Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.6.14

Bourgeois-Diaz BD ´RS

Bourgeois-Diaz BD ´RS
  • Valmistaja: Bourgeois-Diaz
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Vallée de la Marne, Crouttes-sur-Marne
  • Rypäleet: Pinot Meunier (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: – (Toukokuu 2014)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Cuvée Champagne Clubin pientuottajamaistelun biodynaamisten viinien osuus ei jäänyt pelkästään hurmaavan persoonalliseen Bourgeois-Diaz ´3C-viiniin, vaan tarjolla oli myös saman talon biodynaaminen rosée, ´RS. Tätä kyseistä viiniä ei kuitenkaan virallisesti ole vielä olemassa, sillä lähes kaikki kyseiset putelit ovat vielä Bourgeois-Diazin kellareissa kypsymässä ja viini varsinaisesti julkaistaan aikaisintaan vasta syksyllä 2014.

Viinin ´RS-nimi tulee loogisesti nimestä Rosé de Saignée, josta voi päätellä viinin olevan maseraatiomenetelmällä valmistettu, ei punaviiniä kuohuvaan sekoittamalla tehty. Raaka-aineen virkaa ovat toimittaneet biodynaamisesti viljellyt Pinot Meunier -rypäleet ja dosage on n. 5-6 g/l.

Viinin väri ei jätä valmistusmenetelmää epäselväksi; näin hämmentävän tummaa ja syvän rubiininpunaista ei Champagnessa sekoittelemalla tehdä. Lasissa tämä läpinäkyvän punamusta viini menisi pienellä mielikuvituksella punaviinistä, ellei se kuplisi niin innokkaasti.

Viinin syvänpunertava ulkonäkö ei kuitenkaan ole se ominaisuus, joka saa ihmiset hämmentymään, vaan sen sanalla sanoen pysäyttävä tuoksu: viini nimittäin tuoksuu siltä, miltä parsa maistuu! Tämä ei ole mitään Sauvignon Blancien hillittyä, vihertävää parsaisuutta, vaan ihan rehellistä parsaa. Ja jotta tämä ei olisi tarpeeksi vetäisemään mattoa jalan alta, tuntuu parsaisen aromin rinnalla myös melko selvästi punajuurelta tuoksuvaa borssikeittoa ja märkää multaa. Hedelmäpuolelta löytyy myös makeaa kirsikkahilloisuutta ja aavistus camparimaista pomeranssisuutta. Yleisilmeeltään tuoksu on todella röyhkeä ja hyökkäävä. Avautuessaan parsa haihtuu tuoksusta ja sen tilalle astuu hennosti suklaiseen taittuvaa tummanpuhuvaa tammisuutta.

Makumaailma on yhtä lailla äärimmäisen omintakeinen, joskin parsaisuus jää ainoastaan tuoksun ominaisuudeksi. Suussa viini on hyvin kirsikkainen, pomeranssinen ja aromeiltaan hyvin maanläheinen, mutta myöskin rutikuiva – vaikka tuoksu vihjailee jopa kirsikkahillon suuntaan, ei makumaailmassa ole tippaakaan makeutta. Jännittävästä ja ylettömän monisyisestä makumaailmasta löytyy myös mausteisuutta, keitettyä punajuurta ja hennosti tammen tuomaa tummaa suklaisuutta. Suuhun saapuessaan viini kuohahtaa todella voimakkaasti ja suorastaan röyhkeällä innolla, mutta tämän jälkeen kielelle jää varsin hento ja suhteellisen lyhytkestoinen mousse.

Runsas ja vivahteikas jälkimaku seuraa luontevasti ja saumattomasti vastaavalla tavalla persoonallista keskimakua; kielelle jää pitkään viipyilevä, vivahteikas ja jännittävä jälkivaikutelma, jossa tuntuu punajuurimehua, kevyttä viheromenaisuutta, hentoa suklaisuutta ja maanläheistä mausteisuutta.

Kuulostaako rankalta? Sitä viini nimittäin oli. Luotaantyöntävältä? Kyllä muutama paikalla ollut viiniharrastaja tuntui näin asian ilmaisevan. Entä omasta mielestäni? No hitto, tämä viini oli ehdottomasti koko illan luonteikkain ja varmasti muistettavin viini – kenties yksi ikimuistoisimpia shamppiksia mitä olen koskaan maistanut!

Kyllä, viini on todella omintakeinen ja erikoinen kaikilta osa-alueiltaan, mutta vaikkakin viinin aromit olivatkin shamppanjan viitekehyksessä äärimmäisen erikoisia ja sellaisia, mitä en koskaan ole ennen kohdannut, eivät ne olleet missään nimessä pahoja – kyllä meikäläiselle parsa ja borssikeitto maistuu – minkä lisäksi viinillä oli varsin mukava, sopivan ryhdikäs rakenne.

Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä viini on vielä täysi raakile; sen dégorgement, sakanpoisto, on tehty vasta äskettäin, ja viinien yleensä annetaan hyvästä syystä rauhoittua kellarissa hiivasakan poistamisen ja makean dosage-viinin lisäyksen jälkeen sen puolisen vuotta. Tällöin viinin aromit ehtivät tasaantua ja epätoivotut piirteet haihtua ennen markkinoillelaskua. Tämä arvostelu siis antaa ehkä enemmän osviittaa miltä maistuu puolivalmis shamppanja, ei Bourgeois-Diazin ´RS kun se saapuu markkinoille. Tosin talon toisen biodynyshamppiksen, ´3C:n, juuri testattuani olen kyllä valmis veikkaamaan rahani sen puolesta, että kyllä tämä viini tulee varmasti olemaan äärimmäisen luonteikas ja ainutlaatuinen kuohuva myös silloin, kun se lopulta saapuu myyntiin.

Lyhyesti: Raakileena tarjoiltu, juuri uudelleenkorkitettu bottle sample, jonka aromeista löytyy vihreää parsaa, punajuurta, maata, kypsää kirsikkaa, pomeranssia ja suklaista tammea. Viinistä on hyvin vaikea löytää yhtäläisyyksiä tavalliseen shamppanjaan, mutta juuri tästä syystä viini oli meikäläisen mielestä todella kiehtova ja hurmaava esitys.

Arvio: Erinomainen – tällaisenaan maallikoille tarjottuna viini varmasti saa aikaan lähinnä järkyttyneitä ilmeitä ja kohteliaasti koskematta jätettyjä laseja. Sen sijaan meikäläiselle tämä viini tarjoaa loputtomasti ihasteltavaa ja hämmästeltävää. Jään odottamaan erittäin suurella mielenkiinnolla minkälaiseksi viini mahtaa kehittyä kun se lopulta saapuu markkinoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti