Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.10.13

Kopke 10 Years Old White Port

Kopke 10 Years Old White Port
  • Valmistaja: Kopke, Sogevinus
  • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, White Port
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Arinto, Gouveio, Malvasia, Viosinho etc.
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 18,50e (Toukokuu 2013, Garrafeira Manuel Tavares)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Ensimmäisiä ostoksia Lissabonissa olivat parit pastéis de nata -leivokset ja pullo Kopken White Portia. Jälkimmäinen tuli ostettua siksi, että satuimme heti osumaan viinimyymälään, jossa asiakkaille oli tarjolla pieni Portviinimaistelu (tämä on kyllä kaupungissa hyvin yleistä – melkein jokaisessa myymälässä oli tarjolla Portviiniä tai jotain muuta vastaavaa.) Käsitykseni mukaan White Portit ovat järjestään vain simppeleitä, nuorekkaita ja monesti drinkkeihin käytettyjä esityksiä – tämä käsitys romuttui sillä hetkellä kun maistamisvuoroon saapui Kopken 10-vuotias valkoinen Port.

Kopken Portviinitalo on Suomessa tunnettu lähinnä mitä mainioimmasta, herkullisesta 20yo Tawnysta. Kuitenkin yleisesti Kopke tunnetaan maailman vanhimpana Portviinitalona, joka on tuottanut viiniä peräti 375 vuoden ajan, vuodesta 1638. Viinitalon tunnusmerkkejä ovat korkealaatuisiin Portviineihin keskittymisen lisäksi myös perinteiset, käsin sabloneilla merkityt pullot.

Sen lisäksi, että Kopkea pidetään ensimmäisenä Portviinitalona, pidetään sitä myös ensimmäisenä ikäännytettyjen valkoisten Portviinien markkinoilletuojana. Yleensä White Porteja ei pidetä varsinaisesti kypsytyskestävinä (niitä keskimäärin kypsytetään vain 2-3 vuotta), mutta Kopke – ja muutamat muut Portviinitalot Kopken perässä – ovat ryhtyneet kokeilemaan miten valkoiset Portviinit kestävät pidempää tammitynnyrikypsytystä. Tämä kyseinen viini on n. +/- 10-vuotiaista, tammessa happikontaktin kanssa kypsyneistä valkoisista Portviinieristä sekoitettu pullote.

Tämä Portugalin-tuliainen tuli testattua eräs heinäkuinen kesäilta cheddarlettujen kumppanina.

Viinin väri on keskeltä kuparisen punaruskea; reunoja lähestyttäessä väri ryhtyy vaalenemaan, muuttuen aluksi kullankeltaiseksi ja lopulta reunoiltaan täysin värittömäksi.

Tuoksu on varsin runsas ja kompleksi: tammea on n. kymmenen vuotta kestäneen kypsyttelyn myötä kerännyt runsaasti, mutta seasta löytyy todella paljon kaikkea muutakin. Tammi tuo tuoksuun makeata vaniljaisuutta, kermatoffeeta, pähkinää, maitosuklaata ja poltettua sokeria; hedelmäpuolelta taas löytyy kypsää päärynää, kuivattua ananasta ja persikkaa, appelsiininkuorta, kevyttä hunajaa ja aavistus oksidoitunutta madeiramaisuutta. Alkoholi puskee tuoksussa melko voimakkaasti läpi – viileänä hieman ja selkeästi enemmän kun viini pääsee lämpenemään. Vaikka adjektiiveista löytyy toffeeta, vaniljaa ja kuivattuja keltaisia hedelmiä, ei tuoksu muistuta juurikaan jalohomeisia Sauternes'n viinejä, vaan ennemmin runsaalla hedelmäisyydellä ryyditettyjä Tawny Porteja.

Suussa Kopke on erittäin täyteläinen, makea, hyvin pehmeä ja melko vähähappoinen. Makumaailma on varsin lähellä Tawny Porteja pähkinäisessä, vaniljaisessa ja makean mausteisessa tammisuudessaan ja kevyessä oksidoituneisuudessaan. Taustalta kuitenkin erottaa sekä kardemummaista mausteisuutta, että Tawnyja selvempää ja voimakkaampaa mehukasta marjaisuutta ja hedelmäisyyttä, jonka päärynäiset, hunajaiset ja kuivatun persikkaiset vivahteet raikastavat ja keventävät varsin tuhtia makumaailmaa ihastuttavalla tavalla. Melko reipas alkoholisuus (20%) tekee kokonaisuudesta suht tulisen ja polttelevan, mutta samalla tämä polttelevuus tuo tietynlaista kepeyttä viinin yleiseen raskauteen.

Jälkimaun selvimmät, makean hedelmäiset ja vivahteikkaan mausteiset aromit jatkuvat kielellä korkeintaan keskipitkästi, mutta viinistä jää todella pitkä, jopa useita minuutteja jatkuva kompleksisen toffeisen, pähkinäisen ja vaniljaisen tamminen sekä hunajaisen makea, monisyinen jälkivaikutelma, johon runsas alkoholi tuo kohtalaisen paljon lämpöä.

Yleisesti Kopken ikäännytetty valkoinen Port on todella mainio melko tuntemattoman tyylinsä edustaja: kokonaisuus on tyylillisesti hyvin lähellä 10 yo Tawnyja, mutta viinistä puuttuu niiden tummat, viikunaiset ja rusinaiset sävyt ja siinä on sekä enemmän valkoisista rypäleistä tulevaa trooppista hedelmäisyyttä että tietynlaista kepeyttä ja raikkautta – viinin vähäisistä hapoista ja runsaasta makeudestaan huolimatta. Tietyllä tapaa viini onkin kuin kepeämpi, kesäisempi versio vanhasta Tawny Portista.

Cheddarlettujen kumppanina viini toimi kiitettävästi, joskin runsas alkoholi ei toimi runsaan hapokkuuden tapaan rasvaa leikatessa. Aromit sen sijaan pelasivat todella upeasti yhteen, ja vaikka viinistä pystyi löytämään jatkuvasti jotain uutta, muodosti se lettujen kanssa aivan uusia, ihastuttavia aromien yhdistelmiä. Kokonaisuutena viini oli todella mielenkiintoinen ja moniulotteinen elämys, jonka tuhlaaminen perinteiseen White Port & tonic -drinkkiin olisi kaameata haaskausta. Viini tarjoaa ihastuttavaa, hienovaraisesti hedelmäisempää vaihtelua perinteisiin Tawnyihin ja se lienee parhaimmillaan kohtalaisesti viilennettynä ihan sellaisenaan, runsaan aterian päätteeksi.

Lyhyesti: Melko raskastekoinen, todella vivahteikas ja erittäin tyylikäs White Port, jonka aromimaailma muistuttaa Tawny Portia, josta tumman viikunaiset ja rusinaiset sävyt ovat korvattu hienovaraisilla trooppisten hedelmien aromeilla.

Arvio: Tyylikäs – kehittyneisyydessä ja moniulotteisuudessa tämä viini ei ehkä onnistu ylittämään Alkostakin löytyvää 20yo Tawnya, mutta omaperäisellä ja uniikilla Tawnyt ja White Portit yhdistävällä makumaailmallaan viini on aivan omalla tasollaan. Upeata tavaraa.

Hinnan (18,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti