Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.11.13

Brooklyn East India Pale Ale

Brooklyn East India Pale Ale
  • Valmistaja: Brooklyn Brewery
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: New York, Brooklyn
  • Maltaat: British Pale Ale, vehnä
  • Humala: Centennial, East Kent Golding, Northdown, Willamette
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 22,90 SEK (~2,63e, Elokuu 2013, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 3,31e (Tammikuu 2014, Alko)


Loppukesästä tuli pyörähdettyä Haaparannan Systembolagetissa poimimassa laatikollinen aiemmin tilaamiani mielenkiintoisia viinejä. Ennen kassalle siirtymistä plokkasin mukaani myös pari tutun panimon vierasta olutta – toinen niistä olikin Brooklyn Breweryn näkemys IPA-tyylin oluesta, nimeltään East India Pale Ale. Kävi kuitenkin niin hassusti, että tämä samainen olut tulee lähipäivinä Alkon uutuuksiin, eli pienellä kärsivällisyydellä ja kyvyllä nähdä tulevaisuuteen olisin voinut napata jonkun toisen vieraan oluen tämän sijaan. Noh, tulipahan säästettyä 60 senttiä! Jes!

Olut on panimon mukaan saanut inspiraatiota alkuperäisistä, Intiaan rahdatuista 1800-luvun IPA-oluista, minkä vuoksi se on valmistettu brittiläisistä maltaista ja humaloitu brittiläisiä Golding- ja Northdown-humalilla. Aivan tyylipuhdas britti-IPA tämä ei kuitenkaan ole, sillä seasta löytyy myös jenkkihumalia, joista ei oltu kuultukaan vielä 1800-luvulla: jokapaikan IPA-humala Centennial ja hieman tuntemattomampi Willamette.

Oluella on varsin kirkas, aavistuksen punaruskeaan taittuva kauniin kullankeltainen väri. Reippain ottein kaataessa oluen päälle nousee hillitty, valkoinen ja tiivis vaahtokukka.

Lasista nousee todella aromaattinen, runsas ja suorastaan viehko tuoksu, jossa runsas maltaisuus ja tukeva humala ovat ihastuttavasti tasapainossa. Todella freesiä, sitruksista ja jopa kevyen päärynäistä trooppista hedelmää, hillittyä hunajaa, kukkaisuutta, hentoa juureksellisuutta ja hieman makeaan taittuvaa mallasta. Ei tämä kyllä ihan tyylipuhtaalta britti-IPA:lta tuoksu, mutta olutta nuuhkisi vaikka kuinka pitkään ihan omaksi ilokseen.

Maku on raikas, jopa keveähkö ja hieman vaatimattomankin hiilihappoinen. EIPA aloittaa makumaailmansa hillityllä, hieman hunajakaurakeksimäisellä, aavistuksen makealla maltaisuudella, siirtyy aromihumalan sitruksisiin ja männynpihkaisiin vivahteisiin ja lopuksi muuttuu selkeästi kuivemmaksi, jättäen kielelle greippistä, saippuaista ja pihkaista katkerohumalaa. Yleisilmeeltään olut on kyllä varsin freesi, mutta hieman vaisuhko ja turhan varovaisen oloinen.

Kohtalaisesta humaloinnistaan (47 IBU) huolimatta jälkimaku on hieman vaatimaton ja yksiulotteinen. Pikaisen loppupuraisun jälkeen suuhun jää lähinnä kevyttä katkeroa, Centennialin sitrusta sekä suht tukevan (6,9%) alkoholin tuomaa lämpöä.

Tuoksu lupasi todella hyvää, mutta kokonaisuus ei onnistu ihan pääsemään tuoksun lupaamien odotusten tasolle. Kohtalaisen kovista volteistaan huolimatta olut on jopa hieman vaatimaton rungoltaan sekä yllättävän hillitty yleisilmeeltään – tämä ei ole selvästikään siihen totuttuun jenkkityyliin valmistettu blockbuster, vaan juurikin jenkki-twistillä aromihumaloitu britti-tyylin IPA. Loppupeleissä olut olisi saattanut olla hieman matalammalla alkoholilla jopa hieman tasapainoisempi tapaus.

Uusia elämyksiä etsivä hophead tuskin hirveästi kostuu tästä Brooklynin IPAsta, mutta hillitympiin britti-IPA-oluisiin ihastunut voi saada tästä enemmän kosketuspintaa jenkkityylin oluisiin kuin monista todella reippaalla kädellä humaloiduista katkeropommeista. Silti allekirjoittaneen tämä olut jätti hieman kylmäksi – itse tykkään IPA-skenessä pitää jenkit överiaromaattisina jenkkeinä ja britit astetta bitterisempinä bittereinä.

Lyhyesti: Varsin helppo, raikas ja kepeähkö, jos kohta hieman vaatimaton brittityyliä tavoitteleva jenkki-IPA, jonka muut osa-alueet eivät pärjää hurmaavan aromaattiselle tuoksulle.

Arvio: Miellyttävä – sessioitavaa peruskamaa niille, jotka pitävän tavan oluita humaloidummista tapauksista.

Hinnan (3,31e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti