Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.5.14

Cornelissen Munjebel 8 MC

Cornelissen Munjebel 8 MC
  • Valmistaja: Azienda Agricola Frank Cornelissen
  • Tyyppi: Punaviini, Vino da Tavola
  • Maa: Italia
  • Alue: Sisilia, Etna
  • Rypäleet: Nerello Mascalese (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~55,00e (Helmikuu 2014)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Cornelissen-maistelun viimeisenä viininä tarjottiin Munjebel-sarjan 8. version erikoispullote, MC. Yleensä Cornelissen käyttää kaikki tarhojensa parhaat rypäleet Magma- ja Munjebel-viineihin, muiden päätyessä Contadino-viiniin, julkaisee Cornelissen silloin tällöin näitä erikoispullotteita, kun vuosikerta sattuu olemaan poikkeuksellisen hyvä ja täten on mahdollisuus tehdä perus-pullotteesta eroava erikoisversiointi. Näitä ovat mm. "R" (Reserve; vaikka Magma- ja Munjebel-viinit tehdään vain parhaiden tarhojen parhaista rypäleistä, voi poikkeuksellisina vuosikertoina Cornelissen erotella niistä vielä erikseen parhaimmat rypäleet Reserve-viiniin), "VA" (Vigne Alte; erikseen useiden tarhojen korkeimmilla kohdilla sijaitsevien köynnösten rypäleistä tehty Munjebel), "CS" (Chiusa Spagnolo; 1930-luvun puolessavälissä istutettujen varttamattomien köynnösten rypäleistä valmistettu yhden tarhan Munjebel) ja "MC" (Monte Colla; n. 800 metrin korkeudessa Etnan jyrkillä etelärinteillä sijaitsevan, vuosina 1946-48 istutetun viinitarhan rypäleistä valmistettu Munjebel – eräänlainen "VA"-tarhaviini).

Toisin kuin tavallinen Munjebel 8, joka on valmistettu sekoittamalla vuosikertoja 2010 ja 2011, on Munjebel 8 MC vain vuosikertaa 2011, jolloin Monte Colla -tarha tuotti poikkeuksellisen paljon erittäin korkealaatuisia rypäleitä, jolloin osa pystyttiin käyttämään myös tähän tarhaviiniin. Muuten viini on tehty Cornelissenin "tavanomaisin" menetelmin: käyttämällä villihiivoilla rypäleiden kuorten ja rankojen kanssa pressuilla päällystetyissä muoviastioissa useiden kuukausien ajan; siirtämällä viinin kypsymään maahan upotettuihin, sisältä pinnoitettuihin saviamforoihin; pullottamalla viini ilman suodatusta tai säilöntäaineita.

Tämä kyseinen viini on varsin harvinaista tavaraa – Cornelissen tuotti Munjebel 8 MC:tä vain 900 pulloa ja 50 magnumia. Näistä Suomeen oli allokoitu peräti yksi laatikko, eli 6 pulloa, joista yksi meni nyt tässä maistelussa. Kohtalaisella todennäköisyydellä siemailimme siis Suomen viimeisen kappaleen kyseistä viiniä.

Väriltään 8 MC on läpinäkyvä, mutta varsin tumman granaatinpunainen. Tämä kohtalaisen selvästi muita Munjebeleita tummempi väri saa osanottajilta mietiskelyä notta mahtaakohan viinin nimi "MC" olla lyhenne sanoista "Much Concentration".

Tuoksultaan viini ei ole erityisen ekspressiivinen, vaan hieman keveähkö. Kokonaisuus on myös muihin, kirkassävyisempiin Munjebeleihin verrattuna synkempi ja tummasävyisempi, mutta kuitenkin täynnä Cornelissenin viineille tyypillistä luonnetta, persoonaa ja kiehtovuutta. Päällimmäisinä aromeina viinissä tuntuu tumma kirsikkaisuus ja karpalo, mutta seasta löytyy myös "natural"-viineille ominaista villin hapahkoa meininkiä, lihaisuutta, hillittyä lähi-idän mausteisuutta ja hentoa kukkaisuutta. Pienenä kauneisvirheenä kokonaisuudesta voi erottaa myös hennon asetonisen juonteen, minkä lisäksi alkoholi puskee hieman läpi – joskin sen runsauteen (15%) nähden hämmentävän vähän.

Jos viinin tuoksu oli hieman perus-Munjebeleita tuhdimpi ja tummempi, on viinin maku jo aivan täysin toista maata: kokonaisuus on erittäin intensiivinen, täyteläinen ja konsentroitunut. Vaikka maussa tuntuu muille Munjebeleille tuttu, hapahkon puolukkainen marjaisuus, on kokonaisuus selkeästi tuhdimpi, tummempi ja kypsempi. Kielellä pyörii kypsää luumuisuutta, pippuria ja kevyesti parfyymistä kukkaisuutta. Vaikka viini on varsin mehevä ja kypsyydeltään paikoin jo hieman makea, ei kokonaisuus tunnu mitenkään ylikypsältä tai pehmeältä – maussa tuntuva, melko voimakaskin karvaus ja erittäin reipas, raikas hapokkuus asettuvat täydellisesti hedelmän makeuden vastapainoksi samalla kun erittäin runsas ja voimakkaasti tuntuva tanniinisuus tekee kokonaisuudesta erittäin raamikkaan ja robustin. Alkoholi kuitenkaan ei onnistu pysymään kovinkaan hyvin piilossa, minkä vuoksi makupuoli tuntuu paikoin jopa tuliselta. Viinin yleisilme on silti hämmentävän energinen, freesi ja ennen kaikkea äärettömän puhdaspiirteinen.

Jälkimaku ei jää tippaakaan jälkeen keskimausta, vaan kielelle jäävä jälkifiilis on erittäin roteva ja intensiivinen. Suuhun jäävä makumaailma on tummanpuhuvan hedelmäinen ja kypsän karhunvatukkainen, mutta samalla tuntuvan hapokas, villi ja runsaista tanniineista karvas.

Munjebel 8 MC tuntuu olevan selkeästi runsaampi ja hedelmävetoisempi kuin maistelussa testatut, tavalliset Munjebelit, mikä lienee sekä viinin muita selkeästi nuoremman iän että runsaamman konsentraation tekosia. Mehevä kokonaisuus on selkeästi lähempänä moderneja, hedelmäisiä punaviinejä, mikä varmasti tekee viinistä helpostilähestyttävämmän verrattuna maistelun muihin, kepeämpiin, kuivempiin ja enemmän rakennevetoisiin Munjebeleihin, mutta viini on kuitenkin monien Cornelissenin punaviinien tyyliin anteeksipyytelemättömän hapokas, tanniininen ja täynnä "villejä", hapahkoja sävyjä; missään nimessä mistään helposta tai kosiskelevasta viinistä ei siis ole kyse.

Ainakin meikäläisen Munjebel 8 MC:n upea yhdistelmä sekä intensiivisyyttä ja runsautta että rakennetta ja puhdaspiirteisyyttä vakuutti täysin. Viini on vielä erittäin primäärinen sekä kaikessa nuorekkuudessaan turhankin robusti rakenteeltaan, mutta samalla ylettömän herkullinen ja hurmaava. Riittävän runsaalle ruoalle (reilun juustoiset pastat?) naitettuna viini on varmasti jo nyt loistotapaus – kunhan ruoka ei ole liian mausteista, mikä voi toimia huonosti viinin malko tuntuvan alkoholin kanssa – mutta itse antaisin viinille vähintään viisi vuotta lisää. Kypsyttelemällä viini voi hieman hellittää tiukimmasta otteestaan; kypsää, konsentroitunutta hedelmäisyyttä viinillä on aivan tarpeeksi, että se kestää pidempääkin kypsyttelyä. Sääli vain, että vielä on mahdotonta sanoa miten nämä Cornelissenin viinit onnistuvat kestämään +10 vuoden kellarointia, jos nyt meillä on käsillä vasta viinin 8. vuosikerta!

Lyhyesti: Erittäin runsas, konsentroitunut, tiukkarakenteinen ja tummanpuhuva yhden viinitarhan ja yhden vuosikerran erikoisversio punaisesta Munjebelista. Äärimmäisen hurmaavaa ja vakuuttavaa tavaraa, jossa yhdistyy runsas ja puhdaspiirteinen hedelmä, robusti rakenne ja uniikki, äärimmäistä luonnollisuutta korostava valmistusfilosofia. Väkivaltaviinien ystäville nyt korkattavaksi, uniikkien viinielämysten etsijöille kellaroitavaksi.

Arvio: Täydellinen – Cornelissen-maistelun vaikuttavin viini – joskin osa viinin arviosta heijastelee sen lupaamasta, upeasta potentiaalista. Sääli vain, että nämä viinit ovat harvinaisia kuin pöllön hampaat.

Hinnan (~55,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

2 kommenttia:

  1. Minulla vielä yksi pullo jäljellä. Juon sen helmikuussa pauran kanssa :)

    VastaaPoista
  2. Minullakin on vielä yksi pullo jäljellä

    VastaaPoista