Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.9.16

Tuottajaesittely: Santo Wines

Upean Santorinin saaren viinintuottajien esittely lienee loogisinta aloittaa Santo Winesista, saaren suurimmasta ja näkyvimmästä tuottajasta. Alun perin vierailu Santo Winesille ei tosin edes kuulunut lomasuunnitelmiimme, mutta osallistuimme matkamme aluksi tutustumisajelukierrokselle Santorinin ympärille, jonka yksi osa oli tilavierailu Santo Winesilla, joten tulipahan paikka nähtyä.

  • Vuonna 1947 perustettu Santo Wines on Santorinin ainoa viinintuottajien osuuskunta ja samalla saaren suurin viinintuottaja.
  • Santo Wines toimii Santorinin pääkaupunki Firan eteläpuolella sijaitsevassa, hypermodernissa viinitalossa, joka on valmistunut vuonna 1992. Viinitalo on rakennettu aivan kalderan eli Santorinin kraaterin laidalle useaan eri kerrokseen, jolloin viininvalmistus tapahtuu mahdollisimman pitkälti painovoiman avulla – näin viinin laadulle haitallisia pumppulaitteistoja ei tarvita.
  • Viinitalon lisäksi rakennuksesta löytyy myös Santorinin viinituristikeskus, edustustilat, maistelutilat, viinimyymälä ja uskomattoman hienoilla, Santorinin laguunin yli avautuvilla maisemilla varustettu näköalaterassin ja viinibaarin yhdistelmä. Santo Wines on tullut tunnetuksi erityisesti henkeäsalpaavista maisemistaan, minkä vuoksi viinitalo on erityisen suosittu paikka järjestää näyttävät häät.
  • Tällä hetkellä osuuskuntaan kuuluu peräti 1,200 pienviljelijää, joiden rypäleistä tuotetaan vuosittain n. 500,000–800,000 pulloa viiniä.
  • Normaalisti sadonkorjuu ajoittuu elo- ja syyskuun taitteeseen, mutta kuumimpina vuosina sadonkorjuu voi alkaa jo kuukautta aiemmin. Suuren kapasiteettinsa ansiosta rypäleet voidaan viiniyttää erikseen rypälelajikkeen, alueen, laadun ja jopa yksittäisten viinitarhojen perusteella.
  • Kaikki talolle saapuvat rypäleet rangataan, minkä jälkeen ne puristetaan. Valkoviiniin tarkoitetut rypäleet puristetaan suoraan, roséeviiniin tarkoitettujen rypäleiden annetaan maseroitua viinissä 2–3 tuntia ja punaviiniin tarkoitettujen rypäleiden annetaan maseroitua 2–3 päivää. Käyminen tyypillisesti kestää 15–30 päivää, halutusta viinityylistä riippuen.
  • Talon rypäleet puristetaan useampaan otteeseen. Ensimmäinen, parhaimmanlaatuinen puristusosa käytetään pullotettaviin viineihin. Toinen, heikompilaatuinen puristusosa käytetään bulkkina myytäviin laatikkoviinehin. Viimeinen, kolmas puristusosa käytetään rakin tislaukseen. Rypäleiden puristusjätteet voidaan käyttää mm. maatalouseläinten rehuna tai niistä jatkojalostetaan esimerkiksi kosmetiikkaa.
  • Viinitalolla on yhteensä kapasiteettia kellarin käymis- ja kypsymistankeissa peräti 4 miljoonan litran verran, joten joustovaraa pitkään kypsyttelyyn sekä erilaisiin viinityyleihin on runsaasti.
  • Viinikellareissa käytetään ensisijaisesti ranskalaisia 225 litran barrique-tynnyreitä, mutta käytössä on myös mm. suuria, useiden tuhansien litrojen vetoisia venäläisiä tammisammioita. Tynnyrikypsytetyt viinit viettävät tyylistä riippuen aikaa tynnyreissä kolmesta kuukaudesta jopa 20 vuoteen. Yleensä tynnyreissä kypsytetään ensimmäiseksi tynnyrikypsytettäviä valkoviinejä lyhyen aikaa, minkä jälkeen käytettyihin tynnyreihin siirretään punaviinit. Lopuksi tynnyrejä käytetään Vinsanton ikäännyttämisessä niin kauan, että tynnyrit eivät enää kelpaa viinien kypsytykseen, jolloin ne korvataan uusilla.
  • Santo Wines pyrkii perinteisten viinityylien lisäksi toimimaan myös uuden kehittäjänä: tällä hetkellä osuuskunnan uusimpia tuotteita oli perinteisellä pullokäymisellä tuotettu kuiva Assyrtiko-kuohuviini, jolla pyritään vastaamaan kuohuviinien suosion jatkuvaan kasvuun.
  • Santo Wines on erikoistunut tuottamaan bulkkina myytäviä laatikkoviinejä, jotka ovat erityisen suosittuja paikallisten ravintoloiden huokeina, karahveittain myytävänä "talon viininä". Tästä syystä talon myynti on keskittynyt erityisesti paikallisille markkinoille ja vientiin menee vain 20–30% tuotannosta.

Näkymiä kellaripuolelta. Edessä käymistankkeja, takana tynnyreitä.
Kun saavuimme osuuskunnalle, ohjattiin meidät ensiksi talon viininvalmistuspuolelle. Normaalisti siellä olisi varsin hiljaista tähän aikaan, mutta koska kesä oli ollut normaalia lämpimämpi, oli sadonkorjuun aika poikkeuksellisesti käsillä jo vierailuaikanamme (heinäkuun lopulla!) minkä vuoksi tiloissa oli tohinaa ja myös paikoin melkoinen meteli. Tästä syystä emme viettäneet juurikaan aikaa puristimien ja käymistankkien keskellä vaan siirryimme alempiin kerroksiin, joista löytyivät sekä kypsyttelytankit että tynnyrikellari. Täällä meille käytiin läpi perustietoa Santorinin rypälelajikkeista, viininviljelystä, viinin valmistuksesta ja osuuskunnan toiminnasta.

Kellaripuolella oli esitteillä myös vanha kouloura-köynnöskiehkura.
Kellarikierroksen jälkeen siirryimme Santo Winesin maistelutilaan, jossa meille esiteltiin sekä talon että samalla ylipäänsä koko saaren viinituotantoa kolmen keskenään hyvin erilaisen viinin avulla: tarjolla oli valkoinen Nykteri, tammitynnyrikypsytetty punaviini ja lopuksi makea Vinsanto esimerkkinä viinistä, joka on keskiajalla tehnyt saaresta kuuluisan.

Maistelun jälkeen oli vielä mahdollisuus päästä ihmettelemään huimaavia maisemia Santo Winesin yhdistetylle viinibaari-näköalaterassille. Viinibaarista olisi voinut tilailla vaikka koko talon tuotannon kattavia maistelusettejä, mutta tiukan aikataulumme vuoksi yhdet pienet lasilliset riittivät tällä kertaa.



Vierailun ohessa maistetut viinit.
Siinä lasillista ihmetellessä tuli mietittyä, että Santo Winesillä pointti ei ole niinkään viinit, vaan viinitalolta aukeavat näköalat. Pieni läpileikkaus talon viinitarjontaan nimittäin todensi sen, mitä olin kuullut jo aikaisemmin muista lähteistä – talon viinit eivät ole kovinkaan kummoisia. Parhaimmat viinit ovat jopa kohtuullisen hyviä, minkä lisäksi talo tekee hyvää työtä kehittäessään jatkuvasti jotain uutta ja mielenkiintoista viinien parissa, mutta keskimääräinen taso on jossain ennalta-arvattavan turvallisen ja haukotuttavan tylsän välimaastossa. Sen sijaan viinitalolta Santorinin laguunin ylle aukeavista maisemista ei voi kyllä valittaa.




Näköalaterassin maisemia. Kyllä tuossa aurinkoa voi hetken ottaa.

Reissulla maistetut viinit:
  • Santo Wines Santo Brut Méthode Traditionelle 2013: Assyrtiko (100%). Viinin toinen vuosikerta koskaan. Kypsyy pullossa kruunukorkin alla sakkojen kanssa 9–10 kk ennen korkinvaihtoa. Jäännössokeria 9,8 g/l, happoja 6,6 g/l (pH 2,92), alkoholia 11,7%.
    Hailakka vaaleanvihreä väri. Tuoksussa muussattuja kypsiä omenoita, vaniljakreemiä, hillitysti keltaista hedelmää ja ujoa makeaa briossia. Kuiva ja happovoittoinen maku toistaa tuoksun viheromenaisella ja kevyen briossisella makumaailmallaan, jossa tuntuu hentoa omenankuorista bitteriä. Todella pienet, pehmeät ja kestävät kuplat. Pitkä, rapsakka ja vivahteikas jälkimaku, jossa tuntuu raikasta, lähes raakaa ja hennon siiderimäistä viheromenaisuutta, kevyttä briossisuutta ja hentoa kermaisuutta.
    Ihan kiva, maukas ja tyylikäskin kuohuviini, joka on kuitenkin vähän turhan lineaarinen ja yksiulotteinen. Tämä viini osoittaa, että Assyrtiko toimii mainiosti kuohuviinin raaka-aineena, mutta vaatii kovempaa laatua tuottaakseen jotain mielenkiintoista. Viini on tasoltaan enemmänkin perus-Crémant kuin vakavastiotettava Shamppanja – siksi viinin 23€ hintalappu on turhan kova.
  • Santo Wines Nykteri 2015: Assyrtiko (75%), Athiri (15%), Aidani (10%). Maseroidaan 6 tuntia kuorten kanssa. Kypsyy 3 kk pääosin uusissa barrique-tynnyreissä. Jäännössokeria 2,1 g/l, hapokkuutta 5,4 g/l, alkoholia 13,7%.
    Vaaleahko sitruunankeltainen väri. Kevyen savuinen ja hieman makea tuoksu, jossa tuntuu sitruunaista ja kevyen trooppista hedelmää sekä aavistus pähkinäistä paahteisuutta. Keskitäyteläinen, erittäin hapokas ja jopa pistävän mineraalinen makumaailma, josta erottuu kypsänmakeaa keltaista hedelmää, hillittyä kermaisuutta, aavistus suolaisuutta ja ujoa tammen makeutta. Keskipitkässä jälkimaussa sokeroitua sitruunaa, kypsänmakeaa keltaista hedelmää, kevyttä kermaisuutta ja hentoa suolaista mineraalia.
    Kokonaisuutena Santo Winesin Nykteri on miellyttävä, perushyvä valkoviini, mutta moniin kilpakumppaneihinsa nähden varsin simppelin ja anonyymin oloinen – fokus ja vivahteikkuus ovat korvattu kypsänmakealla hedelmällä ja melko hallitsevalla tammella. Jotakuinkin hintansa veroinen 14€ hintaan viinitalolla, mutta monissa marketeissa viinin voi löytää n. kympillä, mikä on jo ihan passeli hinta pullosta.
  • Santo Wines Nykteri 2012: Assyrtiko (75%), Athiri (15%), Aidani (10%). Kypsyy 3 kk pääosin uusissa barrique-tynnyreissä.
    Selkeästi hieman kehittyneempi viljankeltainen väri. Kypsä, runsaan hedelmäinen ja hieman konsentroitunut tuoksu, jossa tuntuu sokeroitua sitruunaa, jopa Rieslingit mieleen tuovaa kevyttä petrolisuutta ja aavistus makeaa valkoista persikkaa. Kuiva, kohtalaisen täyteläinen ja hieman kehittynyt makumaailma, jossa konsentroituneita kypsien sitrushedelmien piirteitä, kevyttä pähkinäistä paahdetta, hillittyä savuisuutta, hentoa petrolisuutta ja ujoa, pistävän suolaista mineraalisuutta. Hapokkuus on Assyrtikoksi maltillista, mutta napakka mineraalisuus antaa viinille hyvin rakennetta. Pitkässä, runsaassa ja vivahteikkaassa jälkimaussa tuntuu voimakkaammin suolaista mineraalisuutta sekä kypsien keltaisten hedelmien, paahdettujen mausteiden ja pähkinöiden vivahteita sekä hentoa, märän kivistä mineraalisuutta.
    Ehdottomasti paljon vakuuttavampi kuin Nykterin tuore vuosikerta – tässä oli paljon enemmän syvyyttä, vivahteikkuutta ja jopa hämmentävän Rieslingmäistä petrolisuutta, minkä lisäksi uudesta tammesta ei ollut tietoakaan. Mainio viini, joka kannustaa antamaan Santorinin viineille lisää ikää ennen korkkausta!
  • Santo Wines Assyrtiko Grande Réserve 2013: Valikoiduista, 80–100-vuotiaiden köynnösten rypäleistä valittu viini, joka kypsyy 2. ja 3. käyttökerran keskiasteisesti paahdetuissa barrique-tynnyreissä vähintään 12 kk ennen pullotusta. Jäännössokeria 4 g/l, happoja 6,1 g/l, alkoholia 14,5%.
    Keskisyvä sitruunankeltainen väri. Hienostunut, hillitysti makean tamminen tuoksu, jossa tuntuu kermaisuutta, kypsää sitruunaisuutta, hieman vaniljaa, hentoa mausteista tammea, ujoa voisuutta ja aavistus savua. Täyteläinen, mutta varsin runsaasta ja napakasta hapokkuudestaan huolimatta yllättävän lempeä ja rauhallinen yleisolemus. Makumaailmassa kypsää sitruksisuutta, kermaisuutta, tuntuvaa kivistä mineraalisuutta, kevyttä tammen tuomaa karvasta mausteisuutta ja ujoa vaniljaa. Pitkä, vivahteikas ja vettä kielellenostattava jälkivaikutelma, jossa tuntuu bitteristä puisevuutta, kypsänmakeaa sitrushedelmää, hieman kivisyyttä, kevyttä vaniljaa ja hentoa suolaisuutta.
    Yllättävän hienostunut ja jopa tyylikkäästi Burgundin suuntaan kumartava esitys – odotin paljon kömpelömpää, tammella murjottua viiniä, mutta kokonaisuus oli varsin tasapainoinen ja elegantti. Silti piirun verran turhan tamminen, mutta voin kuvitella viinin kehittyvän kellarissa hienosti ja hukkaavan liiallisimman tammensa vuosien myötä. Hintansa väärti ostos 24€ hintaan.
  • Santo Wines Kameni 2013: Mandilaria (100%). Viinin nimi tarkoittaa "palanutta", millä viitataan siihen, että yleensä matalasokerisia, hapokkaita ja tanniinisia Mandilaria-rypäleitä kuivataan lyhyen aikaa auringossa, jotta niistä saataisiin runsaampaa ja hedelmäisempää viiniä. Kypsytetään 24 kk 2. käyttökerran barrique-tynnyreissä. Alkoholia 15%.
    Vain kevyesti läpinäkyvä tumma kirsikanpunainen väri. Hyvin kypsänmakean kirsikkainen, jopa kirsikkamarmeladinen tuoksu, jossa luumua, sekä tummaa että makeaa suklaata, hieman savuista mineraalisuutta ja ujoa kaakaota. Todella runsas, täyteläinen ja tulinen suutuntuma. Makumaailmassa kypsänmakeaa tummaa kirsikkaa, kirschiä, makeaa tammea, maitosuklaata, hieman kaakaota ja kevyttä marjahilloisuutta. Kohtalaisen hyvä hapokkuus ja melko tuntuvat, ikeniin tarraavat tanniinit. Pitkä, bitterinen ja tanniininen jälkimaku, jossa tuntuu ylikypsän makeaa kirsikkaa, bitteristä mausteisuutta, vadelmamarmeladia ja makeaa, tummanpuhuvaa tammea.
    Todella runsas, hedelmäinen ja makea Mandilaria; itse pidän enemmän kepeästä ja freesistä tyylistä kuin tämmöisestä ylitehdystä, ylialkoholisesta ja ylitammisesta muka-Amarone-tyylistä. Vaikka viini on (kuulemma) kypsynyt vain vanhassa tammessa, on kokonaisuus aivan liian tamminen, makea ja alkoholinen omaan makuuni. Moderni jenkkityylin superviini niille, joiden mielestä saaren punaviini on liian ohkaista ja hapokasta. Ei 14,5€ hinnan väärti.
  • Santo Wines Vinsanto 2009: Assyrtiko (85%), Aidani (15%). Oppaan mukaan rypäleitä kuivatettiin 18–20 päivää, talon kotisivujen mukaan 6–8 päivää. Käynyt 40 päivää, saavuttaen 11,5% alkoholipitoisuuden. Kypsynyt kolme vuotta 4. ja 5. käyttökerran barrique-tynnyreissä. Jäännössokeria noin 300 g/l.
    Läpinäkyvä, syvä punaruskea väri, joka taittuu reunoilta kellanruskeaan. Makea, hunajainen tuoksu, jossa sokeroitua sitruunaa, rusinaa, kuivattua taatelia, makeaa pähkinäisyyttä, kevyttä kanelia, hentoa paahteista mausteisuutta ja ujoa karamellia. Erittäin makea, tahmea ja täyteläinen suutuntuma erittäin tuntuvalla ja raikastavalla hapokkuudella, mikä antaa viinille yllättävän kepeän ja eloisan olemuksen. Intensiivisessä makumaailmassa karamellia, sitruunamarmeladia, kevyttä rusinakeittoa ja ujoa kanelia. Kokonaisuudessa kuin tuntuu aavistus tanniinista puraisua. Makeantahmea, mutta äärettömän mehukas ja raikas jälkimaku, jossa tummaa siirappia, karamellia, sitruunaisuutta, kevyttä rancio-henkistä pähkinäisuuttä ja freesiä hapokkuutta.
    Erittäin hyvä ja puhdaspiirteinen Vinsanto, joskin jää melko simppeliksi ja yksiulotteiseksi esitykseksi saaren parhaimpiin Vinsantoihin nähden. Upea tasapaino sokerin ja hapokkuuden välillä. Ei mitenkään edullisin viini 24€ hinnalla (0,5 litran pullo), mutta on silti yksi saaren edullisimpia Vinsantoja. 
Reissulla maistetut Santo Winesin viinit.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti