaneen pienpanimobuumin.

Lyhyesti: Todella mainio ja ihastuttavan tasapainoinen jenkki-IPA, jossa keksinen pale ale -mallas, erittäin aromikas ja vivahteikas humalointi ja tuntuva katkeron nipistys ovat upeassa balanssissa. Parhaita modernin IPA-tyylin edustajia Alkon perusvalikoimassa.

Arvio: Erinomainen – simppelisti loistokamaa. Tuhti, aromaattinen, harteikas, moniulotteinen ja samalla ihastuttavan freesi ja raikas esitys.

Hinnan (5,69e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti