Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.5.14

J. L. Vergnon Eloquence Extra Brut

J. L. Vergnon Eloquence Extra Brut Blanc de Blancs Grand Cru
  • Valmistaja: Champagne J. L. Vergnon
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Grand Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 45,00e (Toukokuu 2014, Cuvée Champagne Club)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Cuvée Champagne Clubin katalogia kouralliselle bloggaajille esitellyssä tilaisuudessa päästiin kolmannen kuplivan pariin. Tervetulomaljan ja perus N.V.-skumpan jälkeen esittelyssä oli Blanc de Blancs -tyyli, eli vain valkoisista rypäleistä valmistettu kuohuviini. Shamppisten tapauksessa Blanc de Blancs on lähes poikkeuksetta 100% Chardonnay (kuten myös tämän viinin tapauksessa), sillä muita valkoisia rypäleitä ei alueella juuri viljellä, mutta ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta tavata myös Blanc de Blancseja, joissa on käytetty Arbannea, Petit Meslieriä, Pinot Blancia tai Pinot Gris'tä.

Nyt testatun Eloquencen on valmistanut myös alkumaljanamme toimineen Conversation Brutin tuottaja, J. L. Vergnon. Kerron nyt vähän viinitalosta lainaamalla näppärästi itseäni Conversation-arvostelusta: ei ole ihme, että Vergnonin viinitalon perustuotteista lähtien koko talon linjasto on Grand Cru Blanc de Blancsia; tämä Le Mesnil-sur-Ogerissa sijaitseva talo kun omistaa 5,5 hehtaarin edestä vain Grand Cru -tasoisilla alueilla sijaitsevia Chardonnay-tarhoja! Talon köynnökset ovat verrattain vanhoja – köynnösten keskimääräinen ikä on n. 30 vuotta – ja niiden rypäleet korjataan yksinomaan käsityönä. Talon viinit valmistetaan vain omien tarhojen rypäleistä, ne käytetään teräksessä tai tammessa ja niitä kypsytellään 3-5 vuotta pullossa ennen käsin suoritettua sakanpoistoa. Lopuksi pullojen annetaan vielä asettua sakanpoiston jälkeen 6 kk ennen myyntiinlaskua. Vuosittain talo tuottaa, satovuoden laadusta riippuen, 40-50,000 pulloa kuplivaa.

Tämä Eloquence eroaa Conversationista ensisijaisesti siinä, että tämä on Extra Brut – jäännössokeria on vain 5 g/l (Conversation Brutin merkittävästi suurempaan 8 g/l sokeripitoisuudeen nähden). Eloquenceen on kuitenkin haettu ensisijaisesti kepeyttä, eleganssia ja voimaa Conversationin runsauteen ja paahteisuuteen nähden. Myös tämä viini on käynyt ja kypsynyt terästankeissa, mitä on seurannut 3 vuoden sakkakypsyminen pulloissa.

Väriltään viini on melko vaalean kellanvihreä – siis äärimmäisen stereotyyppisen kuohuviinin värinen. Ulkonäkö ei siis anna vihjeitä suuntaan tai toiseen.

Tuoksu on melko kepeä, viileä ja hienostunut; siinä tuntuu raa'ahkon vihertävästä omenasta aina mehukkaisiin, punaposkisiin omenoihin ulottuvaa, freesiä hedelmäisyyttä, kypsistä rypäleistä vihjaavaa hunajaisuutta ja hentoa mineraalisuutta. Nokkapuoli on kuitenkin melko ujohko.

Erittäin kuiva makupuoli sen sijaan on juuri niin napakka ja fokusoitunut kuin hyvä Extra Brut Blanc de Blancs parhaimmillaan on: hyvin voimakasta mineraalisuutta, kirpeää viheromenaa, keveähkön greippistä sitruksisuutta ja hentoa mausteisuutta. Kokonaisuus on intensiivinen, kirpeä, puhdaspiirteinen ja erityisesti reippaasta hapokkuudestaan johtuen melko tiukanpuoleinen; suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen sieltä kevyemmästä päästä. Pitkäkestoinen mousse on shamppatyyliin kuitenkin yllättävän runsas ja suurikokoinen, mikä tekee yleisilmeestä varsin kuohkean ja rapsakan.

Jälkimaussa nousee ensisijaisesti esille suorastaan suolaista ja hennosti kiniinisen karvasta mineraalisuutta ja kypsää, mutta kirpeydessään hedelmäremmikarkit mieleen tuovaa omenaisuutta. Viini jättää pitkän, varsin napakan ja suorastaan suutasupistavan jälkivaikutelman.

Eloquence on todella raikastava, rakenteikas ja – nimensä mukaisesti – vaikuttava Blanc de Blancs. Se ei ole missään nimessä suuri viini, vaan ennen kaikkea tasapainoinen yhdistelmä kepeyttä, eleganssia, voimaa ja rakennetta. Tästä syystä viini ei nyt varmasti ole muille kuin niille kuivimpien ja hapokkaimpien viinien ystäville optimaalisin seurusteluviini; sen sijaan itse näen Eloquencen itseoikeutetusti ruokapöydässä jos jonkinlaisten purtavien kyljessä. Viinin hieman hillitty, mutta sitäkin intensiivisempi makumaailma ja veitsenterävä rakenne pelaavat varmasti niin kepeiden, mutta tuoreudessaan aina niin haastavien viherkasvien kanssa kuin runsaiden, rasvaisten ja raskastekoisten tarjoilujen kumppanina.

Lisäksi voin helposti kuvitella näin intensiivisen ja tiukkarakenteisen viinin hyötyvän kellaroinnista – reilun kolmen vuoden ikäisenä viinistä ei juurikaan löytynyt kehittyneitä piirteitä, vaan etualalla olivat itseoikeutetusti merellinen mineraali, tiukka rakenne ja suorastaan alleviivattu jäännössokerin vähäisyys. Sen sijaan pari kolme vuotta odottamalla tämä viini voisi ruveta saamaan enemmän ikääntynyttä herkkyyttä intensiiviseen ilmaisuunsa ja samalla pehmittää sitä tiukinta särmää rakenteestaan. Cuvée Clubin Edward mainitsi näiden shamppisten olevan ensisijaisesti nautittavia juuri nyt, mutta omasta mielestäni homma ei ole näin yksiulotteinen – vaikka tällainen viini on todella hurmaava esitys ja vakuuttava ruokaviini jo nyt, voi se muuttua vielä huomattavasti paremmaksi kärsivällisellä odottelulla. Ehkä ajatus tässä takana oli siinä, että kaikki esitellyt viinit eivät erikseen vaadi kellarointia, mihin kyllä voin helposti yhtyä.

Lyhyesti: Piukka, kirpakka, fokusoitunut ja intensiivinen Blanc de Blancs varsin minimaalisella jäännössokerilla. Varsin hurmaava ja elegantti ruokapöydän yleistyökalu, joka varmasti myös tulee hyötymään joidenkin vuosien kellaroinnista.

Arvio: Tyylikäs – vaikka viinistä löytyi voimaa ja intensiteettiä, ei siitä tullut missään vaiheessa mitenkään ärjy tai kireä fiilis, päin vastoin: kokonaisuutena viini on hyvinkin elegantti ja se huokuu tasapainoa joka suuntaan. Itse kuitenkin suosin näin kirpakoita, tuntuvan mineraalisia ja rakennevetoisia kuohuvia ensisijaisesti ruoan pareina, en niinkään sellaisenaan nautittuina – mutta makuasioita nämäkin.

Hinnan (45,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti