Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.11.13

Dönnhoff Leistenberg Riesling Kabinett 2011

Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett 2011
  • Valmistaja: Weingut Dönnhoff
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Kabinett
  • Maa: Saksa
  • Alue: Nahe, Oberhausen
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,50e (Syyskuu 2013. Pinard de Picard)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Syksyn alussa Akateeminen Viiniseura järjesti pikkuisen Riesling-tilaisuuden, jossa tutustuttiin hieman Pinard de Picard -nettikaupan tarjontaan saksalaisten Rieslingien osalta. Kenties kesän viimeisten auringonsäteiden alkaessa haipumaan ei hetki ollut maailman paras näille kepeille ja raikkaille valkoviineille, mutta toisaalta Riesling-hetki voi olla joka hetki! Toivottavasti tässä nyt tulisi sitten muutamia hyvä tärppejä blogin Rieslingejä rakastaville lukijoille!

AVS:n maistelu oli jaettu kahteen osioon, joista ensimmäisessä olivat kuivemmat ja toisessa makeammat Rieslingit. Ensimmäinen setti alkoi tällä Nahelaisella Kabinettilla, joka paljastui muita kierroksen viinejä makeammaksi.

Viinin tuottanut Weingut Dönnhoff on viininviljelijä Helmut Dönnhoffin vuonna 1971 Naheen, Oberhausenin kylän tuntumaan perustama viinitalo. Viinitalolla on paljon tarhoja Nahe-joen pohjoisrannalla, jotka avautuvat etelään, mutta tämä viini tulee aivan Oberhausenin kylän tuntumassa tulevalta Leistenbergin tarhalta, joka sijaitsee Nahen etelärannalla. Tämä 25-30-vuotiaita köynnöksiä puskeva tarha kuitenkin viettää kaakkoon, joten sekin saa osansa auringosta – tosin ilman pohjoisrannan tarhojen veden pinnasta saamaa auringon heijastusta.

Tämä kyseinen viini on aluksi käytetty luonnonhiivoilla normaalia (18 °C) korkeammassa lämpötilassa (25–30 °C) vanhoissa, 1000-2000-litraisissa tammisammioissa, joista viini on siirretty käymisen jälkeen kypsymään terästankkeihin sakkojen päälle. Lopuksi viini on kevyesti suodatettu ja pullotettu.

Lasissa viini on hyvin neutraalin vaaleanvihreä, suorastaan väritön.

Viinin tuoksu on erittäin raikas ja intensiivinen. Tuoksussa tuntuu kirpeätä sitrusta, jopa kevyesti limettiin taittuen, hillittyä persikkaa ja mitä hennoin aavistus päärynää, mutta kokonaisuutta kuitenkin hallitsee merellinen mineraalisuus, joka tuo kokonaisuuteen suolaista kivisyyttä ja murskattuja simpukankuoria. Varsin valloittavaa tavaraa tuoksun perusteella!

Viinin puolikuiva tai jopa puolimakea maku yllättää – kirpeä ja merellinen tuoksu olisi antanut odottaa paljon kuivempaakin tapausta! Makeuden asteesta on yllättävän vaikea saada kiinni, sillä yleisilme on intensiivisen, jopa sähköisen hapokas ja tiukka. Kuitenkin viinin melko runsas ja täyteläinen suutuntuma puhuisi sen puolesta, että viinistä löytyy enemmän sokeria kuin kieli antaa ymmärtää – hapot vain onnistuvat häivyttämään viinin makeuden loistavasti taustalle. Nuorekkaasta makumaailmasta löytyy makeaa sitruksisuutta, tuoretta – jopa raa'ahkoa – viheromenaisuutta ja merellisen suolaista mineraalia. Vaikka jäännössokeri tekee kokonaisuudesta melko täyteläisen, ei viini tunnu tippaakaan raskaalta, vaan hapot ja mukavan matala (9%) alkoholi pitävät kokonaisuuden ihastuttavan tasapainoisena ja kepeäliikkeisenä.

Raikas jälkimaku toistaa paljon tuoksu ja keskimaun elementtejä: on pirteätä omenaisuutta, makeaa sitruksisuutta, melko tuntuvaa mineraalisuutta ja kevyttä limettiä. Viinistä jää kevyehkö mutta pitkä ja harmoninen jälkivaikutelma, joka saa hymyn huulille. Tämä on loistokamaa.

Allekirjoittaneen Dönhoffin Leistenberg Kabinett hurmasi täysin – viinissä on todella upeassa balanssissa hedelmä, mineraali, makeus ja hapokkuus. Kokonaisuus on ylettömän hyvällä kulautuskertoimella varustettu, yleiskäyttöinen perus-puolikuiva/makea valkoviini. Suurta syvyyttä tai kompleksisuutta viinistä ei löydy – onhan kyseessä on kuitenkin verrattain edullinen perustason Kabinett – mutta viini ei tunnu sellaista edes kaipaavan, vaan se pelaa omilla vahvuuksillaan. Tällaisen viinin voi kuvitella menevän melkein minkälaisen ruoan kanssa, joka vain valkoviiniä kaipaa, minkä lisäksi viini todistettavasti pelaa mainiosti ihan sellaisenaan. Todennäköisesti Leistenberg Kabinettia voi vallan huoletta jättää kypsymään suhteellisen pitkäksikin aikaa – pullosta löytyy sen verran hedelmää ja rakennetta, että se ei varmasti tule väsähtämään lähiaikoina – mutta tätä se ei kuitenkaan missään nimessä kaipaa. Viinin voi aivan huoletta korkata vaikka heti ja pistää esimerkiksi pieteetillä tehdyn sushi-lautasen kylkeen.

Lyhyesti: Nuori, hurmaava, makeahko ja tuntuvan mineraalinen Kabinett-tason Riesling. Jos jäännössokeri ei pelota, on tässä mitä valloittavin esitys piskuiselta Nahen viinialueelta.

Arvio: Erittäin hyvä – vaikka viini on vasta vauva, on se jo nyt melkoinen hurmuri. Todella monikäyttöinen ja harmoninen esitys pikkurahalla.

Hinnan (13,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti