Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.10.15

Dominio do Bibei Lalama 2011

Dominio do Bibei Lalama 2011
  • Valmistaja: Dominio do Bibei
  • Tyyppi: Punaviini, DO Ribeira Sacra
  • Maa: Espanja
  • Alue: Galicia, Ribeira Sacra, Quiroga-Bibei
  • Rypäleet: Mencía (90%), Alvarelhão, Grenache, Juan García, Vinhão
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,95e (Toukokuu 2015, Decantaló)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Luoteis-Espanjan Galiciassa sijaitseva Ribeira Sacra tunnetaan varsin kovatasoisista viineistään, mutta lähinnä vain siinä kaikkein perehtyneimmässä viininörttien porukassa. Peruskuluttaja kun tietää Espanjasta lähinnä Riojan, Cavan ja ehkä tuurilla vielä Prioratin tai Ribera del Dueron. Espanjaan enemmän perehtynyt tietää varmaankin jo Galiciasta, aivan meren rannalta, valkoviineistään tunnetun Rías Baixasin alueen sekä siitä naapurista, Castilla y Leónin puolelta, punaisista Mencía-viineistään tutun Bierzon. Sen sijaan monelle alue Rías Baixasin ja Bierzon välillä on täysin tuntematonta, eivätkä sellaiset viinialueet kuin Monterrei, Ribeira Sacra, Ribeiro tai Valdeorras välttämättä sano mitään. Noh, yleissivistyksen nimissä lienee paikallaan arvio yhdeltä noista Galician tuntemattomammista viinialueista.

Pysäyttävän kauniissa maisemissa, jyrkkien rotkojen ja laaksojen muodostamassa Ribeira Sacrassa toimiva Dominio do Bibei viljelee paikallisia punaisia ja valkoisia lajikkeita Quiroga-Bibein ala-alueen kuivilla, karuilla ja jyrkillä rinteillä, jotka ulottuvat 300 metristä aina 670 metriin merenpinnan yläpuolelle. Tätä vuonna 2001 perustettua taloa johtaa Javier Dominguez, apunaan paremmin Prioratin puolelta tunnetut konsultit Sara Perez (Mas Martinet) ja René Barbier Jr (Clos Mogador). Dominguezin vision mukaisesti viineillä pyritään enemmän perinteiseen kuin moderniin ilmaisuun, minkä vuoksi 45 hehtaarin viljelyksiä viljellään hyvin pitkälti biodynaamisia periaatteita mukaillen (mutta ymmärtääkseni ilman niitä epätieteelliseksi luokiteltuja metodeja) ja viinitalo toimii täysin perinteisin välinein – talo siis toimii "ilman ruostumatonta terästä". Viinitalo toimii käytännössä puhtaasti ilman pumppuja, eli vain painovoimaa avuksi käyttäen, ja viinien käymisessä ja kypsymisessä käytetään vain sementtiastioita ja erikokoisia tammitynnyreitä.

Lalama on talon perustason punaviini, jonka käsinkorjatuista rypäleistä valtaosan muodostaa erityisesti Bierzon viineistä tunnettu Mencía. Loput 10% muodostuvat paikallisista rypälelajikkeista Brancellao, Garnacha, Mouratón ja Souson, jotka muualla tunnetaan paremmin nimillä Alvarelhão, Grenache, Juan García ja Vinhão. Viini on käytetty omilla luonnonhiivoillaan avonaisissa 500 l ranskalaisissa tammitynnyreissä ja suuremmissa, 2,500-4,500 litran foudre-tammisammioissa. Käymisen jälkeen viiniä kypsytettiin aluksi 13 kk pääasiassa käytetyissä, 500-litraisissa ranskalaisissa tammitynnyreissä sakkojensa päällä ja lopuksi 7 kk suurissa, 4,500 litran foudre-sammioissa, joissa viinin annettiin kirkastua luonnollisesti ennen pullotusta. Lopuksi viinin annettiin asettua 16 kk pullossa ennen markkinoillelaskua.

Tumma mutta kuitenkin läpinäkyvän mustanpunainen viini tervehtii lasista.

Nokka kohtaa voimakkaan aromikkaan, intensiivisenkin tuoksun, josta erottuu runsaasti tummaa marjamurskaa, mm. karhunvatukkaa ja mustikkaa, hennosti myös boysenmarjaa, pölyistä ja auringonpaahtamaa maata, kevyesti luumukompottia, hentoa vaniljaisuutta ja ujosti vanhaa tammisuutta sekä valloittavaa, rehellistä punaista rypäleisyyttä. Vajaan tunnin hengittelyn jälkeen alkaa taustalla häilyä myös hento vivahde mustapippuria ja parfyymistä kukkaisuutta. Viinillä on kaiken kaikkiaan varsin lupaava, houkutteleva ja ihastuttavan monisyinen tuoksu.

Keskitäyteläinen, eloisa ja intensiivinen ensivaikutelma lunastaa tuoksun lupaukset todella vaivatta. Makumaailma ryöppyää kypsänmakeita, tuoksusta tuttuja kypsiä marjoja, mehukasta tummaa luumua, bitterisen hapankirsikan tukemaa voimakasta mausteisuutta, kevyttä vadelmaa ja karheaa kivisyyttä. Happoja löytyy reippaasti ja vaikkei viinin tanniinit olekaan erityisen runsaat, on niissä sopivasti särmää ja puruvoimaa.

Jälkimaku on karhean mausteinen, kuivakan mutta samalla kypsänmakean tumman marjainen, kevyesti pölyisen mineraalinen, aavistuksen aromaattisen luumuinen, hennon boysenmarjainen ja kestoltaan melko pitkä.

Nyt kyllä meikäläisen mielestä liipataan tyylillisesti läheltä Bierzon Mencía-viinejä, mutta tämän viinin yleisilme tuntuu kuitenkin niitä viileämmältä, kuivemmalta, kepeämmältä ja mineraalisemmalta. Bierzoa usein tahdotaan terroirinsa puolesta kutsua Espanjan Burgundiksi, mutta tässä viinissä meikäläisen mielestä tuntuu enemmän sitä aitoa burgundiaanista henkeä. Lalama on äärimmäisen tyylikäs, intensiivinen ja freesi Mencía. Vaikka tuoksussa vielä hennosti erottuu tammitynnyrikypsytyksen vivahteita, eivät ne millään lailla pääse häiritsemään kokonaisuutta, ja kokonaisuuden lopulta kruunaa ihastuttavan puhdaspiirteinen, eleganssia henkivä, sopusuhtainen keskimaku.

Dominio do Bibein Lalama on talon perustason pullote, mutta tarjoilee varsin kohtuulliseen hintaan sellaista laatua, että oksat pois. Tyylillisesti viini on kuin laadukas Burgundin Pinot Noir, mutta selkeän Mencíamaisella hengellä – ilman rypäleeseen monesti liittyviä, kypsempiä, lämpimien alueiden piirteitä. Näin tyylikkään ja tasapainoisen viinin parituksella ruoan kanssa ei tarvitse vaivata päätään – tämmöinen tuntuu sopivan minkä tahansa sellaisen ruoan kanssa, joka kaipaa kylkeensä punaviiniä. Viinin kepeys ja eleganssi antavat hienosti tilaa herkemmille aromeille, mutta niiden voima ja intensiteetti kestävät myös melko tuhdimmankin tarjonnan tuomaa rökitystä tarvittaessa. Voin kuvitella viinin myös saavan kellarissa lisää syvyyttä ja mielenkiintoa, joskaan liian pitkäksi aikaa ei viiniä kannata unohtaa – suosittelen korkkaamaan viinin siis riittävän hyvissä ajoin ennen 10-vuotispäiviään!

Lyhyesti: Uskomattoman tyylikäs, tasapainoinen, kepeähkö ja suorastaan Burgundiaanista Pinot Noir -henkeä huokuva Mencía-blend.

Arvio: Tyylikäs – ehdottomasti yksi hienostuneimmista ja hurmaavimmista maistamistani Mencía-viineistä. Ribeira Sacra vakuuttaa kovalla tasollaan!

Hinnan (14,95e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti