Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.11.15

Bourgogne des Flandres Bière Brune

Bourgogne des Flandres Bière Brune
  • Valmistaja: Anthony Martin, Brouwerij Timmermans
  • Tyyppi: Olut, Sour ale, Oud Bruin
  • Maa: Belgia
  • Alue: Flanderi, Flanderin Brabant, Pajottenland, Itterbeek
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,98e (Syyskuu 2015, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)



Alkon ostossa varmaan ollaan edes jollain tasolla hereillä olutmaailmassa jylläävästä hapanoluiden buumista, sillä viime aikoina Alkoon on saapunut perus- tai erikoisvalikoimaan useampi Gueuze, Kriek, Framboise sekä uusimpana esityksenä tämä flaamilaista hapanoluiden tyyliä edustava tapaus.

Tämän oluen resepti on alun perin Van Houtryven olutpanijasuvulta, joka ulottuu aina 1700-luvun alkupuoliskolle. Oluen historia kuitenkin katkesi vuonna 1957, kun Van Houtryven omistama Den Os -panimo sulki ovensa. 1980-luvulla maailman vanhin toiminnassa oleva lambic-panimo Timmermans onnistui hankkimaan reseptin omistukseensa ja kun englantilais-belgialainen olutjakelija Anthony Martin osti Timmermansin 1990-luvulla, palasi olut takaisin tuotantoon. Olutta markkinoidaan sen omalla nimellään, minkä lisäksi oluen kaulassa on Van Houtryven sukuvaakuna ja vain takaetiketistä löytyy tieto, että olut on Timmermansin Anthony Martinille tuottama.

Olut valmistetaan sekoittamalla nuorta ruskeaa alea (bruin) pitkään kypsyneen, happamankirpeän lambicin kanssa. Sekoittamisen jälkeen oluen annetaan vielä kypsyä 6 kk tammitynnyreissä ennen pullotusta.

Väriltään tämä Flanderin Burgunderi on hennosti punertavaan taittuvan tumman ja melko kirkkaan ruskea. Vaahtolakki on kestävä, runsas, kevyesti pitsiä jättävä ja väriltään kermanvärinen.

Lasista kohoaa melko runsas, dubbel-maisen leipäinen, mausteinen ja melko mallasvetoinen tuoksu, jossa tuntuu kevyttä puisevuutta ja aavistus tuoreen omenaisen hedelmäistä happamuutta. Taustalta erottuu häivähdys jodista metallisuutta.

Oluen makumaailmalla on kepeä, raikas, hieman karamellisen makea ja mehevän hedelmäinen yleisolemus, jossa tuntuu omenahilloa, kevyttä sitrusmaista happamuutta, maanläheistä mausteisuutta ja aavistus vanhaa puuta. Katkeroita ei löydy käytännössä lainkaan (17 EBU) ja hiilihappo on melko pientä ja tasapainoista.

Jälkimaussa tuntuu marja- ja omenamarmeladia, karamellimallasta, kevyesti karvaana tuntuvaa mausteisuutta ja hentoa kirpeyttä. Oluesta jää suuhun kestoltaan keskipitkä, hieman makeaan taittuva ja miellyttävän monimuotoinen lopetus.

Timmermansilta harvemmin tulee vastaan mitään mielenkiintoista; oluet ovat yleensä maukkaita mutta simppeleitä, makeita marjaesanssi-"lambiceja", joilla on yhtä paljon tekemistä aidon tavaran kanssa kuin Upciderilla on oikean siiderin kanssa. Bourgogne des Flandres on siinä mielessä kiva poikkeus Timmermansin tuotantoon. On kuitenkin muistettava, ettei olut ole virallisesti Timmermansin oma olut, vaan ainoastaan Anthony Martinille tuottama erikoistuote. Mutta mitäpä väliä silllä, tämä on kaikin puolin mukava pikku bruin: tyylille ominaiseen tyyliin hieman makea, hieman hapan, mukavan moniulotteinen ja kaikin puolin maukas. Mikään ihmeellinen tai erityinen tyylilajinsa edustaja tämä ei ole, vaan lähinnä klassinen esimerkki perus-oud bruinista, mutta sellaisenaan silti mukavaa vaihtelua Alkon normitarjontaan ja laatuunsa nähden ihan siedettävään hintaan jopa Alkon erikoisvalikoiman hinnoittelun huomioon ottaen.

Lyhyesti: Klassinen ja simppeli perustason oud bruin: hieman karamellisen makea, kepeähkö, helppo ja maukas belgiolut.

Arvio: Miellyttävä – kiva pikku olut, jossa yhdistyy maltillinen makeus ja hennon kirpeä happamuus toimivaksi kokonaisuudeksi. Ei niinkään meditointiolut vaan arkinen siemailu- ja fiilistelyolut.

Hinnan (3,98e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti