Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.5.16

Domäne Wachau Riesling Terrassen Smaragd 2014

Domäne Wachau Riesling Terrassen Smaragd 2014
  • Valmistaja: Domäne Wachau
  • Tyyppi: Valkoviini, Smaragd
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Wachau
  • Rypäleet: Riesling
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 129 SEK (~14,01e; Joulukuu 2015, Systembolaget)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Koska Itävallan länsiosa on täysin Alppien hallitsemaa, ovat Itävallan viinialueet sijoittautuneen maan itärajan tuntumassa sijaitseville tasangoille. Tonava-joen laaksossa sijaitseva piskuinen Wachau on yksi Itävallan läntisimpiä viinialueita, mutta Itävallan karttaa katsellessa sekin sijaitsee melko itäisissä osissa Itävaltaa, noin 80 km Itävallan pääkaupunki Wienistä länteen. Wachaun viinialue kattaa noin 33 kilometrin pituisen pätkän Tonava-joen laaksoa ja tämä 1300 viljellyn hehtaarin alue on yksi Itävallan viileimpiä viinialueita. Ilmasto on Wachaussa mannermainen, eli kasvukauden aikana päivät ovat kuumia ja yöt kylmiä, mutta Tonava tasoittaa lämpötilojen ääripäitä viiniköynnöksille sopivammiksi. Yksi alueen merkittävin erikoisuus on Wachaun viinilaki, nimittäin alueen viinit luokitellaan kolmeen luokkaan niiden alkoholipitoisuuden mukaan: alle 11,5% vahvuiset kulkevat nimellä Steinfeder, 11,5–12,5% vahvuiset nimellä Federspiel ja yli 12,5% vahvuiset nimellä Smaragd. Monet Smaragd-viinit ovat usein Wachaun parhaimpia viinejä, jotka voivat kestää kellarissa vuosikymmeniä, mutta jotkut viinitalot tekevät usein hyvin kypsiä ja monesti kohtalaisen alkoholipitoisia viinejä – erityisesti lämpiminä vuosikertoina – minkä vuoksi Federspiel-viinit voivat olla useimmiten Smaragdeja raikkaampia ja tasapainoisempia, erityisesti lämpimimpinä vuosikertoina.

Wachaun osuuskunta, Domäne Wachau, on tunnettu erittäin laatuorientoituneena tuottajana ja yhtenä maailman parhaista osuuskunnista. Osuuskunnassa toimivat 250 viljelijää omistavat yhteensä peräti 440 hehtaaria, eli noin kolmanneksen koko Wachaun viljelyalasta. Talon kaikki viinit valmistetaan ainoastaan osuuskunnan omista rypäleistä, eli viinien tai rypäleiden ostoa ei harrasteta. Lisäksi talon viinintuotanto on keskittynyt ainoastaan premium-luokan tuotantoon, eli edullisimman hintaluokan bulkkituotantoa talolla ei ole lainkaan – varsin harvinaista tämän kokoluokan tuottajissa! Talon tuotanto on keskittynyt lähinnä Grüner Veltlinerin (70%) ja Rieslingin (20%) viljelyyn, mutta talon erikoisuus on Neuburger-rypäle – Domäne Wachau on tämän lajikkeen suurin ja merkittävin tuottaja maailmassa. Talon viineissä ei yleensä pyritä runsaaseen alkoholipitoisuuteen, vaan korostamaan kepeyttä, hedelmän puhtautta ja terroiria. Viininvalmistus nojaa minimaalisen peukaloinnin periaatteisiin, mitä talo itse kuvaa termillä "hyväntahtoinen heitteillejättö" (benevolent neglect).

Tämä Domäne Wachaun Smaragd-tasoinen Riesling tarttui mukaan Systembolagetista ja se päätyi joulupöytään yleistyökaluksi sekalaista suomalaista jouluruokien sekamelskaa vastaan. Viini on Terrassen sarjaa, eli se edustaa 2. tasoa viinitalon neliportaisessa laatulinjastossa ("matalimpana" Classic, sitten Terrassen, kyläviinit ja lopuksi single vineyard -viinit). Tämä käsinkorjatuista rypäleistä valmistettu viini on käynyt ja kypsynyt lähinnä terästankeissa, joskin osa rypäleistä on kypsynyt myös vanhoissa, suurissa tammisammioissa. Voltteja on melko maltilliset 13 pinnaa ja jäännössokeria ei käytännössä ole lainkaan (Smaragd-luokitus sallii jäännössokeria 8 g/l asti).

Viinillä on nuorekas, hailakan limettisenvihertävä väri.

Erittäin aromikkaassa, ilmaisuvoimaisessa ja nuorekkaassa tuoksussa tuntuu reilulla otteella Rieslingille tyypillisiä aromeja, kuten sitruunavoittoista sitrushedelmää, valkoisia kukkia, hieman mausteisena tuntuvia punaisia kaneliomenoita, kevyttä hunajaisuutta, hentoa trooppista hedelmää ja ujoa mandariinimarmeladia. Tuoksu on selvästi kypsä, muttei millään tavalla varsinaisesti makea.

Korkeintaan keskitäyteläisenä tuntuva suutuntuma on tuntuvan hapokas, hyvin napakka ja jopa hieman kirpeä. Intensiivisenä tuntuva, äärettömän nuorekas makumaailma on täynnä kypsiä sitrushedelmiä, kypsiä punaposkisia omenoita ja kirpakampia Granny Smith -omenoita; näitä sävyjä komppaavat kevyemmät, suolaisen mineraaliset, kevyen mehiläisvahaiset ja hennon hunajaiset vivahteet. 13% alkoholia pysyy täysin piilossa ja viinin fokus tuntuu olevan laserintarkka.

Viinin jälkimaku on runsaista hapoista johtuen suorastaan kirpeä, poskipäihin pureutuva ja vettä kielellenostava. Kielelle jää intensiivisiä, happovetoisia vivahteita kypsän sitruunaisesta ja hillityn limettisestä sitrushedelmäisyydestä, kevyestä viheromenaisuudesta ja hennon kypsänmakeasta, pehmoisesta omenasta sekä ujosta hunajaisuudesta sekä aavistuksen bitterisistä yrteistä.

Domäne Wachau ei petä: tämä ei-ihan-mutta-melkein perustason Riesling on uskomattoman intensiivinen, napakka ja nuorekas, mutta samalla erittäin ilmaisuvoimainen ja vakuuttava itävaltalais-Riesling, joka osoittaa vaivattomasti miksi Wachauta pidetään yhtenä Itävallan parhaista viinialueista. Todella vakuuttavaa intensiteettiä ja rakennetta yhdistettynä kypsään, mutta todella freesiin hedelmään, joka antaa upeaa vastapainoa runsaiden happojen ja mineraalisuuden tuomalle tiukkuudelle.

Viini oli suorastaan erinomainen valinta joulupöytään, sillä viini taaplasi takeltelematta lähes minkä tahansa viini-ruoka-yhdistelmän läpi – todennäköisesti juuri tästä syystä tämä kyseinen viini myös hupeni tarjolla olleista viineistä pikaisinta tahtia. Mutta vaikka viini onkin nyt oikein erinomaisessa tikissä ruokaviiniksi, on siinä vielä niin julmetusti nuoruuden intoa ja eloa, että ainakin itse antaisin viinille vähintään 5 vuotta aikaa rauhoittua, ennen kuin korkkaisin seuraavan pulloni. Mistä tulikin mieleeni – pitäisi varmaankin hankkia enemmän Domäne Wachauta kellarin puolelle!

Lyhyesti: Korkeatasoisista viineistään tunnetun itävaltalaisosuuskunnan vaikuttava, erittäin intensiivinen ja äärimmäisen nuorekas laatu-Riesling kohtuuhintaan.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on jo nyt todella vakuuttavaa tavaraa, mutta siinä on myös runsaasti potentiaalia kehittyä kellarissa edelleen. Vakuuttaa kertaheitolla Domäne Wachaun Rieslingien tasosta ja kannustaa tutustumaan talon parempitasoisiin viineihin.

Hinnan (~14,01e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

1 kommentti:

  1. Huikean informatiivista! Kiitos erityisesti laatuluokituksen avaamisesta. Wachaun viinejä ei taidakaan Suomesta juuri saada, itsekin olen tilannut saksalaisista nettikaupoista näitä herkkuja ja kyllä on kannattanut.

    VastaaPoista