Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.10.15

Giacosa Fratelli Barbaresco 2007

Giacosa Fratelli Barbaresco 2007
  • Valmistaja: Giacosa Fratelli
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Barbaresco
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Barbaresco
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 16,74e (Tammikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Muistan elävästi, kun Giacosa Fratellin Barbaresco saapui Alkon valikoimiin vuodenvaihteessa 2012. Ennen valikoimiintuloa ihmeteltiin kovasti, miten ihmeessä Suomeen saadaan Barbarescoa alle kahdella kympillä ja voiko se mitenkään olla edes juotavaa tavaraa? Kun viini lopulta tuli myyntiin, todettiin nopeasti sen olevan, totta mooses, ihan oikeaa, kelpo Barbarescoa. Ei kenties sitä tyylilajin parhainta tai mielenkiintoisinta päätä, mutta hintaluokkansa huomioonottaen verratonta. Itse kävin nappaamassa pullon heti talteen, ja niin taisi tehdä kovin moni muu, koska koko kertaostoerä oli kadonnut Suomesta vain reilussa viikossa. Viinin suosiota varmasti siivitti Hesarissa julkaistu, kehuva arvio viinistä.

Noh, itsellä viini jäi testaamatta heti valikoimiintulonsa jälkeen, minkä sijaan pullo jäi pitämään jöötä kellariin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi. Tämä ei kuitenkaan ole mikään suuri ongelma, sillä yleensä Nebbiolosta valmistetut viinit (Barolo, Barbarasco, Gattinara yms.) kestävät helposti 8-10 vuotta, parempien tuottajien ja vuosikertojen viinit moninkertaisesti pidempään.

Viinin on tuottanut vuodesta 1895 Neivessä, Barbarescossa, toiminut Giacosa Fratelli. Viinitalo sai alkunsa, kun Neiveen muuttanut Giuseppe Fratelli aluksi löysi myynnissä olevan viinitalon ja hyvin pian tämän jälkeen voitti lotossa, mistä saaduilla rahoilla hänen onnistui lunastaa viinitalo itselleen. Giuseppen pojan, Leonen, johdossa viinitalo muuttui rypäleitä myyvästä maatalosta omaa viiniä tuottavaksi viinitaloksi. Nykyisin talo viljelee 50 hehtaaria rypäleviljelmiä Barolon ja Barbarescon alueilla ja on tullut tunnetuksi perinteistä alueen tyyliä ilmentävistä Nebbiolo-viineistään. Tämä talon perus-Barbaresco on valmistettu Barbarescon alueen eri tarhojen rypäleistä ja se on aluksi kypsynyt 12 kk vanhoissa tammitynnyreissä ja -sammioissa ja sitten 12 kk pulloissa ennen markkinoillelaskua.

Viini tuli kaivettua kellarista aivan tavallisen, kotikutoisen lasagnen kylkeen. Tupladekantoin viinin, eli kaadoin viinin aluksi hengittämään karahviin lasagnen valmistumisen ajaksi. Koska pullon pohjalla oli vähän (no, hädin tuskin ollenkaan) hyvin hienojakoista sakkaa, huuhtaisin pullon pikaisesti. Kun lasagne meni uuniin, kaadoin jo sopivasti ilmaa saaneen viinin karahvista takaisin pulloon ja siirsin pullon jääkaappiin jäähtymään tarjoilulämpötilaan.

Nebbiolo-rypäle sisältää luonnollisesti varsin vähän väriaineita, mistä syystä viinin väri oli luonnollisesti hailakan läpinäkyvä, vaaleahkon kirsikanpunainen. Kahdeksan vuoden iästään huolimatta väri ei ollut vielä saanut vanhempien viinien rusehtavia piirteitä.

Tuoksu on mitä puhtainta Nebbioloa: hapankirsikkaa, savua, soraista maamaisuutta ja pölyisyyttä, taustalla kevyttä kirsikkamarmeladia, hillittyä kukkaisuutta ja hyvin hennosti kuivakkaa, vanhaa puuta.

Suussa viinin yleisilme on klassisen Nebbiolon tyyliin keskitäyteläinen, kuiva, hapokas ja tanniininen. Pinnassa tuntuu hapankirsikkaa, soraisuutta, karpaloa ja savua, taustalla kevyttä vadelmaa ja hentoa salmiakkisuutta. Noin yleisesti viinillä on karuhko, lineaarinen ja kuulaan puhdaspiirteinen yleisilme.

Jälkimaku on kuivakan kirsikkainen, kohtalaisen tuntuvasti tanniininen, hennon karhea, soraisen maamainen, paahdetun mausteinen ja hyvin hennon puinen.

Giacosa Fratellin perus-Barbaresco ei ole mitenkään ihmeellinen tai suuri Barbaresco, mutta sellaista ei nyt tähän hintaan pitäisikään odottaa ja tyylilajissaan (edukas laatu-Nebbiolo) viini on kuitenkin vallan erinomainen tapaus! Kun Barbarescoja on ihan paikan päältä Piemontesta lähes mahdotonta saada alle kahden kympin (puhumattakaan oikeasti hyvistä sellaisista), on ihastuttava, lajityypillinen Barbaresco Alkosta reilulla viidellätoista eurolla varsinainen löytö – ei ole siis lainkaan ihme, että viini katosi aikanaa hetkessä kauppojen hyllyiltä!

Viini on kestänyt hienosti jo 8 vuotta kellarissa ja voin kuvitella, että se todennäköisesti pitää kutinsa vielä vähintään toisen samanmoisen ajan. Kenties viini voi myös kehittyä hieman edelleen, mutta kovinkaan merkittävää muutosta ei kannata enää odottaa – kyseessä on kuitenkin simppelihkö, perustason Barbaresco, josta ei tule edes pitkällä kellaroinnilla suurta viiniä. Jos siis tämä kyseinen viini sattumalta edelleen makailee kellarissa, suosittelen harkitsemaan sen korkkaamista, sillä viini tuntuu saavuttaneen huippunsa jo tovi takaperin.

Lyhyesti: Simppelinpuoleinen ja hieman karuhko, mutta myös puhdaspiirteinen ja kaikin puolin klassinen Barbaresco naurettavan edulliseen hintaan.

Arvio: Tyylikäs – koska reilulla viidellätoista eurolla ei voi kovinkaan kummoista Nebbioloa odottaa, onnistuu näin tasapainoinen ja tyylipuhdas Barbaresco yllättämään enemmän kuin äärimmäisen positiivisesti. Ei tämä mikään maaginen super-Barbaresco ole, mutta ehdottomasti ylisuoriutuja hintaluokassaan.

Hinnan (16,74e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti