Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.1.15

Chamonard Morgon Le Clos de Lys 2012

Chamonard Morgon Le Clos de Lys 2012
  • Valmistaja: Domaine J. Chamonard
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Morgon
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Beaujolais, Morgon
  • Rypäleet: Gamay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,50e (Syyskuu 2014, Vins Chez Nous)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kun helppo, pehmoinen ja mehumainen Beaujolais Nouveau niin tehokkaasti tuhosi Beaujolais'n (huom.: boo-, ei bu- tai pusolee!) alueen maineen, suhtautuvat monet melko karsastaen muihinkin Beaujolais'n viineihin. Vaikka Beaujolais'n alueella käytännössä kaikki punaviinit valmistetaan Gamaysta, voi viinien välillä olla äärimmäisen suuriakin eroja – kaikki Gamayt eivät missään nimessä ole kepeitä ja mehumaisia!

Joseph Chamonard oli yksi Beaujolais'n ensimmäisistä tuottajista, joka hylkäsi modernit viininvalmistusmenetelmät ja ryhtyi tuottamaan täysin käsittelemättömiä viinejä perinteisin menetelmin. Vuodesta 1990 taloa ovat luotsanneet Joseph Chamonardin tytär Genevieve ja hänen miehensä, suurikokoinen ja parrakas Jean-Claude Chanudet. He viljelevät maitaan ja tuottavat niistä viinejä Josephin tyyliin: täysin naturaalisti. Talon 4,5 hehtaarin kokoisilla, keskimäärin yli 60-vuotiailla Gamay-tarhoilla ei ole luomusertifikaattia, mutta köynnöksiä viljellään täysin luonnonmukaisesti. Rypäleiden annetaan kypsyä hyvin myöhään, aina syys-lokakuun vaihteeseen, minkä jälkeen viinien annetaan käydä spontaanisti (osittain Beaujolais'n alueelle tyypillisellä hiilidioksidikäymisellä, osittain luonnonhiivoilla). Viinejä kypsytetään suurissa foudre-tammisammioissa, minkä jälkeen viinit pullotetaan suodattamattomina.

Lasissa viinillä on melko nuorekas kirsikanpunainen väri, joka pakenee kohti reunoja värittömäksi.

Ihastuttava, puhdaspiirteinen tuoksu tykittää sellaista marjojen riemuvoittoa, että oksat pois! Tuoretta vadelmaa, kypsiä kirsikoita, tummempaa metsämarjaa ja hentoa metsämansikkaa.

Tuoksu antaa odottaa simppeliä ja makean marjaista kokonaisuutta, mutta kielellä viini paljastuukin kuivaksi, tiukkarakenteiseksi ja hyvin vivahteikkaaksi: hedelmäpuolesta huolehtivat karpalon, hennon vadelman ja jopa lähes raa'ahkon mansikan aromit. Seassa tuntuu myös lihaisuutta, kivistä mineraalisuutta, kevyttä maamaista mausteisuutta ja aavistus vegetaalisen yrttistä bitteriä. Kokonaisuus on klassiseen Gamay-tyyliin kepeä, muttei missään nimessä ohut tai mehumainen – sekä poskiperiin pureutuva hapokkuus että kohtalaisen runsas, nuorekkaan tuntuva tanniinisuus antavat viinille todella jämäkän rakenteen. Yleisilme on sekä erittäin mehukas että hyvin rouhea.

Viinistä jää suuhun kuiva jälkimaku, jossa häilyy karpaloa, hentoa puolukkaa, kuivakkaa mausteisuutta, ja tanniinista bitteriä. Jälkivaikutelma on freesin raikas, maamaisen rouhea ja kevyesti tanniinien kuivattama.

Chamonardin viineillä taitaa olla melko suuri underground-suosio, mitä en kyllä lainkaan ihmettele tämän viinin maistettuani! Le Clos de Lys nimittäin yhdistää Gamayn kaikki parhaat puolet – intensiivisen, marjavetoisen hedelmän; hyvin puruvoimaisen rakenteen; ja raikkaan kepeyden – erittäin vastaansanomattomaan pakettiin. Yleensä hyvät Cru Bojot eivät petä, eikä Chamonard tähän tuo minkäänlaista poikkeusta, päin vastoin: Le Clos de Lys on yksi parhaita koskaan maistamiani Gamay-viinejä.

Terhakoiden, jopa Nebbiolomaisten tanniinien vuoksi viini on erityisesti sellaisenaan nautittuna erittäin kireä ja siksi viini tuntuikin jopa hieman turhan nuorena korkatulta – tämän ikäisenä viini siis kaipaa aivan ehdottomasti ruokaa kylkeensä! Vaikka Chamonardin viinit ovatkin ilman säilöntäaineita valmistettuja natural-viinejä, ne kestävät erinomaisesti ikää ja parhaimmat vuosikerrat säilyvät viileissä olosuhteissa kellaroituina jopa 25-vuotiaiksi! Jos siis Le Clos du Lys sattuu löytymään kellarista, ei kannata pitää sen kanssa mitään kiirettä. Viini rauhoittunee ja pehmentynee iän myötä hyvin ja voin kuvitella sen saavuttavan huippunsa vasta siinä 10. ikävuoden paikkeilla.

Lyhyesti: Kepeä, mutta äärimmäisen intensiivinen, rakenteikas, terhakan tanniininen ja hurmaavan puhdaspiirteinen Cru Bojo.

Arvio: Erinomainen – upean intensiivinen, kepeän marjainen ja purevan rakenteikas ruokaviini tai kellaripullo. Helposti Beaujolais'n parhaimmistoa.

Hinnan (14,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti