Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.12.15

Telavi Marani Mukuzani 2009

Telavi Marani Mukuzani 2009
  • Valmistaja: Telavi Marani
  • Tyyppi: Punaviini, Mukuzani
  • Maa: Georgia
  • Alue: Kakheti, Mukuzani
  • Rypäleet: Saperavi (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 9,50e (Kesäkuu 2014, SuperAlko Uus-Sadama, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Koska Mukuzaneja pidetään georgialaisten punaviinien parhaimmistona, oli mielestäni ihan perusteltua tarjota viimesyksyisessä Georgia-maistelussani hieman laajempi näkökulma kyseiseen viinityyliin. Alkosta löytyvän Tbilvino Mukuzanin rinnalta siis löytyi Telavi Maranin (suom. "Telavin kylän viinikellarin"; marani tarkoittaa viinikellaria, jossa perinteiset kvevri-ruukut sijaitsivat) Mukuzani.

Sadan vuoden ikäinen Telavi Marani perustettiin Kakhetin pääkaupungin, Telavin, reunamille vuonna 1915. Talo on perustamisestaan saakka pyrkinyt ilmentämään viineissään Kakhetin laakson perinteisiä viinejä, joskin viinitalo on myös pyrkinyt modernisoimaan laitteistojaan ja viinityylejään viininvalmistusmenetelmien kehittyessä.

Tämä viini on käytetty kulturelleilla hiivoilla (kyllä, viinitalon sivuilla lukee hiivan kohdalla cultural, ei cultured) ja rypäleiden kuoria on maseroitu käyvässä viinissä 12-15 päivän ajan, erästä riippuen. Tämän jälkeen viini on siirretty kypsymään aluksi 8-10 kk ajaksi barrique-tynnyreihin. Tynnyrikypsytyksen jälkeen viini on aluksi sekoitettu terästankkeihin kypsymään, minkä jälkeen viini on pullotettu ja jätetty pulloissa kypsymään lisäajaksi kellareihin ennen myyntiinlaskua.

Väriltään viini on Saperaville tyypillisesti hyvin tumman ja käytännössä täysin läpinäkymättömän mustanpunainen – jopa tummempi kuin viereisestä lasista löytyvä Tbilvino Mukuzani.

Mehukkaan ja puhdaspiirteisen Tbilvinon rinnalla Marani Mukuzanin tuoksu on hillitympi ja jonkin verran tammisempi. Kuivakka, pidättelevä ja tummasävytteinen tuoksu tarjoilee kypsää ja mehevää tummaa luumua, tummaa marjamarmeladia, kevyttä metsämarjaa ja epämääräistä tummanpuhuvaa hedelmää sekä hentoa tammen mausteisuutta.

Suussa tällä kuivalla viinillä on konsentroitunut, mehukas ja suutuntumaltaan täyteläinen olemus. Runsaasta, kypsänmakeasta makumaailmasta erottuu karhunvatukkaa, tummaa hedelmää ja tuoksua maltillisempaa, etäistä makeaa tammea. Viini on Tbilvinoa maltillisemman hapokas, mutta varsin runsas ja mukavasti tiiviyttä tuova tanniinisuus piirtää viinille selvät raamit.

Jälkimaussa tuntuu kypsää tummaa marjaa, kuivakkaa mausteisuutta, mehevää luumua ja hentoa tammista aromikkuutta. Melko rehevät tanniinit jättävät keskipitkään, mehukkaaseen jälkivaikutelmaan suutakuivattavaa särmää.

Tämä kuuden vuoden ikään päässyt Mukuzani on kehittynyt miellyttävän tasapainoiseksi esitykseksi, eikä se tunnu ainakaan lisää ikää kaipaavan – joskin viinin runsas hedelmä ja tanniinisuus varmasti antavan viinille hyvin potentiaalia lisäkypsyttelyyn. Viinin aromi- ja makumaailmasta erottaa edelleen kevyesti, muttei mitenkään merkittävän häiritsevästi, että viini on kypsynyt pienissä tammitynnyreissä, mutta nämä piirteet ovat oikein mainiosti integroituneet osaksi kokonaisuutta ja voisin kuvitella niiden haihtuvan yhä enemmän taustalle viinin saadessa lisää ikää.

Viini on kuitenkin tietyssä mielessä hieman turvallisempi ja geneerisempi Mukuzani kuin Alkosta löytyvä Tbilvinon (tuon Georgian yhden suurimmista ja merkittävistä tunnetun tuottajan) Mukuzani: siinä missä Tbilvinossa yhdistyy Saperavin napakka hapokkuus ja reipas tanniinisuus mukavalla tavalla kepeämpään ja marjaisempaan taittuvaan ilmaisuun, on Telavi Maranin näkemyksessä samasta viinistä tunnistettavissa tuo Saperavin tanniinisuus, mutta viini muuten on mehevämpi, matalahappoisempi ja näin ollen piirun verran anonyymimpi. Sopiva analogia voisi viinejä tunteville olla perinteisempi Cahorsin Malbec vs. argentiinalainen Malbec. Molemmat tunnistaa samasta puusta veistetyksi, mutta toinen on vähän anteeksipyytelemättömämpi ja rujompi, kun taas toinen on kiltimpi ja helpostilähestyttävämpi.

Lyhyesti: Mehukkaan kypsänmehevä, tummasävytteinen, hennon tamminen ja tyylilleen uskollisen tanniininen kuiva Saperavi.

Arvio: Miellyttävä – tämä on tällainen mehevä, mehukas ja melko modernin oloinen tammitynnyrikypsytetty Saperavi, jonka voi huoletta unohtaa vielä joksikin vuosiksi kellariin, joskin sitä viini ei missään nimessä enää tarvitse.

Hinnan (9,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti