Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.8.15

Couly-Dutheil Chinon Clos de l'Olive 1989

Couly-Dutheil Chinon Clos de l'Olive 1989
  • Valmistaja: Domaine Couly-Dutheil
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Chinon
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Touraine, Chinon
  • Rypäleet: Cabernet Franc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 45,00e (Joulukuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Yksi asia, joka meikäläistä on jo pidempään nyppinyt, on hyvien Loiren punaviinien saatavuus Suomessa: se on kurja. Vielä vähän aikaa sitten Alkon valikoimassa oli sentään neljä viiniä Chinonista – alueelta, jota pidetään yhtenä maailman parhaista paikoista viljellä Cabernet Francia – mutta ei ainuttakaan viiniä yhdeltäkään muulta appellaatiolta. Nyttemmin olemme saaneet yhden Cabernet Francin Anjousta, mutta samalla Chinonien määrä on pudonnut ylläluetellusta yhteen. Ei mitenkään maailman parhaita uutisia cabfrankofiileille.

Mitä enemmän Cabernet-viinejä maistelen, sitä useammin totean olevani sitä mieltä, että Cabernet Sauvignon ei jaksa herättää kovinkaan kummoisia tunteita, kun taas Sauvignonin isä Cabernet Franc ilahduttaa kerta toisensa jälkeen. Cabernet Franc kun tuottaa usein kepeämpiä, hapokkaampia ja vivahteikkaampia viinejä kuin runsaampi ja tanniinisempi Sauvignon. Sen sijaan Cabernet Franc on jostain syystä saanut maineen ensisijaisesti simppeleitä, marjaisia ja nuorena juotavia viinejä tuottavana rypäleenä – kenties sen takia, että valtaosa Bordeaux'n arvostetuista, hyvin pitkäikäisistä viineistä valmistetaan ensisijaisesti Cabernet Sauvignonista. Noh, toimikoon tämä arvio todisteena siitä, että Cabernet Franc kykenee helposti tuottamaan yhtä vaikuttavia viinejä kuin jälkeläisensä, maailmanmatkaaja ja viinintekijöiden lempilapsi, Cabernet Sauvignon.

Tämä vuonna 1921 Baptiste Dutheilin perustama viinitalo muuttui nykyiseen muotoonsa René Coulyn mentyä naimisiin Batpisten tyttären Madeleinen kanssa. René kehitti merkittävästi viinitalon tuotantoa ja hänen allaan viinitalosta tuli yksi Chinonin merkittävimpiä ja arvostetuimpia tuottajia. Nykyisin Couly-Dutheil toimii 3. ja 4. sukupolven hallinnoimana perhetilana, joka viljelee 90 hehtaaria – josta 98% Cabernet Francia – Chinonin alueella. Lisäksi talo omistaa 7 ha Saumur-Champignyn puolella. Vuosituotanto pyörii n. 1,2 miljoonan pullon tuntumassa. Talon arvostetuimmat viinit ovat vain parhaina vuosikertoina tuotettu La Baronnie Madeleine sekä talon parhailta palstoilta valmistetut, hyvin pitkäikäiset yhden tarhan viinit Clos de l'Echo ja Clos de l'Olive. Nyt arvioitava Clos de l'Olive on poikkeuksellisen lämpimältä vuodelta 1989, jota pidetään yhtenä alueen parhaista vuosikerroista pitkiin aikoihin.

Korkki lähti pullon suulta varsin kevyesti ja vaivatta ulos, mutta se vaikutti kuitenkin hyväkuntoiselta ja tiiviiltä. Hyvin hienojakoista sakkaa löytyy pullon pohjalta kohtalaisesti, muttei loppupeleissä – viinin iän huomioonottaen – hirveän paljoa.

Lasiin päätyy viiniä, jolla on läpinäkyvä, kohtalaisesti rusehtavaan tiileen taittuva kirsikanpunainen väri.

Tuoksussa ensivaikutelmaa hallitsee tuore paprika ja savustettu chili. Taustalta erottuu märkää metsämaata, punamarjaista karpaloa, kukkaisuutta, lyijykynäistä puisevuutta, viherpippuria, kevyttä mustapippuria, hillittyä lakritsijuurta ja hentoa lihaisuutta. Kokonaisuutena tuoksu on upeasti kehittynyt näkemys oppikirjamaisesta Cabernet Francista!

Suussa ensivaikutelmaa hallitsee kuiva, purevan paprikainen ja hennon chipotleinen maku, jossa tuntuu myös muita tuoksun aromeja, kuten viherpippuria, metsämaata, kuivaa puuta ja karpaloa. Hedelmäpuoli kuitenkin tuntuu kuivakkaa tuoksua selkeästi kypsemmältä ja makeammalta, tuoden pintaan enemmän tummia marjoja ja mustaherukkaa – lämmin vuosi siis paistaa edelleen hedelmäpuolen läpi. Seassa tuntuu myös hentoa ruohoista vegetaalisuutta ja hapankirsikkaa. Happoja ei tunnu olevan erityisen paljon, eli viini ei ole sieltä kaikkein napakoimmasta päästä Franceja, mutta niitä kuitenkin löytyy sen verran, että viini kantaa itsensä vaivatta alusta loppuun ja balanssi säilyy upeasti. Tanniinit ovat kypsiä, pehmeitä ja hienosti kehittyneitä, mutta niitä on edelleen melko runsaasti ja ne antavat mukavaa, kohtalaisesti suutakuivattavaa puruvoimaa kokonaisuuteen.

Jälkimaku on ruohoisen vegetaalinen, karpaloinen, lyijykynäinen ja jopa hennosti puolukkaisen kirpeä. Jälkivaikutelma tuntuu aluksi lähes jännitteiseltä ja pidättelevältä, mutta muutaman sekunnin jälkeen se kuin purkautuu ja suuhun tuntuu vapautuvan upean kehittyneitä, nahkaisia, mokkaisia, tupakanpuruisia ja tumman hedelmäisiä sävyjä. Viinistä jää suuhun erittäin pitkäkestoinen, viipyilevä ja alati kehittyvä, kiehtova loppuliuku.

Pähkinänkuoressa tämä Couly-Dutheilin +25-vuotias tarhaviini on kaikin puolin upea esitys, jolla on vielä hyvin vuosia edessään. Kokonaisuudesta löytyy runsaasti kehittyneitä, kompleksisia sävyjä, mutta viinin hedelmäisyys on vieläkin suorastaan hämmentävän nuorekkaassa ja eloisassa kunnossa, joten viinin voi helposti nähdä kestävän vielä pitkääkin kellarointia – verrattain matalanpuoleisista hapoista huolimatta. Viini ei kuitenkaan ole löysän matalahappoinen, vaan rakennetta löytyy sen verran, että kokonaisuus pysyy oikein hyvin paketissa. Viinin voi yhtä hyvin siis juoda nyt kuin jättää kellariin kypsymään.

Clos de l'Olive 1989 on upea, hienosti vuotensa kantanut Loiren Cabernet Franc, joka osoittaa vaivattomasti mitä tuo hurmaava rypäle parhaimmillaan kykenee tuottamaan. Tämä viini oli yksi viimeisiä Suomessa myynnissä olleita kyseisen vuosikerran pulloja, sillä hyvin pian ostettuani pullon joulukuussa 2013, viinin vuosikerta pomppasi suoraan vuoteen 1997. Sittemmin viini on harmillisesti poistunut Alkon tilausvalikoimasta kokonaan – joskin tyylin kovimmille faneille on edelleen tarjolla tilausvalikoimassa saman tuottajan Clos de l'Echo 1982.

Lyhyesti: Hurmaavalla tavalla kehittynyt ja kompleksinen oppikirjaesimerkki huippulaatuisesta Loiren Cabernet Francista, jolla on yli 25 vuoden iästään huolimatta vielä hyvin vuosia edessään. Huippu on tämän viinin tapauksessa jo todennäköisesti saavutettu, mutta siellä varmasti pysytään vielä vuosia, ellei vuosikymmeniä.

Arvio: Täydellinen – kaikin puolin valloittava Cabernet Franc, joka pistää pöytään suurin piirtein kaikkea parasta, mitä tuo rypäle voi tarjota – joskaan en olisi loukkaantunut korkeammasta hapokkuudesta. Hillityistä hapoistaan huolimatta viini toimii fantastisesti, eikä kokonaisuutta tarkastellen siitä ei tunnut puuttuvan mitään. Eipä näin fantastisia viinejä tule juuri koskaan vastaan Alkon valikoimissa.

Hinnan (45,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti