Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.5.14

Gouden Carolus Christmas

Gouden Carolus Christmas
  • Valmistaja: Brouwerij Het Anker
  • Tyyppi: Olut, Belgi, Strong ale
  • Maa: Belgia
  • Alue: Flanderi, Antwerpen, Mechelen
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 5,00e (Tammikuu 2014, Ravintola Pikkulintu)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)



Gouden Carolus lienee useammalle vähän enemmän olutta harrastaneelle tuttu tapaus – se kun lienee Alkon valikoimista löytyvistä 0,75-kokoisista olutpulloista pisimpään hyllyillä kiikkunut tuote. Olut on myös melko tunnettu sen petollisuudesta – runsaat voltit (8,5%) yhdistettynä reilunkokoiseen kerta-annokseen voi tehdä turhankin paljon höpöä jos ei osaa pitää varaansa.

Olutta tuottaa erittäin vanha, vuonna 1471 perustettu panimo, jonka nimi vaihtui muotoon Brouwerij Het Anker ("Panimo Ankkuri") vuonna 1904. Toisen maailmansodan jälkeen panimo ryhtyi tuottamaan tuhtia alea, joka sai nimen Gouden Carolus 1960-luvulla. Kerran vuodessa, elokuun tienoilla tästä oluesta tehdään normaalia vahvempi (10,5%) erikoiserä, joka maustetaan erilaisilla joulumausteilla, minkä jälkeen sen annetaan kypsyä loppuvuoteen saakka, jolloin se julkaistaan oluen jouluversiona. Olutta valmistettiin 1960-luvun puoleen väliin saakka, mutta tämän jälkeen oluen valmistus lopetettiin lähes 40 vuodeksi – olut palasi panimon linjastoon vasta vuonna 2002.

Tammikuussa 2014 Olutravintola Pikkulintuun iski vesivahinko, minkä seurauksena baarissa myytiin varastontyhjennyshengessä kuriositeetteja pois varsin kohtuulliseen hintaan 5e per pullo. Tällä Pikkulintu-reissullamme illan viimeiseksi olueksi valikoitui tämä Gouden Carolusin jouluversio. Vuosikertaa olut ei etiketeissään mainitse, joten se jää hämärän peittoon. Parasta ennen -päivämääräksi on kuitenkin annettu 2010, joten aivan mistään nuoresta oluesta ei selvästikään ole kyse. Panimon kotisivuilla oluelle annetaan kestävyydeksi "vähintään 3 vuotta", mistä voisi päätellä oluen olevan todennäköisesti vuosikertaa 2007, plus-miinus vuosi pari.

Lasiin kaatuessa oluen ylle kohoaa hyvin runsas, mutta kohtalaisen nopeasti katoava, maitokahvinruskea vaahtolakki. Itse oluella on melko tumma, hädin tuskin läpinäkyvä, punaruskea väri.

Tuoksussa tuntuu monille tuhdeille belgeille ominainen yhdistelmä paksunmakeaa maltaisuutta ja sopivan rouheaa mausteisuutta. Tummanpuhuva maltaisuus tuntuu avautuessaan taittuvan happamanimelän siirappilimpun suuntaisiin, leipäisiin vivahteisiin, joskin seassa tuntuu myös aavistuksia lakritsisuudesta ja rusinasopasta.

Maultaan olut on siirappinen, runsas, hyvin täyteläinen, imelän ruskean omenainen ja varsin makea. Kohtalaisen pitkästä iästään ja luonnonkorkkisuljennastaan huolimatta olut on silti sopivan rakenteikas ja pehmeän hiilihappoinen, joskin sen hyvin paksuntäyteläinen suutuntuma kaipaisi mielestäni vastapainokseen hieman runsaampaakin hiilihappoisuutta.

Olut jättää keskipitkän ja makeanmehevän jälkimaun, jossa tuntuu mausteisuutta, tumman siirappista maltaisuutta ja ruskeaa omenahilloa. 10,5 pinnaa alkoholia tekee oluen loppuliu'usta varsin lämpimän ja paikoin jopa hennosti viinaiseen taittuvan.

Yleisesti tämä iäkkäämpi Gouden Carolus Christmas on varsin mainio belgialainen täysillätykittely-olut, mutta loppupeleissä olut ei kyllä juurikaan tunnu osoittavan minkäänlaisia ikääntymisen merkkejä – kokonaisuudessa on vain hädin tuskin havaittavaa tyylillistä eroa nuoreen perus-Gouden Carolusiin tai sen jouluversioon. Ainoastaan hiilihappoisuus tuntuu melko kevyeltä, joskaan Gouden Carolus ei muutenkaan ole erityisen tunnettu mitenkään tuhdista hiilihappoisuudesta.

Kokonaisuutena olut on varsin mainio, moniulotteinen ja suorastaan päällekäyvän tuhti belgi, mutta yhdistelmä matalaa hiilihappoisuutta ja paksua, imelänmakeaa maltaisuutta on jo pikkaisen liikaa meikäläiselle – ensimmäinen hörppy menee ihastellessa ja toinen ensimmäisen jälkimainingeissa nyökytellessä, mutta jo parin desin maisteluannoksen aikana oluen makea, puuromaisen paksu habitus rupeaa jo tökkimään. Onneksi pullo tuli jaettua useamman hengen kesken; tuskin olisin selvinnyt kokonaisesta nollaseiskavitosesta yksin, niin mainio kuin olut onkin.

Lyhyesti: Muhkea, moniulotteinen, erittäin täyteläinen ja tuntuvan makea jouluversiointi klassikkobelgi Gouden Carolusista. Vaikka oluella on jo useampia vuosia ikää, ei se näy tai tunnu kokonaisuudessa juurikaan, vaan kokonaisuus on varsin nuorekas.

Arvio: Miellyttävä – olut on muhkea ja mukavasti lämmittävä tapaus, mutta ainakin tämä iäkkäämpi versio on jo niin tuhti tapaus, että useampi lasillinen tätä tuntuu jo liioittelulta. Olut kannattaakin korkata esimerkiksi omaksi jälkiruoakseen belgioluita arvostavassa 3-5 hengen porukassa.

Hinnan (5,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti