Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.3.17

Tuottajaesittely: Art Space Wines

Viimekesäisen Santorini-reissumme ehdottomasti erikoisin viinitalovierailu sattui sen jälkeen, kun olimme vierailleet Koutsoyannopoulosin ja Artemis Karamolegosin viinitaloilla ja lähdimme vaeltamaan kohti seuraavaa kohdettamme. Olin sopinut jo aikaisemmin vierailusta Argyrosin viinitalolle, joten näpyttelin Google Mapsiin nimen "Argyros" ja vain verrannollisen kivenheiton päästä löytyikin samanniminen viinitila. Ei kestänyt kuin 10-15 minuuttia ja olimme lupaavasti viinitalolta näyttävän rakennuksen pihalla. Kuulimme erään raollaan olevan oven takaa ääniä, joten kurkkasimme ovesta sisään ja siellä olikin vanhempi herra aloittamassa juuri esittelykierrosta. Kun tiedustelin ovelta että "excuse me, is this Argyros winery?", sain vastauksena yesyesyescomeincomein ja vimmattu selittäminen talon historiasta vain jatkui. Asetuimme siis esittelykierrokselle osaksi suurempaa talolla vieraillutta seuruetta.

Melko pian kuitenkin tuntui siltä, että nyt ei kuitenkaan kaikki asiat natsaa ihan täysin.

Jossain vaiheessa kierrosta paljastuikin, että kyseessä ei tosiaankaan ollut tunnettu viinitalo Argyros, vaan käytännössä sen naapurissa sijaitseva viinitalo Art Space. Tässä vaiheessa oli vain todettava, että vahinko on jo tapahtunut, joten menimme massan mukana ja kuuntelimme, mitä herralla viinitalosta oli kerrottavana.


Antonis Argyros esittelemässä viinitalon museopuolta.
Myöhemmin kierroksella kyllä paljastui miksi herra vastasi myöntävästi tiedusteluun siitä, oliko tämä viinitalo Argyros: taloa pyörittävä vanha gubbe kun on nimeltään Antonis Argyros! Joten kyllähän olimme sittenkin onnistuneet löytämään Argyrosin viinitalon – vaikkemme nyt ihan sitä, mitä olimme alun perin etsineet.





  • Art Space Winery on perustettu vuonna 1999 Argyrosin suvun vanhaan, yli satavuotiaaseen viinitaloon.
  • Alun perin tämä osittain tuliperäiseen maahan kaivettu Argyrosin viinitalo on otettu käyttöön jo vuonna 1861, joten se on helposti yksi vanhimmista Santorinilla edelleen toimivista viinitaloista. Viinitalo kuitenkin poistui pitkäksi aikaa käytöstä kun Nikolaos A. Argyros – taloa nykyisin pyörittävän Antonis Argyrosin isä – lopetti talon toiminnan vuonna 1952 ja perusti Santorinin pienviljelijöiden osuuskunnan. Nykyisin tuo osuuskunta tunnetaan nimellä Santo Wines ja se on Santorinin ylivoimaisesti suurin viinintuottaja.
  • Suurena taiteen että Santorinin kulttuurin ja historian ystävänä Antonis Argyros restauroi sukunsa vanhan viinitalon kuntoon ja rakennutti sinne sekä taidenäyttelytilan että viini- ja tislaamomuseon. Viinitalon vanhalla puolella on nykyisin mahdollista tutustua, miten viinejä ja tisleitä valmistettiin saarella vuosisata sitten, kun taas kellaritunneleista löytyy jatkuvasti vaihtuva näyttely, jossa on näytteillä sekä kreikkalaisten että ulkomaisten taiteilijoiden tauluja ja veistoksia.
  • Näyttelyn ja museon pyörittämisen ohessa Argyros ryhtyi myös tuottamaan viiniä talon uudemmalla puolella, jonne hän rakennutti pienimuotoisen, nykyaikaisen viinitalon. Alun perin talon vuorituotanto pyöri n. 1,000 pullon tuntumassa, mutta nykyisin talo tuottaa vuosittain "jo" n. 10,000 pulloa viiniä. Argyros tuottaa viinien lisäksi myös pieniä määriä paikallista tislettä, rakia.
  • Art Space Winery on viinitalona yksi Kreikan saariston harvoja natural-henkisiä viinitaloja. Köynnöksiä viljellään luonnonmukaisesti ilman kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita ja viinit valmistetaan täysin hands-off-periaatteiden mukaisesti, eli rypäleet vain puristetaan ja niiden annetaan käydä luonnonhiivoilla viiniksi ilman minkäänlaista prosessiin puuttumista. Ainoastaan pullotuksen yhteydessä viineihin lisätään sulfiitteja; Argyrosin mukaan "100 grammaa tonnia kohti", eli 100 mg/l. Pullotuksen yhteydessä viinejä ei kirkasteta tai suodateta.
  • Viinitalo on rakennettu maan sisään useampaan kerrokseen niin, ettei siellä tarvitse käyttää juuri minkäänlaisia pumppuja ja vastaavia laitteita, vaan viinit on mahdollista siirtää vaivattomasti sammioista ja astioista toiseen yksinkertaisesti painovoiman avulla.
  • Saaren pienimpänä viinintuottajana Art Spacen viinit ovat äärimmäisen harvinaisia jopa Santorinin saarella: Antonis Argyros mainitsi, että hän myy viinejään vain neljälle Santorinin ravintolalle ja loput viineistä myydään viinitalon myymälästä. Hänellä ei ole myöskään kiinnostusta kasvattaa tuotantoa, koska tällä hetkellä talon viinintuotanto vastaa hyvin kysyntää, eikä Argyrosilla olisi juuri resursseja kasvattaa tuotantoaan suuremmaksi.

Antonis Argyros tarjoilemassa talon Aidania.
Talolle eksyminen ja kierroksen läpikäyminen oli kyllä melkoinen kokemus. Eikä pelkästään itse viinitalovierailun vuoksi, vaan myös itse herra Argyrosin takia! Mies selittää kyllä kaikesta mahdollisesta asiaan liittyvästä ja liittymättömästä varsin innokkaasti, mutta ihmeellisellä, matalalla, monotonisella ja kohtalaisen nasaalilla englannilla, jota hän puhuu varsin nopealla tahdilla ja voimakkaasti kreikkalaisittain murtaen. Jos siis paikan päälle eksyy, on luvassa paljon mielenkiintoista tietoa, mutta puheeseen on myös jaksettava keskittyä sataprosenttisesti! Jos ajatus herpaantuu hetkeksikin, huomaa ajattelevansa jälleen kerran että "minä en kyllä tajua nyt sanaakaan". Myös Argyrosin tapa kuljettaa vierailijoita tiloista toiseen on mielenkiintoinen: hän selittää innokkaasti n. kaksi minuuttia putkeen vetämättä välissä henkeä, minkä jälkeen hän on noin kaksi sekuntia hiljaa, mitä seuraa nopeasti mutistu "okayokayokaygogogomovemove" kun mies lähtee tallustamaan seuraavalle pisteelle hätistäen vierailijoita edellään. Spontaani reissu Art Spacelle jäi kyllä mieleen omaperäisimpänä ja omalla tavallaan viihdyttävimpänä viinitalovierailuna Santorinin-reissullamme!

Museo-, näyttely- ja viinitalovierailu päättyy lopuksi viinitalon pieneen maistelutilaan, jossa pientä korvausta vastaan on tarjolla maistelu talon kaikista tuotteista. Tämä on kyllä tilaisuus, jota ei talon viinien olemattoman saatavuuden vuoksi kannata jättää välistä!
Tässä havaintoni vierailun päätteeksi maistetuista viineistä:
  • Art Space Aidani 2014: 100% Aïdani luonnonmukaisisesti viljellyistä rypäleistä. Käytetty ja kypsytetty terästankeissa.

    Melko syvä, konsentroitunut kellanvihreä väri. Runsas ja ulkonäön tavoin konsentroitunut tuoksu, jossa hieman villejäkin sävyjä, hyvin kypsää ja hunajaisuuteen taittuvaa hedelmää, kevyttä vahamaisuutta ja ujoa pölyistä maamaisuutta. Suussa öljyinen ja täyteläinen, minkä lisäksi hapot ovat lajikkeelle tyypilliseen tapaan maltillisenpuoleiset. Runsaan rehevässä makumaailmassa persikkaa, hyvin kypsää omenaa, hieman villejä vivahteita, kevyttä kivipölyisyyttä ja aavistus tanniinista otetta. Pitkässä ja kokonaisuuteen nähden yllättävän rapeassa jälkimaussa tuntuu suolaista mineraalisuutta, persikkaa, kirpeänäkin tuntuvaa hapokkuutta, kevyttä hunajaa ja hentoa savua.

    Ehdottomasti äärimmäisen mielenkiintoinen ja herkullinen tapaus Aidaniksi – yleensä kun tämä lajike tuottaa lähinnä melko kypsän hedelmävetoisia, mutta turhan pehmeitä ja mielenkiinnottomia valkoviinejä. Tämä on hämmentävän runsas ja konsentroitunut tapaus erittäin mielenkiintoisilla, ujon villeillä piirteillä ja hienolla, kokonaisuuteen integroituneella happorakenteella. Mahdollisesti jopa Santorinin paras Aidani, joskaan ei se kaikista tyypillisin tuttavuus.
  • Art Space Santorini Assyrtiko 2014: 100% Assyrtiko luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä. Käytetty ja kypsytetty terästankeissa.

    Vaaleanvihreä väri. Tuhti ja äärimmäisen persoonallinen, hieman vihertäväsävyinen ja melko konsentroitunut tuoksu, jossa sitruunaa, villiä kompleksisuutta, melko voimakasta vahamaisuutta ja hentoa vulkaanista savuisuutta. Suussa viini tuntuu paradoksaalisesti kepeältä ja rapean hapokkaalta, mutta samalla varsin konsentroituneelta ja öljyiseltä. Runsaasta makumaailmasta löytyy kivistä mineraalisuutta, kypsää pomeloa, hieman mehiläisvahaisuutta, hentoa persikankiveä ja ujoa suolaisuutta. Kokonaisuus on erittäin rakenteikas. Runsaasta ja konsentroituneesta, mutta rakenteikkaan hapokkaasta jälkimausta löytyy napakkaa, kypsää sitruunaa, kevyttä hunajamelonia, mehiläisvahaa ja hentoa omenahilloa.

    Uskomattoman moniulotteinen ja silti äärimmäisen juotava Assyrtiko, joka tuntuu olevan yhtä aikaa sekä persoonallista natural-meininkiä henkivä että erittäin lajiketyypillinen. Vaikka viini on selkeästi kypsempi ja rehevämpi kuin tavallinen Santorinin Assyrtiko, on tässä viinissä silti hämmentävää kepeyttä, rakennetta ja ryhtiä. Upea jo nyt, mutta kestää helposti kellarissa vuosia. Sekä Art Spacen että mahdollisesti koko Santorinin hienoin kuiva valkoviini.
  • Art Space Nykteri 2011: 100% Assyrtiko luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä. Ennen villihiivoilla käyttämistä murskattujen rypäleiden annetaan maseroitua kuorten kanssa kylmässä. Osa viinistä kypsytetään tammitynnyreissä.

    Syvä, intensiivinen kellanvihreä väri. Runsas ja kohtalaisesti makeaan taittuva, kompleksinen tuoksu, jossa kypsänmakeaa keltaista hedelmää, makeahkoa vaniljaisuutta ja hillittyä kermaisuutta. Varsin runsas, täyteläinen ja erittäin konsentroitunut suutuntuma. Moniulotteisessa makumaailmassa kypsiä sitrushedelmiä, suolaista mineraalisuutta, kermaisuutta, hieman kypsää punaista omenaa ja ujoa vaniljaan taittavaa tammea. Varsin napakka happorakenne. Pitkässä ja moniulotteisessa jälkimaussa kypsänmakeaa sitruksisuutta, kalkkista mineraalisuutta, kermaista tammea, hentoa suolaisuutta ja ujoa vaniljaa.

    Erittäin kypsä, moniulotteinen ja tyylitajuisesti tammitettu Assyrtiko, joka on runsaudestaan ja kypsyydestään huolimatta hämmentävän kepeän ja tasapainoisen oloinen. Todella vaikuttava esitys, mutta jää silti talon perus-Assyrtikon varjoon. Tästä huolimatta helposti yksi Santorinin vaikuttavimpia valkoviinejä.
  • Art Space Saint August Barrel 2011: 100% Assyrtiko luonnonmukaisesti viljellyistä, myöhään korjatuista rypäleistä. Ennen villihiivoilla käyttämistä murskattujen rypäleiden annetaan maseroitua kuorten kanssa kylmässä. Ennen kuin käyminen on loppunut, siirretään viini uusiin tammitynnyreihin kypsymään 10–15 kuukaudeksi.

    Konsentroitunut kullankeltainen väri. Runsaassa ja moniulotteisessa tuoksussa makeaa tammisuutta, vaniljaa, cantaloupea, hieman mehiläisvahaa ja hentoa vulkaanista savuisuutta. Makumaailmassa kivistä mineraalisuutta, kypsiä sitrushedelmiä, kermaista tammea, kevyttä suolaista mineraalia, hentoa vaniljaa ja ujoa yrttistä bitterisyyttä. Erittäin runsas, täyteläinen ja hieman öljyinen suutuntuma, jota vastaan asettuu tuntuva, rapea hapokkuus. Pitkä, intensiivinen ja vivahteikas jälkimaku, jossa sitrushedelmiä, kivistä mineraalisuutta, kermaista tammea, kevyttä vaniljaa ja ujoa bitterisyyttä.

    Varsin suurikokoinen ja runsas Assyrtiko, jossa kypsyydellä ja voimalla on enemmän painoa kuin kepeydellä ja eleganssilla. Vaikka viini on tunnistettavissa Santorinin Assyrtikoksi, edustaa se enemmän geneerisempää ja modernimpaa tyylisuuntaa vahvalla uuden tammen läsnäolollaan. Varsin hieno viini tyylilajissaan, mutta paljon anonyymimpi kuin muut Art Spacen viinit. Todennäköisesti tullee muuttumaan varsin hurmaavaksi esitykseksi pidemmän kellaroinnin jälkeen, kunhan tammi integroituu viinin hedelmän kanssa paremmin.
  • Art Space Vinsanto 2005: Assyrtiko (90–95%), Aïdani + Athiri (5–10%) luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä. Korjattuja rypäleitä kuivatetaan auringossa niin, että 1 litra viiniä vaatii n. 8–12 kg rypäleitä. Kypsyy vuosikerrasta riippuen 3–20 vuotta tammitynnyreissä.

    Syvä pronssisen punaruskea väri. Voimakas ja yllättävän kuivakka tuoksu, jossa intensiivistä mausteisuutta, rusinaisuutta, kuivattuja viikunaa ja hentoa piparisuutta. Varsin makea, runsas ja samalla melko hapokas yleisolemus. Makumaailmassa voimakasta siirappisuutta, kuivattua taatelia, hieman rusinaa, ujoa piparitaikinaa ja aavistus kuivattuja luumuja. Silkkisen öljyinen suutuntuma. Mehukkaan makea, pitkä ja hieman tahmea jälkimaku, jossa joulumausteita, rusinaa, hieman kuivattua viikunaa ja ujoa rusehtavaa omenaa.

    Varsin tasapainoinen ja tyylikäs Vinsanto, jossa runsas makeus, iän konsentroima hedelmä ja raikas hapokkuus ovat hienosti tasapainossa. Hyvä ja maukas esitys, mutta ei ehkä aivan pärjää saaren parhaimmille Vinsantoille.

Elämää Art Spacella.
Maistelun päätyttyä oli todettava, että Art Space on kiistämättä melko ainutlaatuinen tapaus Santorinin viiniskenessä. Kun ottaa huomioon, että se on saaren pienin viinitalo, joka on lähinnä taidegalleriaa pitävän herran sivutoiminen business venture, on varsin merkittävää, että talo tuottaa (ainakin omasta mielestäni) jopa saaren parasta Aidania ja Assyrtikoa. Viineissä kyllä leijuu vahvasti persoonallinen, natural-meininkiä henkivä villi ote, joka tuo omasta mielestäni niihin vastaansanomatonta syvyyttä ja vivahteikkuutta, mutten ihmettelisi, jos jonkun toisen mielestä nämä olisivat viallisia viinejä verrattuna saaren teknisesti virheettömiin ja siistiksi puleerattuihin viineihin. Jos jotakin, ovat nämä viinit ainakin täynnä ainutlaatuista vivahteikkuutta ja persoonaa – se, tykkääkö talon tyylistä, on sitten ihan henkilökohtainen asia.

Joka tapauksessa, pelkästään viinien äärettömän pienen saatavuuden vuoksi voin suositella erittäin lämpimästi vierailua Art Spacen viinimuseoon/-taloon/taidegalleriaan. Erityisesti talon Assyrtiko on omasta mielestäni aivan omassa luokassaan ja siksi itseä jäikin harmittamaan, etten sitä älynnyt ostaa pulloa tai paria mukaani, kun piti kierroksen jälkeen kiirehtiä sinne "oikealle" Argyrosin viinitilalle. Kiinnostuneille on kuitenkin mainittava tässä, ettei Art Spacelle saapuminen ole mitenkään hankalaa: viinitalolle löytää helposti joko vain kävelemällä n. 20 minuutin matkan Kamarin kylästä tai ottamalla Fira–Kamari-bussin; aivan Canava Roussosin, Argyrosin ja Santorini Brewing Companyn lähistöllä sijaitsee bussipysäkki, jolta kävelee Art Spacelle viidessä minuutissa. Tarjolla on ainutlaatuinen, saaren tyylistä poikkeava ja varmasti mieleenjäävä elämys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti