Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.3.16

Castellare di Castellina Chianti Classico Riserva 2011

Castellare di Castellina Chianti Classico Riserva 2011
  • Valmistaja: Domini Castellare di Castellina
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Chianti Classico Riserva
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti, Chianti Classico
  • Rypäleet: Sangiovese (90%), Canaiolo, Ciliegiolo
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 21,90e (Marraskuu 2011, Liviko Store Lootsi Keskus)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Castellare di Castellinan viinitalo syntyi viiden Castellinan kylän viljelijän lyödessä hynttyyt yhteen vuonna 1968. Noin kymmenen vuotta myöhemmin tämä yhteenliittymä siirtyi puhtaasti Paolo Panerain omistukseen ja hänen johdollaan talon viinintuotantoa ja -viljelyä on kehitetty merkittävästi eteenpäin. Nykyisin talon Chianti Classicon sydämessä sijaitsevasta 80 hehtaarista reilut 30 hehtaaria on omistettu viiniköynnösten viljelyyn ja näitä köynnöstarhoja pyritään viljelemään ilman torjunta-aineita. Talon vuosittain vaihtuvissa etiketeissä esiintyy lintuja: viinitalo pyrkii esittelemään lintulajeja – joista osa on harvinaisia, osa jopa uhanalaisia – joita voi bongata heidän mailtaan. Talolla uskotaankin, että mm. luonnonmukainen viljely ja lintujen metsästyskielto ovat nostaneet heidän tarhojensa biodiversiteettiä, mikä näkyy mm. juuri näissä moninaisissa linnuissa.

Vajaa 50 vuotta sitten oli trendikästä istuttaa tarhoille kansainvälisiä lajikkeita, kuten Cabernet Sauvignonia, Merlot'ta ja Chardonnayta, joilla pystyttiin tekemään erilaista ja "parempaa" viiniä mitä silloinen Chianti edusti. Tästä syystä on täysin loogista, että myös Castellare di Castellinalla on viiden viljelijän yhteenliittymän seurauksena jäänyt tarhoja, joilla kasvaa erinäisiä kansainvälisiä lajikkeita. Castellare di Castellinalla on kuitenkin tehty periaatepäätös siitä, että heidän perinteiset viininsä ovat perinteisiä henkeen ja vereen: Chianti Classicot ja muut alueelle tyypilliset viinit tehdään alusta loppuun paikallisia lajikkeita käyttäen, kun taas nykyaikaisista lajikkeista tehdään omat lajike- ja sekoiteviininsä IGT-appellaation alla.

Tämä Chianti Classico Riserva on siis kaikin puolin hyvin perinteinen tyylinsä edustaja: rypälepohjan pääosassa on itsestäänselvästi Sangiovese, eikä myöskään apurypäleiksi olla hyväksytty muita kuin alueen perinteisiä punaisia lajikkeita. Viini käy aluksi terästankeissa n. 3 viikon ajan, minkä jälkeen se siirretään kypsymään käytettyihin 225 ja 500 litran tynnyreihin 15 kuukauden ajaksi. Pullotuksen jälkeen viini kypsyy vielä toiset 15 kk pulloissa ennen myyntiinlaskua. Viini tuli bongattua Tallinnan sataman Lootsi Keskuksen Liviko Storesta, josta se tarttui mukaan ihan puhtaasti sympaattisen lintuetikettinsä perusteella heräteostoksena – olihan edellisesta Chianti-ostoksestani päässyt vierähtämään jo laittoman kauan aikaa!

Viinillä on tumma, hillityn läpinäkyvä kirsikanpunainen väri, joka taittuu reunoilta hennosti vaaleaan oranssiin.

Tuoksu on aromikas ja hienostunut; siitä erottuu voimakkaammin hapankirsikkaa, kevyemmällä otteella kypsää tummaa kirsikkaa, herkkää Sangiovesen kukkaisuutta, makeaa pölyistä seetriä ja hauskana nyanssina aavistus vastaleikatun omenan hedelmäistä raikkautta.

Maultaan viini on todella puhdas, mutta enemmänkin maltillinen ja pidättelevä kuin suuri ja runsas. Sillä on keskitäyteläinen, silkkisen sulava suutuntuma ja mukavan runsaat hapot. Makumaailmasta löytyy hapankirsikkaisuutta, kevyttä karpaloisuutta ja hentoa tummaa luumuisuutta. Melko runsaat, mutta kypsät ja jauhoiset tanniinit tuovat kokonaisuuteen sopivaa särmää.

Jälkimaussa maistuu hapankirsikkaa, pölyistä maata, kevyttä kriikunaa, maltillista karhunvatukkaa ja ujoa kuivattua yrttiä. Jälkivaikutelma, joka jää suuhun on melko pitkä ja mukavan napakka.

Pelkäksi hetken mielijohteena tehdyksi heräteostoksi tämä Chianti Classico Riserva yllätti äärimmäisen positiivisesti: viini oli juuri niin puhdaspiirteinen, freesi ja napakka kuin hyvän Sangiovesen kuuluukin olla! Todennäköisesti viini myös kestää mukavasti kellarissa joitain vuosia (en yllättyisi, jos jopa vuosikymmeniä), mutta se ei missään nimessä vaadi lisää ikää, sillä viini on nyt mitä charmanteimmassa kunnossa. Korkeintaan pari-kolme lisävuotta odottamalla voisi saada houkuteltua nyt vielä nuorekkaasta makumaailmasta lisää ikääntyneemmän Sangiovesen kukkaisia, nahkaisia ja maamaisia piirteitä, jos sellaisista sattuu pitämään.

Viinin kumppaniksi pyöräytettiin keittiössämme mitä klassisin laadukkaan Chiantin kumppani, eli simppeli pizza margherita. Ei liene mikään yllätys, että tämä ruoan ja viinin yhdistelmä oli mitä verrattomin!

Lyhyesti: Hillitty, charmantti ja hurmaavan puhdaspiirteinen Chianti Classico Riserva. Nuorta Sangiovesea parhaimmillaan.

Arvio: Tyylikäs – erittäin hienostunut ja tasapainoinen esitys, sekä ennen kaikkea mukavaa vaihtelua kaikkiin niihin selkeän tammisiin, kypsänmakeisiin ja kansainvälisillä lajikkeilla tuunattuihin nyky-Chianti Classicoihin.

Hinnan (21,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti