Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.11.13

Stadin Panimo American Barley Wine

http://www.alko.fi/tuotteet/708404/
Stadin Panimo American Barley Wine
  • Valmistaja: Stadin Panimo
  • Tyyppi: Olut, Barley Wine
  • Maa: Suomi
  • Alue: Uusimaa, Helsinki
  • Maltaat: Kristalli-, Pale-, Pilsner-
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,99e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 5,09e (Tammikuu 2014, Alko)

Meikäläinen pitää Stadin Panimoa tällä hetkellä ehkä kiehtovimpana ja laadukkaimpia oluita tuottavana suomalaispanimoa – siihen nähden on hämmentävää, että blogissani ei ole näkynyt vielä ensimmäistäkään arviota StaPan oluista! Noh, tilanteeseen tulee nyt korjaus, kun StaPan ABW pääsee arviointiin.

Barley Wine on oluttyylinä hieman hankalahko määritellä, sillä pääasiassa sellaiseksi kutsutulta alelta voi odottaa lähinnä tanakkaa alkoholia ja melko runsasta, yleensä makeaan taittuvaa maltaisuutta. Varsinaisen spesifiä määritelmää oluttyylillä ei ole, joten niiden väri, makumaailma tai humalointi voi olla melkeinpä mitä vain. American-etuliite kertoo sen, että oluen valmistuksessa on käytetty amerikkalaisia humalalajikkeita – ja yleensä vihjaillen siihen suuntaan, että humalaa ei missään nimessä ole säästelty.

Oluen tuottanut Stadin Panimo on 15-vuoden iässään jo teini-ikäinen, mikä on ihan kiitettävä saavutus suomen pienpanimoskenessä. Panimo ehti jo lopettaa toimintansakin reilu viisi vuotta sitten, mutta palasi takaisin toimintaan vuonna 2008 Timo Konttisen, yhden alkuperäisjäsenistä, voimin. Vuonna 2009 panimo uudisti tuotantovälineistönsä täysin ja nykyisin panimo kykenee pitämään useita eri oluita niin Alkon kuin maitokauppojenkin valikoimissa. Parasta mielestäni panimossa on kuitenkin sen ennakkoluuloton oluttyylien kehittely, uskalias erilaisten raaka-aineiden käyttö ja käsityöläishenkinen lähestyminen oluisiin; oluita ei käsitellä tai ns. spoofata mitenkään, vaan kaikki panimon oluet ovat lisäaineettomia, suodattamattomia ja pastöroimattomia – toisin sanoen kaikki panimon oluet ovat pullokäyviä ja kaikilla niistä on valmiudet kehittyä edelleen pullossa (on vain oluttyylistä kiinni onko tämä todellisuudessa mahdollista tai järkevää!)

Oluella on keskisyvä, kohtalaisen samea ja kevyesti punertavaan taittuva kuparinruskea väri. Edes suoraan lasiin reippaasti kaatamalla vaahtoa ei juurikaan muodostunut; pinnalle kuohahti vain parin millin valkoinen vaahtohattu, joka haihtui varsin nopeasti lasin reunoille.

Tuoksu upean runsas ja ilmaisuvoimainen: makeaa ja hieman karamellisuuteen taittuvaa mallasta, punertavaa marjaisuutta, kevyesti kuivattua viikunaa, imelää piimälimppua, trooppista hedelmää, hentoa aprikoosia ja aavistus belgit mieleen tuovaa sokerisuutta. Runsas (8%) alkoholi puskee jonkin verran läpi, muttei vastaavanvahvuisten oluiden tapaan häiritsevänä viinaisuutena tai eetterisyytenä, vaan kokonaisuuteen sointuvana makeana aromina.

Suussa ABW on roteva, täyteläinen ja intensiivinen. Alusta asti kielelle on selvää, että oluesta löytyy runsaasti niin aromi- kuin katkerohumalointia, mutta ne eivät missään vaiheessa pääse niskan päälle, vaan varsin tanakka body pitää hyvin jöötä ja koko homman paketissa. Makupuolelta löytyy niin keksitaikinaista, toffeista ja kevyen sokerista maltaisuutta kuin makeata trooppista hedelmää (esimerkiksi aprikoosia, passiota, greippiä) ja hentoa marjaisuuttakin. Kieli tahtoo tulkita oluen yleisilmeen makeaksi, mutta heti alusta asti tuntuva, intensiivinen ja silti mainiosti rungon kanssa varsin tasapainoinen katkeroisuus (51 IBU) pitää huolen siitä, että suutuntuma pysyy sopivan kuivan tuntuisena alusta loppuun; makeus ei pääse missään vaiheessa hallitsemaan kokonaisuutta. Vähäinen hiilihappoisuus ja runsas alkoholi tekevät tästä ABW:stä oluttyylin nimen mukaisesti varsin viinillisen oloisen suutuntumaltaan.

Oluesta jää pitkä, moniulotteinen ja aromikas jälkimaku, jossa kevyesti mansikkamehuinen aromikkuus, karamellinen mallas, greippisen karvas ja kevyesti havuinen katkerohumalointi sekä hento, bitterinen yrttisyys mittelevät tasapäisesti viimeisen säväyksen paikasta.

Kokonaisuutena StaPa ABW on todella ja tyylikäs Barley Wine, joka on tyylin brittilaisiin versiointeihin verrattuna selkeästi tuntuvammin humaloitu, niin katkeroiden kuin erityisesti hedelmäisten aromeiden puolesta, eikä kokonaisuus ole läheskään yhtä tuntuvan makea ja tahmainen kuin vastaavat oluet yleensä. Etiketissä mainostettu amerikkalaisuus on siis selkeästi oluessa ansaittua.

Jo varsin nuorena ABW vakuuttaa laadullaan ja tasapainollaan. Oluen korkea alkoholi- ja humalataso sekä pullokäymisaspekti kuitenkin houkuttelevat testaamaan onko ABW:lla myös potentiaalia pidempään ikääntymiseen. Tätä testatakseni viinikaappini olutosastolla on seisoskellut jo viime maaliskuusta pullo tätä tavaraa, eikä itselläni ole suunnitelmia korkata sitä vielä lähimainkaan. Odotukseni seuraavaa testikertaa ovat korkealla.

Lyhyesti: Todella tyylikäs, moniulotteinen ja pieteetillä valmistettu olut, josta löytyy reilulla kädellä niin humalaa kuin holia – tämä olut on siis sanan molemmilla merkityksillä humalahakuiseen juomiseen. Nappaa nautiskeltavaksi kun seuraavan kerran oluthyllyltä bongaat!

Arvio: Erinomainen – Barley Wine on Suomessa vielä melko vaatimatonta suosiota nauttiva oluttyyli, minkä vuoksi StaPan rapsakasti humaloitu, elegantti ja intensiivinen esitys on mielestäni helposti tällä hetkellä Suomen paras Barley Wine (poikkeuksena saman panimon samanhenkinen, julmetunmoinen jälkkäriolut Rongoteus).

Hinnan (5,09e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti