Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.10.13

Black Stallion Monte Rosso Zinfandel 2011

Black Stallion Monte Rosso Vineyard Zinfandel 2011
  • Valmistaja: Black Stallion Winery, Delicato Family Vineyards
  • Tyyppi: Punaviini, Sonoma Valley AVA
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast, Sonoma County
  • Rypäleet: Zinfandel (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: $45,00 (~32,95e, Elokuu 2013, Black Stallion)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Lähinnä korkeatasoisiin boutique-viineihin erikoistunut Black Stallion Winery on varsin uusi tulokas kalifornian viinikentillä: vasta niinkin hiljattain kuin vuonna 2007 Napa Valleyssa, vanhalla hevostilalla aloittanut viinitalo on ehtinyt tuottaa vasta muutaman hassun vuosikerran viiniä. Vuonna 2010 talo siirtyi kalifornialaisen perheyritys Delicaton alaisuuteen.

Vaikka Napan Oak Knoll Districtissä sijaitseva Black Stallion on keskittynyt tuottamaan viiniä lähinnä maailmankuulusta Napa Valleysta, on tämä arvioitava Zinfandel peräisin Napan naapurissa sijaitsevan Sanoma Valleyn kuuluisalta Monte Rosso -tarhalta, joka on erityisen kuuluisa Cabernet Sauvignoneistaan. Tällä 13 eri tuottajan jakamalla tarhalla viljellään Cabernet'n ohella myös Zinfandelia, Merlot'ta, Syrah'ta ja kourallista muita rypäleitä.

Väriltään viini on intensiivisen purppurainen ja tiivis, lähes läpinäkymätön.

Yhtä lailla tiivis, tummanpuhuva ja intensiivinen aromimaailma hallitsee tuoksua. Lasissa nenä kohtaa kypsän hedelmäisiä aromeja, joiden seasta voi erottaa karhunvatukkaa, kevyttä pippurisuutta, hillittyä herukkahilloketta, kokonaisuuteen miellyttävästi sointuvaa vaniljaa ja joulumausteisuutta. Alkoholi (15%) puskee paikoitellen kohtalaisen tuntuvasti läpi.

Vaikka maun tumman marjaisten vivahteiden seasta puskee myös hieman makeata hilloisuutta, on kokonaisuus jopa yllättävän kuiva ja samalla kohtalaisen hapokas melko täyteläiseen runkoon nähden. Makumaailma on verrattain kompleksi ja moniulotteinen; kevyen herukkaisen ja hillityn mustikkaisen marjaisuuden ohella tuntuu pippurisuutta, hentoa vaniljaa, kuivakakkuista mausteisuutta ja hillitysti makeaan taittuvaa vaniljaa. Viinin tanniinit ovat varsin kypsiä ja lempeitä, eivätkä juurikaan erotu kokonaisuudesta. Yleisilme on Zinfandeliksi yllättävän tyylikäs ja hillitty, vaikka viinistä löytyykin voimaa ja runsautta.

Viinistä jää varsin pitkä ja intensiivinen jälkimaku, jossa tuntuu tummaa hedelmäisyyttä, joulumausteisuutta, hentoa tammen vaniljaa ja aavistus suklaata samalla kun hapokkuus pääsee keskimaun jaloista paremmin esiin tuoden yleisilmeeseen napakkuutta ja nostaen vettä kielelle. Viinistä jää varsin rehevä ja vivahteikas jälkivaikutelma, johon alkoholi tuo paikoitellen turhankin tuntuvaa alkoholisuutta.

Pakko myöntää, tämä Black Stallionin Zin on ehdottomasti parhaimmasta päästä Zinfandeleja, mitä on koskaan tullut vastaani ja ymmärtääkseni melko moni Winestaten Yhdysvallat viinimaana -tilaisuuden osanottajista oli varsin fiiliksissä kyseisestä viinistä. Itse sen sijaan en erityisesti suurestikaan syttynyt tästä viinistä, johtuen sen paikoitellen turhankin päällekäyvästä alkoholisuudesta, melko pehmeästä rungosta, kohtalaisesti tuntuvasta tammesta ja paikoitellen hieman turhan hilloiseen taittuvasta makumaailmasta.

Mutta kiistämättä kyseessä on todella mainio ja tasapainoinen Zinfandel, josta runkoa kuitenkin löytyy – pienestä pehmoisuudesta huolimatta – varsin mainiosti niin ruoan kanssa yhdistämiseen kuin kypsytykseenkin. Itselleni en tällaista viiniä ostaisi, mutta esimerkiksi lahjaksi uudesta maailmasta pitäville aivan varmasti – kokonaisuus on jenkki-Ziniksi suorastaan ihastuttavan tyylikäs esitys – sellainen, joka selkeästikään ei pyri vaikuttamaan suurella massalla ja ylikypsien hedelmäisten aromien intensiteetillä, vaan moniulotteisuudella ja sopusuhtaisuudella. Ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen viini, jos uuden maailman viinit ovat lähellä sydäntäsi, mutta arvostat enemmän niitä hillitympiä ja kevyempiä pullotteita kuin mustan aukon massalla varustettuja blockbustereita.

Kenties kypsyessään iän kanssa viini karistaisi pehmeimmät ja makeimmat piirteensä ja muuttuisi jopa meikäläisenkin makuun sopivammaksi? Tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida, sillä ymmärtääkseni tämä viini oli järjestyksessään kolmatta pullotettua vuosikertaa.

Lyhyesti: Yllättävän tyylikäs, tasapainoinen ja moniulotteinen Zinfandel. Varsin vakuuttava Cali-Zin niin tyylikkääksi vaihtoehdoksi juhlapöytään kuin keskipitkään kypsyttelyyn kellarissa.

Arvio: Tyylikäs – ensimmäinen 100% Zin, joka todella onnistuu vakuuttamaan meikäläisen rypäleen potentiaalista. Ei tämä viini meikäläistä vielä puolelleen voittanut, mutta valaa uskoa siihen, että voin joskus vielä tavata puhtaan Zinfandelin, johon voisin ihastua!

Hinnan (~32,95e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti