Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.9.14

Vincent Charlot Le Rubis de la Dune 2011

Vincent Charlot Le Rubis de la Dune Extra Brut 2011
  • Valmistaja: Champagne Charlot Tanneux
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, La Vallée de la Marne
  • Rypäleet: Pinot Meunier (80%), Pinot Noir (20%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 65,00e (Elokuu 2014, Edward Cuvée)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Vuorossa jälleen jotain astetta tuntemattomampaa tavaraa!

Marnen laaksossa sijaitseva viinitalo Charlot Tanneux on pieni, mutta laadullaan nimeä kerännyt tuottaja, joka on viljellyt yhteensä 4 hehtaarin tiluksiaan biodynaamisin periaattein jo viiden vuoden ajan ja on nykyisin Demeter-sertifioitu. Talon viinit kuitenkin merkitään puolet luomuksi ja puolet biodynaamiseksi, ymmärtääkseni myynnillisistä syistä.

Sen sijaan tämä viini ei ymmärtääkseni ole ihan virallinen Charlot Tanneux -skumppa, vaan talon viinintekijän, Vincent Charlot'n, oma luomus, joka on yhden, vuonna 1955 istutetun, 0,28 hehtaarin kokoisen La Dune -tarhan (jota paraikaa muutetaan biodynyviljelyyn) kuohuva. Viini 14 tunnin kuorikontaktikäymisellä valmistettu roséekuohuviini, jota on valmistettu yhteensä alle 2,000 pulloa vuosikertaa 2011 (koska viini ei ole kypsynyt vintagekuplivien 3 vuoden minimiaikaa pullossa. Viini on kypsynyt 8 kk tammessa ja se ei ole läpikäynyt malolaktista käymistä, dosage on varsin maltillisesti jätetty alle 5 grammaan litralta. Viinin vähäisestä tunnettuudesta kertoo se, ettei internet tunnu antavan minkäänlaista todistusaineistoa viinin olemassaolosta - tiedän viinin olevan olemassa ainoastaan sen takia, että olen maistanut sitä! Mitään tietoa, kuvia, mitään ei viinistä tunnu löytyvän.

Viinin väri on syvä, hennosti pinkkiin taittuva vadelmanpunainen – tämä ei selvästikään yritä ainakaan ulkonäöllään asettua sinne kepeiden ja hienostuneiden roséeviinien maailmaan.

Tuoksu tarjoilee semmoisia marjavetoisia sävyjä, mitä viinin punertava väri antaakin odotta: kirsikkaa, hentoa karpalomarmeladia ja aavistus metsämansikkaa. Seassa tuntuu myös kevyesti puisevia vivahteita, hentoa savua ja aavistus tammista kermatoffeeta.

Kuiva, varsin maukas ja suoraan itse asiaan käyvä makumaailma on täynnä kirsikkaa ja yleistä mehukkuutta. Seasta erottuu myös hentoa vadelmaa, toffeeta ja kevyttä tammen mausteisuutta – vaikka viini on selkeästi nähnyt tammea, puu pysyy hienosti hyvin hillittynä osana kokonaisuutta. Melko täyteläiselle suutuntumalle antaa runsautta rehevä ja kuohkea sekä kestoltaan keskipitkä mousse. Happorakenne pitää melko suurikokoisen yleisilmeen hyvin paketissa ja antaa viinille mukavasti leikkaavaa särmää.

Jälkimaussa kielelle jää hienolla tavalla tasapainoisesti karpalo- ja kirsikkamarmeladia sekä kevyttä puun mausteisuutta. Kun muut aromit hiljalleen haipuvat piiloon, jää kielelle miellyttävällä tavalla raikasta, merellistä mineraalisuutta.

Kokonaisuutena Vincent Charlot'n Le Rubis on varsin maukas ja helpostilähestyttävä siemailurosée, mutta omaan, enemmän kepeää eleganssia ja kompleksisuutta suosiva makumieltymykseni ei aivan syty tälle viinille – kokonaisuus on loppupeleissä turhan kypsänmuhkean marjavetoinen ja tietyllä lailla alusta loppuun lineaarinen omaan makuuni. Sen sijaan jos ottaa vertailukohdaksi Alkon valikoimista löytyvät harvat, simppelit ja usein jopa tylsätkin marjapommiroséet, menee tämä viini niistä ohi parilla käsivarrenmitalla.

Jänniä ja omintakeisia tuottajashamppiksia etsiville (kuten minä) viini ei tarjoa ihan rahalle vastinetta, mutta jos kiinnostuksen kohteena ovat äärimmäisen pienen mittakaavan tuntemattomat hippiviinit, on Le Rubis jo harkinnan arvoinen ostos. Viini on kyllä kaikin puolin maukas ja vakuuttavan runsas esitys – esimerkiksi pienen porukan tervetulomaljana tämä viini varmasti saa aikaan lähinnä hyväksyvää nyökyttelyä ja ihastuneita huokauksia. Jos kypsänmehevät ja muhkeat roséeviinit ovat juttusi, go for it!

Lyhyesti: Biodynaamisin periaattein valmistettu rutikuiva, muhkea, kypsän marjainen ja rakenteikas tarharoséeshamppis, jonka painopiste on enemmän runsaudessa ja vaikuttavuudessa kuin eleganssissa ja vivahteikkuudessa.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on kyllä maukas ja mukavan rakenteikas esitys, eli selkeästi taidolla tehty tapaus, mutta viinin terroir ja luonne tuntuvat hieman jäävän tammen ja runsauden jalkoihin. Itse en viinistä suuresti innostunut, mutta kokonaisuutena viini on kyllä varsin laadukas; itse tyylilaji vain sattuu olemaan mieltymyksieni ulkopuolelta. Ensisijaisesti suurten viinien ystäville.

Hinnan (65,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti