Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.7.15

Moulin Touchais Coteaux du Layon 1971

Moulin Touchais Coteaux du Layon 1971
  • Valmistaja: Moulin Touchais
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Coteaux du Layon
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Anjou-Saumur, Coteaux du Layon
  • Rypäleet: Chenin Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 599 SEK (~64,12e; Huhtikuu 2015, Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Huhtikuussa pitämissämme kellarintyhjennystalkoissa keskustelumme siirtyi jossain vaiheessa aluksi Loiren laakson viineihin, siitä Chenin Blanciin ja lopulta mainioon, makeaan Moulin Touchais 1998 -valkoviiniin, jonka olin myös jossain vaiheessa ehtinyt arvioimaan blogissanikin. Kun tässä vaiheessa eräs paikallaolevista mainitsi kaapistaan löytyvän saman tuottajan vuosikertaa 1971, ei kulunut enää montakaan hetkeä kun kyseinen viini oli avattuna keskuudessamme.

Olen selittänyt pidemmän kaavan mukaan vuonna 1787 perustetun, perheomisteisen Moulin Touchais'n historiaa aiemmassa arviossani, joten kiinnostuneiden kannattaa lukaista se pohjaksi, mutta voin tässä lyhyesti selittää miksi talolta löytyy niin mainiosti vanhojen vuosikertojen viinejä tänä mahdollisimman nopean juotavuuden aikakautena. Viinitalolla kun huomattiin makeiden viinien myyvän kehnosti nuorina, alettiin niitä kellaroida pikku hiljaa yhä pidempään ja pidempään ennen myyntiä, kunnes viinien todettiin olevan riittävän kypsyneitä myyntiin – esimerkiksi tällä hetkellä Moulin Touchais'n tuorein vuosikerta on 2000-luvun alusta. Viinit valmistetaan ainoastaan talon omilta tarhoilta vain parhaista rypäleistä – kaikki muut myydään paikallisille osuuskunnille. Talon on mahdollista tuottaa jopa 150,000-200,000 pulloa vuodessa, mutta usein määrät jäävät kauas tästä. Kehnoina vuosina vuosituotanto voi olla vain muutamia tuhansia pulloja, ja todella huonoina vuosina koko sato myydään osuuskunnille. Lisäksi viinitalon omistuksessa on yli miljoona pulloa kattavat viinikellarit, joista löytyy vuosikertoja useiden viime vuosikymmenten ajalta. Viinit valmistetaan mielenkiintoisella sekoitussuhteella: 20% rypäleistä on raakoja, ja ne antavat viinille tiukan hapokkuuden ja kypsytyskestävyyden; 80% rypäleistä on ylikypsiä, ja ne antavat viinille runsauden, makeuden ja hedelmän. Viinien annetaan käydä teräksessä ja ne pullotetaan varsin nopeasti, vain muutamaa kuukautta rypäleiden murskaamisen jälkeen, minkä jälkeen viinien annetaan kypsyä kellareissa vähintään 10 vuotta.

Tämä viini oli alun perin päätynyt omistajalleen lontoolaisesta Hedonism Wines -myymälästä vajaan 50 punnan hintaan, mutta tällä hetkellä vanhin Hedonismin Moulin Touchais on 1975. Sen sijaan Systembolagetin tilausvalikoima käsittää käsittämättömän tarjonnan (12 kpl) tuottajan eri vuosikertoja väliltä 1971-2000, minkä lisäksi Systemin perusvalikoimasta vielä löytyy vielä vuosikerta 2001.

Viinin tumman oranssi väri kertoo sen olevan selkeästi jo iäkäs ja kehittynyt.

Jännä ja iäkäs tuoksu kertoo vielä väriä selkeämmin, että viini on ehtinyt lukea kellareissa tiilenpäitä useampia vuosikymmeniä. Lasista tulvahtava, kehittyt tuoksu on vahamainen, kevyesti oksidoitunen pähkinäinen ja ujon olkinen. Seasta löytyy myös erikoista juustoisuutta ja hentoa, aavistuksen vegetaalista sokerihernemäisyyttä.

Makukin on melko iäkäs, mutta kaiken kehittyneisyyden keskellä sykkii Loiren Chenin Blancin sydän, joka on yhtä aikaa hunajaisen makea, kirpeän hapokas, freesin sitruksinen ja kivisen mineraalinen. Seasta löytyy myös mehiläisvahaa, hunajassa pyöriteltyjä paahdettuja pähkinöitä, mantelirouhetta, viheromenaa, iän tuomaa, maamaista mausteisuutta, hillittyä savuisuutta ja omenaisuutta, joka taittuu sokerin kanssa osittain nahistuneeseen, makeaan uuniomenaan ja happojen kanssa osittain kirpeään, lähes raa'ahkoon viheromenaisuuteen ja omenankuoreen. Kokonaisuus on jännä ja suorastaan kivasti kummallinen: ikä on tuonut selkeästi viinille paljon luonnetta ja syvyyttä.

Jälkimaku jatkaa keskimaun linjoilla, mutta korostaen makumaailman ääripäitä: toisessa päässä korostuu viinin kirpakka, ihastuttavan eloisa hapokkuus ja piikivinen mineraalisuus, kun taas toisessa vahamaisuus, kevyt oksidatiivinen pähkinäisyys ja hento savuisuus. Seassa tuntuu myös hieman erikoisempaa, jotenkin nahistuneelta vaikuttavaa pähkinäisyyttä ja omintakeista muovimaisuutta. Nämä vivahteet eivät tee kuitenkaan kokonaisuudesta mitenkään epämiellyttävää, vaan suuhun jää todella freesi, maukas, suorastaan hämmentävän nuorekas ja pitkäkestoinen jälkivaikutelma.

Viinin kehittymisen voi havaita helposti vertaamalla aikaisempaa arviotani viinin 1998-vuosikerrasta tämän viinin arvioon – 1998 oli vielä selkeästi nuori ja matkansa alkutaipaleella, kun tämä 25 vuotta vanhempi vuosikerta oli selkeästi jo iäkkäämpi ja kehittyneempi näkemys hyvin samanlaisesta viinistä. Mutta vaikka viinistä löytyikin paljon kehittyneitä piirteitä, oli se vielä hyvin kaukana alamäestään – nämä Moulin Touchais'n viinit vaikuttavat olevan puoli-iättömiä ja voin kuvitella viinin pysyvän melko muuttumattomana, korkeintaan hieman lisää kehittyen vielä useamman vuosikymmenen ajan.

Viinin voi huoletta hommata kellariin sellaiseksi hätävaraksi, jonka voi korkata milloin tahansa – tämä viini ei enää lisävuosia tarvitse, mutta kestää sellaisia vielä lukemattoman määrän. Sen voi korkata huoletta aivan sellaisenaan nautittavaksi, mutta siinä on rakennetta ja voimaa mainiosti erilaisia suolaisia jälkiruokia, kuten juustoja tai piiraita varten. Ruoan kumppaniksi jos viiniä harkitsee, suosittelen tarjoamaan viinin riittävän pienelle porukalle – näin siitä riittää aluksi ruokajuoma suolaiselle jälkiruoalle, minkä jälkeen voi tarjoilla toisen lasillisen samaa viiniä makeaksi lopetukseksi.

Lyhyesti: Hienosti kehittynyt, äärimmäisen vivahteikas ja varsin luonteikkaita, jopa jännittäviä piirteitä saanut, puoli-iätön Loiren makea Chenin Blanc yhdeltä alueen mielenkiintoisimmista tuottajista.

Arvio: Täydellinen – Moulain Touchais onnistuu upeasti realisoimaan vanhemmissa viineissään sen täydellisyyden potentiaalin, mitä makea Chenin Blanc voi parhaimmillaan tarjota.

Hinnan (~64,12e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti